Kapat

Kurban Bayramı Olacak mı Bu Sene

Kurban Bayramı’na sayılı günlerin kaldığı bu günlerde, İslam aleminin en önemli ve büyük dini bayramlarından biri olan Kurban Bayramı, gerektiği gibi kutlanabilecek mi? Sokağa çıkma yasağı ya da kısıtlama olacak mı soruları da merak edilmektedir.

Kurban Bayramı Olacak mı Bu Sene

Allah rızasını kazanmaz, Allah’a daha yakın olmak adına ibadet amacıyla belli zamanlarda ve belirlenen şartlara uygun olarak kesilen kurbanlık hayvanlar, mazlumların sevinmesi ve gözü yaşlı aileleri sevindirmek adına yapılır. Pandemi sürecinin tüm dünyayı etkilediği günümüzde Kurban Bayramı olacak mı bu sene kurban kesimi yapılabilecek mi gibi sorular da sorulmaya başlandı.

Kurban Bayramı’na sayılı günlerin kaldığı bu günlerde, İslam aleminin en önemli ve büyük dini bayramlarından biri olan Kurban Bayramı, gerektiği gibi kutlanabilecek mi? Sokağa çıkma yasağı ya da kısıtlama olacak mı soruları da merak edilmektedir.

Kurban Bayramı’nı Kutlamanın Amacı Nedir?

Kurban Bayramı ilk olarak Zilhicce ayının 10.gününde başlamıştır. Başlama sebebi ise, Hz. İbrahim’in oğlunu rüyasında öldürdüğünü görmesi ve bunu yerine getirmek için oğlunu tam Allah’a kurban edecekten, Cebrail Aleyhisselam tarafından bir koç ile gönderilmesiyle başlamaktadır.

Yüce Allah, Hz. İbrahim’in ve oğlunun girdiği sınavı başarıyla geçmesinin ardından tüm Müslümanların yararlanması için gökten bir koç indirmiş ve böylece insanlar belli zamanlarda ve belli şartlar altında kurban kesimi yaparak, bayramını kutlamaya başlamıştır.

Kurban Bayramı ile insanlar birbirleriyle yardımlaşmaya, paylaşmaya, kendilerinden fedakârlık yapmaya başlamıştır. Kurban Bayramı’nın amacı sadece kurban keserek kan akıtmak değil, aynı zamanda evine et girmeyen ailelere, kesilen bu etleri ulaştırmak, mazlumları mutlu etmek, yoksulların karnını doyurarak, bir nebze olsun Allah rızasını kazanarak, takva sahibi olmak içindir.

Kurban Keserek Farz Yerine Getirilir mi?

Kurban Bayramı olacak mı bu sene kurban keserken alınan önlemler yanında dini açıdan kurban kesmek farz sayılır mı konusu da merak edilmektedir. Kur’an-ı Kerim’de kurbanın kimler tarafından kesilebileceği, kimlere kurban kesmenin düştüğü açıkça belirtilmektedir.

Kurban kesmek, mezhep inanışlarına göre değişkenlik gösterir. Mezheplerin çoğuna göre sünnet kabul edilirken, Hanefilere göre kurban kesmek vacip sayılmakta ve “zenginliği ve imkânı varken kurban kesmeyen kişi, bizim namaz kıldığımız yerlere yaklaşmasın” hadisiyle de açıklamışlardır.

Diğer mezheplere göre müekked sünnet olarak kabul edilen kurban kesmek, maddi yönden gücü olanlar tarafından kesilmesinin uygun olduğu kabul edilmiştir. 

Kurban Kesmenin Fazileti Nedir?

Kurban kesmek, yüce Allah’ın rızası almak, takvaya ulaşmak için en güzel yollardan biridir. Ancak kurban keserken bazı şartların da yerine getirilmesi gerekir. Kurban kesenin Müslüman olması, akıl sağlığında herhangi bir sorunun olmaması şarttır.

Buluğ çağına ermiş olan aynı zamanda temel ihtiyaçlarının ve borçlarının dışında, maddi varlığı bulunması da gerekir. Eğer kurban kesecek kişinin borcu varsa, borcun üzerinden 1 yıl geçmiş olması da şarttır.

Kurban keserek bağışlamak; maddi durumu diğer Müslümanlara göre daha iyi olan ve kurban kesmenin şartlarına uygun olan kişilerin; evine et girmeyen, yoksulluk çeken, fakir insanlara ulaştırılması açısından önemlidir.

Kurban Bayramı olacak mı bu sene kurban kesmeye fırsatı olmayan kişiler, Beşir Derneği vekaleten kurban bağışı organizasyonuna katılarak, mazlumları sevindirebilir, Allah’ın lütfuna erişebilir ve rızasını alabilirler. Güvenilir ve helal şekilde, dini şartlara uygun şekilde gerçekleştirilen kurban kesimi sonrasında bağışlarınız, saha ekiplerimiz tarafından, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılarak, mazlumların duasının alınması ve mutlu olmaları sağlanmaktadır.

Kurban Bayramı’nda Vekaletimi Nasıl Verebilirim?

Kurban Bayramı olacak mı bu sene kurban kesemiyorum ama vekaleten kesilmesini istiyorum diyen Müslümanlar, Beşir Derneği vekaleten kurban kesim organizasyonuna katılabilmektedir.

Kurban vekaleti yazılı ya da sözlü olarak verilebilir. Kurban kesmeye vekil olacak kişinin, kurban sahibinden izin alması şarttır. Kurban vekaleti hayır kurumlarına verilebilir ve bu konuda yıllardır çeşitli organizasyonlar düzenleyen Beşir Derneği, vekalet organizasyonu için, derneğin web sayfası üzerinden kurban bağışı işlemi yaparken “vekalet” kutucuğunun da işaretlenmesi yeterlidir.

Bankalar aracılığıyla yapılan bağışlara hisse sahibinin adı ve soyadı yazılmalı, vekalet verecek kişinin iletişim bilgisi de verilmelidir. Derneğimizin organizasyonlarına katılarak mazlumları sevindirebilir, gözü yaşlı ve aç çocukları doyurmanın hazzını ve huzurunu Beşir Derneği’nin organizasyonları ile duyabilirsiniz.