Kapat

Arap Baharı Nasıl Başladı?

Arap baharı nasıl başladı; Tunus’ta hükümet ile halkın ilişkilerinin giderek daha da gergin bir hal alması ile olayların fitili ateşlenmiştir. Halkın ifade özgürlüğünün sınırlandırılması ve buna karşılık alım gücünün de her geçen gün düşmesi sıkıntıyı başlatan temel hususlar olmuştur.

Arap Baharı Nasıl Başladı?

Arap baharı nasıl başladı; Tunus’ta hükümet ile halkın ilişkilerinin giderek daha da gergin bir hal alması ile olayların fitili ateşlenmiştir. Halkın ifade özgürlüğünün sınırlandırılması ve buna karşılık alım gücünün de her geçen gün düşmesi sıkıntıyı başlatan temel hususlar olmuştur. Genel olarak Arap ülkelerinde istihdam oranının da bu olayların başlangıcına denk gelen süreçte zirve yaptığını siz de görebilirsiniz. En kısa süre içerisinde toplumsal hareketlenme başlamış ve hükümetlerin bu durum ile başa çıkmak için büyük bir çaba sarf etmesi gerekmiştir. 

Olayın Başlangıç Tarihi Nedir? 

Tunus’ta hayatını meyve sebze satarak kazanan bir adamın tezgahına el koyulmuş olması adamın büyük bir sıkıntıya düşerek kendini yakmasına sebebiyet vermiştir. Adamın düştüğü umutsuzluğu bu tür bir protesto ile ifade etmesi halkın ayaklanmasına ve onun hakları nezdinde kendi haklarını da savunmaları konusunda durumu daha da ateşlemiştir. 

Arap baharı nasıl başladı; Arap Baharı 18 Aralık 2010 tarihinde başlamıştır. Bu tarih itibari ile en kısa süre içerisinde olaylar daha da karmaşık hale gelmiş ve toplumsal hareketlenme de başlamıştır. Olayın başlangıç süreci içerisinde kişilerin kendilerini kısa bir süre içerisinde ifade edebilmesi için sosyal medyayı da sıklıkla kullandığı görülüyor. Bu durumun sadece Tunus ile kısıtlı kalmaması ve neredeyse tüm Arap ülkelerine yayılmış olmasının sebebi ise aktif sosyal medya kullanımıdır. Durumun sönümlenmeden daha da büyük alev alması kişiler arası iletişimin en yüksek seviyede olmasıdır. 

Arap Baharı Suriye’ye Nasıl Yansıdı? 

Arap baharı nasıl başladı; Suriye’ye sıçraması da başlangıç adımının hemen sonrasında kaçınılmaz bir hal almıştır. Suriye’de diğer Arap ülkelerinden farklı olarak hükümet taviz vermemiştir. Hatta gösteri yapan halka karşı oldukça büyük ve sert biri tepki müdahale uygulanmıştır. Bu noktada halk arasında hali hazırda hakim olan karışıklığın bir kademe daha üst seviyeye çıktığı kendini göstermektedir. Arap Baharı kısa bir süre içerisinde Suriye’nin toplumsal ve politik yapısını etkilemiş ve bu sürecin sonunda ise iç savaşın fitili ateşlenmiştir. Günümüzde hali hazırda iç savaş devam etmektedir. 

Yaşanan Mağduriyetler Nelerdir? 

Arap baharı nasıl başladı; yaşanan mağduriyetler sürecin ne kadar sert olduğunu göstermektedir. Suriye kapsamında yaşanan sorunların direkt olarak ülkemiz ile de alakalı olduğu belirtilmelidir. 

  • Suriye’de anne babasını kaybetmiş çocukların sayısı oldukça fazladır. 
  • Sadece temel ihtiyaçlarını karşılamak için dahi mülteci olarak farklı ülkelere göç etmek zorunda olan çocuklar da büyük çoğunluktadır. 
  • Bu noktada gelinen ülke Türkiye oluyor. Ülkemizde bulunan Suriyeli göçmenlerin sayısının her geçen gün bir kademe daha artış gösterdiğinin de belirtilmesi gerekiyor. Yaşanan mağduriyetlerin minimum seviyeye indirilmesi için siz de bu bölgeye bağış yapabilirisiniz. En azından yetim ve öksüz çocuklara yardım elini uzatarak bir öğün de olsa karınlarını doyurmalarını mümkün kılabilirsiniz. 
  • Ülkemizde yer alan mülteciler için de yardımda bulunabilirsiniz. 

Bu tür toplumsal ayaklanmalarda ya da savaşlarda en net şekilde mağdur olan tarafın kesinlikle kadınlar ve çocuklar olduğunun da belirtilmesi gerekmektedir. Kadınların ve çocukların koruma altına alınması için uluslararası örgütler ve dernekler tarafından adımlar atılıyor. Buna siz de dahil olarak çocukların sesini duyurmasına siz de yardımcı olabilirisiniz. 

Beşir Derneği sayesinde yoksul hayatlara ya da savaş mağduru çocuklara ulaşabilirsiniz. En kısa süre içerisinde yardımlarınızı yaparak hem dini vecibelerinizi yerine getirme hem de hayatınızda yardım elinizi uzatmanın iç huzurunu yaşama fırsatını da yakalayabilirsiniz.