Kapat

Nisap Miktarı Nedir?

Nisap miktarı, İslam dini içinde yer alan ve emredilmiş olan bazı ibadetlerin kimler tarafından yerine getirilmesini belirlemek için ölçüt alınan bir kriterdir. Bundan dolayı dinimizde bunun çok büyük bir önemi vardır. Hemen ayrıntılarını şu şekilde ifade etmek lazım;

 Nisap Miktarı Nedir?

Nisap miktarı nedir: Zekat, İslam dininin emrettiği, yardıma muhtaç olan kişilerin ihtiyaçlarının giderilmesini sağlayan bir ibadettir. Dinimizin 5 temel şartı içinde dikkat çeker. Kimlerin zekat vermesi gerektiği ise nisap miktarı üstünden hesaplanır. Hadislerde çok açık ve net bir biçimde ifade edilmiştir. Ne kadar mala sahip olan kişiler zekat verir sorusunun yanıtı bunun içindedir. Nisap hesaplamasının hemen ardından ibadet yerine getirilir. İhtiyaç sahiplerine bunun ulaşması ise Beşir Derneği üstünden son derece basittir.

Nisap Miktarı Ne Anlama Geliyor?

Nisap miktarı, İslam dini içinde yer alan ve emredilmiş olan bazı ibadetlerin kimler tarafından yerine getirilmesini belirlemek için ölçüt alınan bir kriterdir. Bundan dolayı dinimizde bunun çok büyük bir önemi vardır. Hemen ayrıntılarını şu şekilde ifade etmek lazım;

  • Nisap miktarı nedir: 80.18 gramlık bir altına sahip olmak, o kişinin zengin olduğu anlamına gelir. Bunun ölçütü açık olarak ifade edilmiştir. Ancak bu kadar altını olmayan, onun para cinsinden karşılığı bulunan kişiler de, nisap miktarının üstünde bir zenginliğe sahip demektir. Böyle Müslümanların, fitre, zekat ve kurban ibadetlerini yerine getirmesi artık bir yükümlülük olmuştur.
  • Nisap miktarı aynı zamanda sahip olunan malı da kapsar. Bu malın miktarının ne kadar olacağı konusunda baz alınan şey ise yine yukarıda açık bir biçimde ifade etmiş olduğumuz altın miktarıdır. Bunun karşılığı malın bulunması, o kişinin ekonomik durumunun dinimize göre yerinde olduğunun açık bir kanıtıdır. İşte buna göre hareket edilerek ibadetlerin tamamlanması şarttır.
  • Geçmişte olduğu gibi günümüzde de hayvan sahibi olmak bir zenginlik göstergesidir. Bu konuda bir farklılık, içinde bulunmuş olduğumuz çağda da yoktur. Deve sahibi olmak zenginlik ölçütü olarak karşımıza çıkıyor. 5 deve bir ölçüt olarak kabul edilmekte.
  • Bunun yanı sıra 30 adet sığırı olan Müminlerin de, zenginlik gerektiren ibadetleri yapması şarttır.
  • Bu konuda son ölçüt ise keçi ve koyun sahibi olmaktır. Rakam ise 40 olarak belirlenmiştir.

Tüm bunların kaynağı hadislerdir. Bunlar sahih hadislerdir. Aynı zamanda bilinmesi gereken bir diğer husus ise kişinin bu mallara ya da paraya sahip olmasının yanı sıra borcu olsa bile bunun ödenmesinin halinde aynı miktarın kalması gerektiğidir. Yani ihtiyaçlarını karşılayan ve borcunu ödeyen bir Müslüman kişinin bu tutarlarda mala, paraya, altına ve hayvana sahip olması son derece önemli bir husus olarak dikkat çeker.

Nisap Miktarı Kim Tarafından Belirlenmiştir?

Nisap miktarı nedir: Temel ve İslami esaslar göz önünde bulundurularak belirlenmiş olan bir zenginlik kriteridir. Bunun belirlenmesi noktasında bizzat peygamberimiz Hz. Muhammed S.A.V rol oynamıştır. Onun kriterleri bizim için bir esastır. Burada dikkat çeken en temel şey ise aradan geçen yüzlerce yıla rağmen, ölçütlerin halen geçerliliğidir. Çünkü altın ve hayvan sahibi olmak geçmişte olduğu gibi bugün de ve hatta gelecekte de zenginlik kriteridir.

Nisap Miktarı Neden Önemlidir?

Nisap miktarının önemi son derece fazladır. İbadetlerin yerine getirilmesinde temel ölçüttür. Zekat ödemesini yapacak olan kişiler bu miktarı göz önünde bulundurur. Bunun yanı sıra hem kurban hem de fitre için yine mevcut hesaplama ve kriter geçerli olacaktır.

Nisap Miktarına Göre Yükümlülükler Nasıl Yerine Getirilir?

Nisap miktarı nedir: Bir kişinin İslam'a göre zengin olup olmadığının belirlendiği ölçüttür. Kurban kesimini Beşir Derneği üstünden en kısa sürede yapabilirsiniz. Vekalet verebilirsiniz. Hem fitre hem de zekat için aynı şey söz konusudur.