Kapat

Üniversiteli Gençler Beşir Derneği’nin Yurtdışı Organizasyonlarına Katıldı

Beşir Derneği’nin bu sene yurt dışı kurban organizasyonuna gönüllü olarak katılan Mostar Gençlik ve Genç-Kon üyesi üniversite öğrencileri organizasyon boyunca yaşadıklarını anlattı.

Beşir Derneği, Türkiye’de ve tüm dünyada ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşarak gönüller yapmaya devam ediyor. Derneğimizin “Gönüller Yapmaya Geldik” sloganını gerçekleştirmek isteyen gönüllülerimiz büyük bir fedakârlık yaparak, ailelerinden ve sevdiklerinden çok uzak coğrafyalarda derneğimiz adına mahzun ve mahcup gönüllere hizmet vermeyi sürdürüyor.

 

Beşir Derneği, bu seneki yurt dışı kurban organizasyonunda hizmetlerin daha hızlı ve güvenli bir şekilde yürütülmesi için Mostar Gençlik ve Genç-Kon’dan derneğimize gönüllü olarak hizmet etmek isteyen üniversiteli gençleri yurt dışına gönderdi.

 

Genç, dinamik, bilinçli ve sorunlara çözüm odaklı yaklaşabilen gönüllü üniversiteli gençler, kurban organizasyonları için Afrika, Asya ve Balkan ülkelerinde görev aldılar. Üniversite öğrencilerimiz, hem Beşir Derneği’nin faaliyetlerinde bulunarak Allah rızası için yardıma muhtaç insanlara yardım etti, hem de ilk defa yurt dışı deneyimi yaşayarak, farklı dil ve kültürleri tanıyarak sosyalleşme süreçlerine katkıda bulundular. Bildikleri yabancı dil ile gittikleri ülkede pratik yapma imkânı da bulan Beşir Derneği’nin üniversiteli gönüllüleri, yaşadıkları deneyimleri anlattı.

 

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yüksek Lisans öğrencisi Enes Pınarbaşı, bu yıl Kosova’da gerçekleştirilen kurban organizasyonunda gönüllü olarak görev aldı. Enes Pınarbaşı, bu organizasyona katılmanın kendisini çok heyecanlandırdığını söyledi. Pınarbaşı, “Kosova’da Beşir Derneği yetkilileri bizi karşıladı. Önce ihtiyaç sahiplerini belirledik. Köy köy dolaştık. Yerli halka Türkiye’den geldiğimizi söyleyince bizi güler yüzle karşıladılar. Biz de çocuklara şekerler, balonlar dağıttık. Çocukların yaşadığı mutluluk beni çok duygulandırdı. Bu duygu anlatılmaz; ancak yaşanır.” dedi.

 

Böyle organizasyonlarda her zaman gönüllü olarak yer almak istediğini söyleyen Enes Pınarbaşı, “İnşallah bu yardım organizasyonu Beşir Derneği tarafından dünyada daha çok yaygınlaştırılır. Bu organizasyonda emeği geçen 7’den 70’e herkese teşekkür ediyorum. Allah herkesten razı olsun.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

2017 Kurban Bağış Organizasyonu gönüllüsü Trakya Üniversitesi Maliye Bölümü öğrencisi İsa Derse de, Kurban Bayramı’nı Makedonya’da hizmet ederek geçirdi. İhtiyaç sahipleri kişilere her türlü yardımda bulunduklarını söyleyen İsa Derse, “Makedonya halkı bizi çok iyi şekilde karşıladı. Çok misafirperver insanlardı. Yaptığımız yardımlarla da biz onların sevincine ortak olduk.” dedi.

 

Böyle organizasyonlarda gönüllü olmak isteyenlere tavsiyelerde de bulunan Derse, “İlk başta bu organizasyona gitmekte tereddüdüm oldu. Çünkü ilk defa ailemden uzakta bir bayramı yurt dışında geçirecektim. Ama iyi ki bu tereddümü aşıp oraya gitmişim. Benim için çok farklı ve mutluluk dolu bir bayram oldu. O yüzden bu deneyimi herkesin yaşamasını öneriyorum.” diye konuştu.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi 3. sınıf öğrencisi Zeynel Abidin Argun ise, ilk defa yurt dışına çıkmanın ve kurban hizmetinde bulunmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Kurban bağış organizasyonu için bayramdan iki gün önce Kırgızistan’a gittiklerini söyleyen Argun, “Beşir Derneği, orada 5 farklı ilde kurban kesim faaliyetleri gerçekleştirdi. Biz Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te hizmet ettik.” dedi.

 

Kurban kesim sürecine değinen Zeynel Abidin Argun, “Bağışçılarımızın farz olan bu kurban ibadetini en iyi ve en doğru şekilde yapmak için, hocalarımızın ve uzman kasaplarımızın eşliğinde kurbanlıklara eziyet etmeden İslamî usullerle ve sünnet-i seniyye çerçevesinde kesimleri gerçekleştirdik. Ben kesilen her bir kurban bağışının vekâlet verilişini ve kesim anını kameraya aldım.” diye konuştu.

 

Argun, Kırgızistan’da kendisini duygulandıran bir anıyı ise şu sözlerle anlattı:

 

“Kurban kesimi ve parçalama işlemlerinden sonra biz payları ihtiyaç sahiplerine dağıtmaya çıktık. Bu sebeple gittiğimiz evlerde bizi misafir ettiler. Kırgızistan halkı, dağıtılan etten çok, Türkiye’den geldiğimizi söylediğimizi duyduklarında daha çok mutlu oldular. Her gittiğimiz evde bizi en iyi şekilde misafir ettiler. Onların bir bayram adetleri var. Bayram günleri evde ne var ne yoksa bir sofra kurulur. Bu sofra bayram boyunca kalır ve gelen giden misafirler doyurulur. Ben bunu görünce çok şaşırmıştım. Sonradan bunun örf ve adetlerinde olduğunu öğrendim.”

 

Böyle organizasyonların dünya üzerinde daha çok yaygınlaşmasını ve daha çok ihtiyaç sahibine ulaşılmasını istediğini söyleyen Zeynel Abidin Argun, “Ben bu organizasyonlarda yine görev almak istiyorum. Ama benden başka gitmek isteyen arkadaşlarımız olursa onların gitmesi daha hoş olur. Paylaşmanın ve yardımlaşmanın vermiş olduğu bu heyecanı, mutluluğu yaşamak isteyen hizmet ehli arkadaşlarıma bu deneyimi şiddetle tavsiye ediyorum.” diye konuştu.

 

Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğrencisi Aziz Talha Yavuz, büyük bir fedakârlık örneği göstererek ailesinden çok uzaklarda, Malezya’da, Kurban Bayramı’nı hizmet yaparak geçirdi.

 

Malezya’da Beşir Derneği’nin işbirliği yaptığı ADAM Derneği ile faaliyetlerini gerçekleştirdiğini söyleyen Talha Yavuz, “Derneğimiz Endonezya Açe’de, Taylan’da ve Malezya’da kurban kesim organizasyonu düzenledi. Ben Malezya’dan Tayland’a geçtim. Hizmetlerimi orada sürdürdüm.” dedi.

 

Beşir Derneği’nin Kurban organizasyonunda İslami usullere çok dikkat ettiğini ifade eden Yavuz, “Bağışçılarımızın güvenini kazanmak için her bir kurbanın vekalet verilişini ve kesimini kamerayla kayda aldık.” diye konuştu.

 

Tayland halkının çok yardıma muhtaç ve fakir olduğunu söyleyen Aziz Talha Yavuz, orada halkın kendilerini çok iyi şekilde karşıladığını ellerinde ne varsa kendilerine ikram ettiklerini dile getirdi. Yavuz, yerli halkın  Türkiye’den geldiklerini öğrenince onların kucaklamasını, çok hoş karşılanmalarını kendisini duygulandırdığını ve Müslüman bir Türkiye vatandaşı olmaktan gurur duyduğunu söyledi.

 

Marmara Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Abdulkadir Tekin ise, Sudan’da kurban organizasyonunda gönüllü olarak hizmet etti.

 

İlk defa Sudan’a gittiğini ifade eden Tekin, sanki ailesinin yanına bayram ziyareti gerçekleştirmeye gidiyormuşçasına bir heyecan ve mutluluk duygusuyla oraya vardığını ifade etti.

 

Abdulkadir Tekin, “Kurban Bayramı’ndan 5 gün önce Sudan’a gittik. Orada 500 kurbanlık için araştırmalar yaptık. Beşir Derneği ekibiyle beraber çok yer gezdik ve kurbanlık olmaya uygun hayvanları belirledik.” dedi.

 

Türkiye’den çok farklı ve daha zor şartlarda kurban kesim faaliyetleri gerçekleştirdiklerini söyleyen Tekin, “Biz Beşir Derneği olarak gerçek ihtiyaç sahiplerine kurban paylarını ulaştırmak için azami özen gösteriyoruz. Ama orada halkın çoğu fakir olduğu için çok kargaşa yaşadık. Hatta orada bir olaya şahit oldum. Bazı insanlar kurban derilerinde kalan etleri bile sıyırarak almaya çalışıyorlardı.” diye konuştu.

 

Beşir Derneği’nin her yardım organizasyonunda olduğu gibi bu dini vecibe dolayısıyla da çok özen gösterdiklerini ifade eden Abdulkadir Tekin, “Bu kurban organizasyonunda biz de çok dikkatli ve özenli davrandık. Bu hizmeti yapmamda bana imkân veren Beşir Derneğimize ve Mostar Gençlik’e teşekkür ederim. Ayrıca bağışçılarımızın yaptıkları yardımlardan dolayı onlara da teşekkür ederim. Allah razı olsun herkesten.” dedi.