Kapat

Kurban Bayramı Ne Zaman 2020

Dinimize göre Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlara udhiyye denirken, hacca gidenlerin hac zamanında kestiği kurban ise hedy olarak adlandırılmaktadır. Her ikisi de Allah rızası için yapılır ve Allah’a daha yakın olmanın, Müslümanlarla yardımlaşma ve dayanışmanın olduğu zamanlardır.

Kurban Bayramı Ne Zaman 2020

Kurban, Allah’ın rızasını almak, ibadet amacıyla, dinimizde emredilen şartlara uygun hayvanların kesilmesidir. Kurban Bayramı ise, Allah’a yakınlaşmanın verdiği haz ve huzur ile insanların birbirleriyle dayanışma, yardımlaşma içerisinde olmasıyla kutlanan gündür. Pandemi sürecinin olduğu günümüzde birçok kişi, Kurban Bayramı ne zaman 2020 yılında, yasak olmadan bayram kutlanabilecek mi sorusunu da sormaktadır.

Dinimize göre Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlara udhiyye denirken, hacca gidenlerin hac zamanında kestiği kurban ise hedy olarak adlandırılmaktadır. Her ikisi de Allah rızası için yapılır ve Allah’a daha yakın olmanın, Müslümanlarla yardımlaşma ve dayanışmanın olduğu zamanlardır.

Kurban Kesmek Vacib midir Sünnet midir?

Kurban kesmek, ulu Allah’a yakınlaşmanın, yaklaşmanın yanında, Müslümanların yardımlaşmayı ve dayanışmayı anlaması, maddi yönden yetersiz olan, kurban kesemeyen din kardeşlerine yardım etmektir.

Kur’an-ı Kerim’e göre kurban, sünnet ve icmâdır. Kurbanın meşru olduğu yönünde Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet vardır. Kur’an-ı Kerim’de geçen Hac 22/28 ayetine göre; kendilerine yemek olarak verilen kurbanlık hayvanlar için, belli günlerde Allah’ın adını anabilir, kendileri faydalanırken, yoksulun, fakirin, yokluk içinde olanların da yararlanmasını sağlayın hükmü bulunmaktadır.

Çoğu mezhebe göre udhiyye kurbanı keserek sünneti gerçekleştirirken, Hanefi mezhebine göre kurban vacip olmaktadır. 

Kurbanı Kimler Kesebilir?

Kurban kesmek için bazı özelliklerin taşınıyor olması gerekir. Buna göre;

  • Akıl sağlığının yerinde olduğu kişiler,
  • Buluğ çağına ermiş, ergen olmuş kişiler,
  • Dini anlamda zengin sayılabilecek mal varlığına sahip olan kişiler

Bunun dışında, asıl ihtiyaçları ve borçları haricinde 80,18 gr altın ya da bu değerlere karşılık gelen para ya da eşyası olan kişiler de kurban kesmekle yükümlüdür. Kurban kesemiyorsanız vekalet vererek Beşir Derneği vekaletle kurban bağışı organizasyonuna katılabilir ve bağışta bulunarak, mazlumların, yoksulların, evine et götüremeyenlerin derdine çare olabilir ve bu insanları mutlu edebilirsiniz.

Kurban Bayramı Ne Zaman Başlayacak?

Pandemi dönemiyle birlikte gelen yasaklamalar yüzünden, birçok kişi Kurban Bayramı ne zaman 2020 yılında sokağa çıkma yasağı olacak mı? Kısıtlamalar bayramda da devam edecek mi gibi soruların cevaplarını merak etmektedir.

İlk defa Zilhicce ayının 10.günü başlayan kurban kesme ibadeti, Miladi takvime göre bu sene 30 Temmuz 2020 tarihi Arife günü, 31 Temmuz 2020 tarihi ise bayramın ilk günü olarak denk gelmektedir.

Dört gün boyunca Müslümanlar arasında kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma süreci sürerken, Kurban Bayramı ile ilgili resmî tatil günleri hakkında henüz ayrıntılı bir bilgi bulunmamaktadır.

Kurban Bayramı Süresince Sokağa Çıkma Yasağı Var mı?

Tüm dünyanın etkisinde kaldığı pandemi süreci doğrultusunda birçok şey ya yasaklara takılmakta ya da bazı kısıtlamalar getirilerek, pandemi sürecinin en az zararla atlatılmasına çalışılmaktadır.

Kurban Bayramı ne zaman 2020 yılında Kurban Bayramı kutlanabilecek mi? Sokağa çıkma yasağı var mı gibi sorular, insanların kafasında yer etmeye başladı. Ramazan Bayramı boyunca sokağa çıkma yasağı konduğu günümüzde, Kurban Bayramı için sokağa çıkma yasağının olup olmadığı konusunda, henüz tam bir bilgi bulunmamaktadır. 

Resmî Gazete’de yayınlanan tebliğ uyarınca, kurban satış yerleri İstanbul’da bayramdan 15 gün önce hazır edilirken, İstanbul dışında kalan diğer illerde ise 30 gün öncesinde hazır hale getirilmesi ve bu tarihlerin dışında hayvan girişine izin verilmeyeceği belirtilmiştir. Pandemi sürecinin gidişatına göre sokağa çıkma yasağının olacağı ya da kısıtlamanın getirilebileceği söylenirken, bu konuda kesin bir bilgi şu an için bulunmamaktadır.

Kurban Kesemezsem Bağışta Bulunabilir miyim?

Kurban Bayramı ne zaman 2020 yılında bayram süresince sokağa çıkılıp çıkılmayacağını merak eden insanlar, kurban kesemediği takdirde bağışta bulunup bulunamayacağı konusunu da merak etmektedir.

Beşir Derneği yıllardır sürdürdüğü vekaleten kurban bağışı organizasyonu sayesinde birçok mazlumu sevindirmekte gerek yurtiçinde ve gerekse yurtdışında, birçok aileye kurban bağışı yapanların bağışlarını ulaştırmaktadır.

Sizler de derneğimizin bağış organizasyonuna katılabilir, derneğimize vereceğiniz vekalet sayesinde kurban eti bağışlayabilir ve sadece pandemi sürecine has olan 81 ilimiz ve 300 bölgeye kurban bağışına ön ayak olabilirsiniz.