Kapat

Uçurumun Kenarındaki Çocuklar: Öksüz ve Yetimler

Dünya genelinde 140 milyondan fazla çocuk, hayatlarını öksüz ve yetim olarak sürdürüyor.


Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve sivil toplum örgütlerinin yaptığı araştırmalar, dünya genelinde 140 milyondan fazla çocuğun hayatlarını öksüz ve yetim olarak sürdürdüğünü ortaya koyuyor.

 

Araştırmalara göre, birçok ülkede, özellikle İslam coğrafyalarında devam eden savaşlar, çatışmalar, kuraklık, salgın hastalıklar ve kıtlık gibi nedenlerle her gün 10 bine yakın çocuk öksüz ve yetim kalıyor. Bu da her yıl 3,5 milyon civarında öksüz ve yetim nüfusunun ortaya çıktığına işaret ediyor.

 

Afganistan, Irak ve Suriye gibi milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan savaşların yaşandığı ülkelerdeki annesiz ve babasız çocuk sayısının diğer ülkelere göre çok daha yüksek.

 

Afganistan'da yaklaşık 2 milyon, Irak'ta 5 milyon, dördüncü yılına giren ve 200.000’den fazla insanın hayatını kaybettiği Suriye iç savaşında ise 1 milyona yakın çocuğun annesini, babasını veya her ikisini de kaybederek öksüz veya yetim kaldığı tahmin ediliyor. Bunlara ilave olarak geçtiğimiz aylarda Arakan’da başlayan zulüm sonucu binlerce çocuğun yetim ve öksüz kaldığını söyleyebiliriz.

 

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) yayımladığı raporlarda, her gün 5 yaşın altında 16 bine yakın çocuğun hayatını kaybettiği belirtiliyor. UNICEF'in yayımladığı istatistiklere göre ise 2015 yılında 5 yaşının altındaki 5,9 milyon çocuk savaş, hastalık, ilaç ve beslenme yetersizliği gibi sebeplerle hayatını kaybetti.