Kapat

Kurban Bayramı Namazı Saat Kaçta 2020

Hz. İbrahim ve oğlu İsmail’in, Yüce Allah’ın kesin emrine karşı verdikleri sınav sonrasında, kurban toplumun kardeşliği, dayanışmayı ve yardımlaşmayı öğrenmesine, zenginin fakirin halinden anlayarak yardımlaşmasına, fakirin de bu sayede haline şükrederek Allah’a yakınlaşmasına vesile olmaktadır.

Kurban Bayramı Namazı Saat Kaçta 2020

Müslümanlığın iki büyük bayramından biri olan Kurban Bayramı, her yıl olduğu gibi yine bu yıl da büyük heyecan ve huzurla bekleniyor. Ancak covid-19 sebebiyle birçok kısıtlama ya da yasakların olduğu günümüzde Kurban Bayramı namazı saat kaçta 2020 yılında Kurban Bayramı olacak mı soruları da birçok kişi tarafından merak edilmektedir.

Hz. İbrahim ve oğlu İsmail’in, Yüce Allah’ın kesin emrine karşı verdikleri sınav sonrasında, kurban toplumun kardeşliği, dayanışmayı ve yardımlaşmayı öğrenmesine, zenginin fakirin halinden anlayarak yardımlaşmasına, fakirin de bu sayede haline şükrederek Allah’a yakınlaşmasına vesile olmaktadır.

Kurban Bayramı Namazı Camilerde Kılınabilecek mi?

Kurban Bayramı, Müslümanların kurban kestiği, durumu olanların kutsal topraklarda Kâbe’yi ziyaret ettikleri dönemdir. Tıpkı Ramazan Bayramı gibi Kurban Bayramı da camilerde, cemaatle birlikte kılınmaktadır.

Ancak pandemi sürecinin hala tüm dünyada etkisini gösterdiği bu günlerde Kurban Bayramı namazı, camiler yerine herkesin evinde kılması gereken bir süreci gerektirmektedir. 

Coronavirüs yüzünden camilerde bayram namazı kılamayacak olan Müslüman kardeşlerimiz, evlerinde bayram namazı ya da Duha namazı kılabilirler. Ancak diyanetten yapılan açıklamalara göre ise, camilerde bayram namazı kılınmasa da bayramın ilk günü, her ilin kendi bayram namazı vaktinde, minarelerden tekbir sesleri duyulacaktır.

Kurban Bayramı’nda Duha Namazı Kılmak Mecbur mudur?

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte birçok kişi, Kurban Bayramı namazı saat kaçta 2020 yılında camilerde namaz kılınacak mı sorusunu sormaya başladı. Diyanetten yapılan açıklamalarda camilerde cemaatle birlikte namaz kılınmasına yasak geldiği gibi, namaz saatleri için de henüz bir bilgi yayınlanmadı.

Camilerde cemaatle kılınamayan bayram namazı için isteyen evinde bayram namazı kılarken isteyen Kuşluk vakti namazı da kılabilir. Duha namazı olarak da bilinen kuşluk vakti namazı, güneşin doğumundan 45 dakika sonra başlayan ve öğle namazına 45 dakika kalana kadar devam eden bir namazdır.

Nafile namaz olarak da adlandırılan kuşluk namazı, zeval vaktine yarım saat kalaya kadar sürmektedir. 2, 4, 8 ve 12 rekât kılınsa da 8 rekât kılmak en doğrusudur.

Kadınların Bayram Namazı Kılması Doğru mudur?

Coronavirüs sebebiyle bayram namazının camilerde kılınamayacak olması, kadınların da evde bayram namazı kılıp kılamayacağı konusunda da bazı soruları gündeme getirmektedir.

İslam alimlerine göre; kadınlar Cuma namazı ve bayram namazlarını kılmakla yükümlü değildir.

Bayram Namazı Nasıl Kılınmalıdır?

Müslümanlıkta iki dini bayram bulunur. Yılda sadece iki kere kılınan bayram namazı, çoğu zaman bu yüzden nasıl kılındığı da unutulabilmektedir. Kurban Bayramı namazı saat kaçta 2020 yılında camilerde değil de evlerde kılınacak olan bayram namazı kılınırken neler yapılmalıdır?

Bayram namazı, bayramın birinci günü baz alınır ve güneşin doğmasının ardından kılınmaya başlanır. Camide kılınan bayram namazlarında, müezzin kayyım nida ederek, namaz kılınması için camide bulunan cemaate nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirme yapmaktadır.

İlk olarak hangi bayram için olduğuna niyet edilerek zikir yapılır. Zikir yapılırken; niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama şeklinde niyet zikri çekilir.

Birinci rekât namazda; bayram namazına niyet edildikten sonra tekbir alınarak eller önde bağlanır. İlk olarak Sübhaneke Duası okunur. Birinci tekbir alınarak eller yanlara sallandırılır. İkinci tekbir alınarak eller yana sallandırılır. Üçüncü tekbir alındıktan sonra eller göbek hizasında olacak şekilde kavuşturulur.

İmamın gizlice Euzu besmele çekmesinin ardından Fatiha Suresi yanında Zammı sure ya da bu süre yerine konabilecek Kur’an-ı Kerim okunur. Cemaatin sessizce imamı dinlemesinin ardından rükû ve secde yapıldıktan sonra ikinci rekâta geçilir.

İkinci rekât namazda; imamın gizlice besmele çekmesinin ardından Fatiha suresi ile yine zammı sure ya da zammı sure yerine Kur’an-ı Kerim okunur. Cemaat sessizce imamı dinledikten sonra, eller kulak hizasına kaldırılır ve birinci tekbir alınarak eller yanlara sallandırılır. İkinci tekbir ve üçüncü tekbir ile eller yine yanlara sallandırılır. Dördüncü tekbir alındıktan sonra eller kulak hizasına kaldırılmadan rükûa varılır.

Rükû ve secde ardından oturulduktan sonra Tahiyyat, Salli ve Barik duaları okunur. Önce sağ sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanmış olur. Sonrasında üç kere tekbir getirilerek, imamın bayrak hutbesi dinlenir.

Kurban Bayramı’nda durumu müsait olanlar kurbanlık keser ve bağış yapabilir. Bunun için Beşir Derneği vekaleten kurban bağışı organizasyonunu tercih edebilirsiniz.  Kurban Bayramı namazı saat kaçta 2020 yılında evlerde kılınacak olan bayram namazı dışında bağış yapmak isteyen Müslüman kardeşlerimiz, Allah’a yakınlaşmanın ve yaklaşmanın en büyük vesilesi olan kurban bağışları için Beşir Derneği’nin 81 il ve 300 lokasyonu kapsayan kurban bağışı organizasyonuna katılabilirsiniz.