Kapat

Arap Baharı Nerede Başladı

17 Aralık 2010’da Tunus’ta yaşanan olay birçok Arap ülkesinde yaşanan haksızlıkları, adaletsizlikleri bir nebze de olsa ortadan kaldırdı. Mühendislik mezunu olan Muhammed Buazizi işsizlik sorunu nedeniyle okuduğu meslekte iş bulamadığı için seyyar satıcılık yaparak sebze ve meyve satmaya başlamıştı.

Arap Baharı Nerede Başladı

17 Aralık 2010’da Tunuslu bir genç kendini yaktı. Bunun sonrasında Tunus halkı bir dizi protestolara kalkıştı. Dolayısıyla Arap Baharı nerede başladı sorusunun cevabı Tunus denebilmektedir. Birçok protesto gerçekleşti ve diğer Arap ülkeleri de bundan etkilenmiştir. Tunus, Mısır, Libya, Suriye, Bahreyn, Ürdün, Yemen gibi ülkeler Arap Baharından etkilenen ülkelerdir.

17 Aralık 2010’da Tunus’ta yaşanan olay birçok Arap ülkesinde yaşanan haksızlıkları, adaletsizlikleri bir nebze de olsa ortadan kaldırdı. Mühendislik mezunu olan Muhammed Buazizi işsizlik sorunu nedeniyle okuduğu meslekte iş bulamadığı için seyyar satıcılık yaparak sebze ve meyve satmaya başlamıştı. Olayın olduğu gün Muhammed Buazizi satış yaptığı esnada zabıta ekipleri yanına geldi ve ona ruhsatsız iş yapamayacağını söyledi ve aralarında tartışma başladı. Zabıta memuru Muhammed Buazizi’ye hakaret ettikten sonra onu tokatlamaya başladı. Bu olayı sindiremeyen Buazizi valiliğin önünde kendini yaktı. Tunuslular yaşanan bu olayın sonucunda büyük tepkiler verdi hızlıca protesto gösterileri başladı. Bir gün sonra yani 18 Aralık 2010’da Tunus’ta büyük bir protesto başladı. Halk birçok eylem yaptı ve Arap dünyasında alışılmadık olaylar meydana gelmeye başladı. 2 yıl boyunca süren bu hareketler toplumda oldukça büyük değişikliklere sebep oldu.

Arap baharı nerede başladı sorusu herkes tarafından merak edilmektedir.

Bilindiği üzere Arap halkı birçok petrol rezervlerini elinde bulundurduğu için zenginlik içinde yaşamaktadır. Fakat tüm Arap halkı zenginlik içinde yaşamamaktadır. Büyük ticaret aileleri ya da soylu aileler zenginlik içinde yaşarken diğer kesim ise açlıkla karşı karşıya bulunmaktadır. Arap halkı fakirlik içinde yaşarken bir takım Araplar ise zenginlik içerisindeydi.

Arap baharı olayının nedenlerine bakacak olursak hem siyasi hem de yaşam koşulları ile ilgili pek çok sebep sayılabilir. Arap baharı nerede başladı sorusunun cevabı, Arap baharı Tunus’ta başladı fakat hangi ülkelere ve nasıl yayıldığını inceleyelim;

Muhammed Buazizi yaşamını yitirdi. Bundan sonrasında ise protestolar daha da büyüdü. Olaylar daha da fazla büyüdü. Bu yüzden zamanın devlet başkanı bile olaylar karşısında tedirgin oldu. İsyancıların protesto ve çığlıkları sokakları inletiyordu. Protesto gösterilerinde halk Zeynel Abidin’in ısrarla gitmesini istiyordu. Protesto gösterilerine başka ülkeler de katılmaya başladı. Bunun üzerine devlet başkanı yeni yöntemler denemek istedi. Ülke içerisinde OHAL ilan edildi. Fakat bu da iyi bir çözüm olmadı. Devlet başkanı işsizlik sorununun ortadan kalkacağını belirtti. Fakat gösterilere yine son verilmedi. Sokağa çıkmak yasak olsa da olaylar yine durmadı. Tunuslular bakanlık binasına giderek protestolara orada devam etti. Polis oldukça sert müdahalelerde bulundu. Tüm bunlara rağmen Tunus halkı isyanı bırakmadı. Başkan, hükümeti görevden aldığını bile söyledi. Fakat Tunus halkı ikna olmamıştı. Çünkü Tunus halkının amacı Zeynel Abidin ve var olan hükümeti yok etmekti. 14 Ocak’ta Zeynel Abidin görevden ayrıldığını belirterek ülkeden kaçtı. Halk büyük sevinç yaşadı. Arap halkı bu yaşanan olaya Yasemin Devrimi ismini verdi. Arap baharı nerede başladı ve nasıl yayıldı sorusunun cevabını bu şekilde açıklayabiliriz. Arap Baharı tüm dünyayı etkiledi ve diğer ülkelerde de etki göstermeye başladı. Arap baharı sonrasında Libya’da da protestolar başladı. Libya’da daha ağır bilançolara sebep olan Arap Baharı hareketlerine Kaddafi’nin tutumu çok daha sert olmuştur.

Arap baharı bu şekilde birçok ülkede etkisini oldukça fazla göstermiş ve çok ağır bilançolara neden olmuş ve bir çok kişi hayatını bu sebeple kaybetmiştir. Arap baharı bu şekilde hem Tunusta hem diğer Arap ülkelerinde etkisini göstermiştir.