Kapat

Adak Kurbanı Nedir?

Kurban Bayramı’nda kesilen kurban dini bir vazife iken, adak ir şartın yerine gelmesi sonucu Allah rızası için kesilmektedir.

Adak Kurbanı Nedir?

Arapça’da mezir olarak adlandırılan adak, bir kişinin konu fark etmeksizin Allah’ın yardımını istemek ya da sebepsiz olarak sadece Allah ‘ın rızasına nail olmak amacı ile, dini olarak yapılan bir ibadeti ya da iyiliği yapmak için söz vermesini ifade etmektedir. Kurban Bayramı’nda kesilen kurban dini bir vazife iken, adak ir şartın yerine gelmesi sonucu Allah rızası için kesilmektedir.

Adak kurbanı ise, bir kişinin dilediği ya da niyet ettiği bir şartın gerçekleşmesi neticesinde kestiği kurbana verilen addır. Kurbanı adayan kişinin kurbanı bizzat kesmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. 

Alimler, dünya ile ilgili hiçbir çıkar düşünmeden Allah’ın rızasına nail olmak, O’na şükür dilemek için adak adanmasında herhangi bir tereddüt etmemelerini söylemektedirler. Adak adayan kişinin Allah’ın takdirini kazanmak için adak adaması doğru olandır aksi takdirde dünya şartlarının karşılanacağını düşünerek adak adayan kişinin adağı kabul olmaz. Her ibadette olduğu gibi burada da her şeyden önce niyet önemlidir.

Adak Kurbanı Yenir mi?

Adak kurbanının etinden adak adayan kişinin kendisi, annesi babası, dedesi, çocukları gibi üst ve altsoy bağı olan yakın akrabaları yiyemez ve bu kurbanın etinden maddi durumu iyi olan zengine yedirilmez.

Adakla İlgili Şartlar Nedir?

Adak adayan kişinin öncelikli olarak Müslüman olması, akıl sağlığının yerinde olması ve ergenlik çağına ulaşmış olması gereklidir.

Adanan şey için farz ya da vacip bir ibadet bulunmalıdır. Örneğin, namaz kılmayı, sadaka vermeyi, kurban kesmeyi konu edinmiş olan adaklar geçerli olmaktadır.

Adak adayan kişi maddi durumunu zorlamayacak şekilde gerçekleştirmelidir.

Adanan şey, kişinin o anda ya da daha sonrasında yapması gerekli olan bir ibadet olmamalıdır.

Adanan hususun gerçekleşmesi, yapılması dinen ve maddeten meşru ve mümkünatı olan şeyler olmalıdır.

Yapılan adak kesinlikle Allah’a isyan, günah ve bid’at barındırmamalıdır.

Kurban Bağışı Adak Vekalet İle Kesilebilir Mi?

Adak kurbanı kişinin bizzat kesmesi mümkün olan, ya da dilerse vekalet ile bir başkasına da kestirebileceği mümkün olan bir kurban çeşididir.

Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Şarta bağlı olarak adak adayan kişinin şartının gerçeklemesi halinde ilk imkan bulduğunda kurbanını kesmesi gereklidir. Şarta bağlı olmadan adanan kurban ise herhangi bir zamanda kesilebilmektedir.

Adak Kurbanı Bağışı Kimlere Ulaştırılıyor?

Bağış yaptığınız adak kurbanınız, bağışı yapmış dolduğunuz kurum, dernek ve vakıflarca çeşitli coğrafyalardaki farklı bölge ve ülkelerde dahil olmak üzere gerçek ihtiyaç sahibi olan yoksullara, yetimlere, çocuklara, yaşlılara, kimsesizlere ve mağdurlara ulaştırılmaktadır.

Adak Kurban Bağışını Nasıl Yapabiliriz?

Akika, şükür, nafile kurban bağışlarınızı yaptığınız gibi adak kurban bağışınızı da yine dilerseniz bizzat kurumlara giderek elden teslim edebilir, web sitesi üzerinden online adak kurban bağışında bulunabilir, anlaşmalı banka hesap numaralarına adak bağış miktarını yatırabilirsiniz. Aklınıza takılan sorular olduğunda web sitelerindeki iletişim numarasından kurumlarla iletişime geçebilir, adak kurban bağışına dair daha sağlıklı bir şekilde gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Yılın 365 günü kurban adak bağışlarınızı yerlerine ulaştırmak için çalışan dernekler, vakıflar, kurumlar faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir. Allah rızasına nail olmak için bağış yaptığınız adak kurbanlarınız sadece Türkiye’deki Müslüman kardeşlerimize değil, Afrika, Asya, Yemen ve Gazze gibi yerlerde yaşayan mağdurlara da iletilmektedir.

Kurban Bağışı Yaptığım Adağın Kesilip Kesilmediğini Nasıl Öğrenebilirim?

Bağış yaptığınız adak kurbanı kesildiğinde sizlere gerekli bilgiler SMS ya da farklı iletişim araçları ile ulaştırılmakta ve fotoğraf, video gibi dokümanlarla desteklenmektedir. Böylece gönlünüz rahat bir şekilde adağınızı bağış olarak yapabilirsiniz.