Mavi Marmara Gemisi
Mavi Marmara Gemisi
Mavi Marmara gemisi, sadece Müslüman Türkler için değil, aynı zamanda Ümmet için de kanayan bir yara ve geçmişte yaşanmış acı bir olay olarak anılıyor. Her daim İsrail'in saldırgan politikalarından dolayı mağdur olan Filistin'in Gazze kentine yardım götüren Türk gemisinin basılması sonucu tam 10 vatandaşımız Allah yolunda şehit olmuştu. Her ne kadar İsrail bu konuda özür dilese de, açılan yaraların kapanması elbette mümkün değil. Ancak Beşir Derneği, Filistinli kardeşlerimize yardım konusunda dur durak bilmeden faaliyetlerini devam ettiriyor.
Mavi Marmara Gemisi Neden Yola Çıktı?
Mavi Marmara gemisinin yola çıkış hikayesi son derece masum olmasının yanı sıra aynı zamanda dinen de uygundur. Çünkü İsrail, çok uzun yıllar önce ilk olarak Filistin topraklarını işgal etmiş, bunun ardından bölgede yaşayan Müslüman kardeşlerimizi dar bir alan içine hapsetmiştir. Özellikle Gazze şeridi bundan dolayı çok büyük acıların merkezi olmuştur. Dinimiz her zaman Müslüman kardeşlerimize yardım etmeyi bir emir olarak bildirmiştir. İşte bu yüzden Mavi Marmara gemisi de İsrail ambargosu ve ablukası altındaki Gazze'ye yardım edebilmek için bir filo halinde 27 Mayıs 2010 tarihinde yola koyulmuştur.
Mavi Marmara Filosu İçinde Hangi Gemiler Yer Alıyor?
Mavi Marmara filosu sadece bu gemiden oluşmuyor. Bunun yanı sıra hem yük hem de yolcu gemilerinin olduğu geniş bir katılım söz konusuydu. Challenger I ve II, Rachel Corrie, Eleftheri, Defne, Sfendoni, Gazze şeklinde bir filo dikkat çekmekteydi. Tam 32 değişik ülkeden 663 yolcunun olduğu gemilerde; Kuveyt, İsrail, İsveç, Almanya gibi ülkelerin meclislerinden gelmiş olanlar da vardı. Onlarca televizyon, resmi haber ajansı, dernek, gazete, yayın organı yerini gemilerde almıştı.
Mavi Marmara Gemisi Saldırısı Nasıl Gerçekleşti?
Mavi Marmara gemisi saldırısı şöyle oldu;
- Gemilerin denize açılmasının ardından Akdeniz'de İsrail uyarısı, telsizler üstünden gerçekleştirildi.
- Buna göre yardım gemilerinin rotalarının değiştirilmesi talep edildi.
- Gazze yerine Aşdod limanı adres olarak gösterildi.
- Bu talebin reddedilmesinin ardından hem deniz hem de hava yolu ile bir operasyon başlatıldı.
- Özellikle hava indirme komandoları bu çerçevede son derece etkin bir biçimde kullanıldı.
- Karşılarında sanki düzenli bir ordu varmış gibi hareket eden İsrail askerleri, Mavi Marmara gemisine iniş yaptıktan sonra hedef gözeterek tamamen silahsız ve savunmasız olan gönüllülere ateş açtılar.
- 10 Türk vatandaşı bunun ardından bulundukları yerde şehit oldular.
- Bunların içinde gazeteciler de bulunuyordu.
- Bu olayın sonrasında gemi içindekilerle beraber rehin alınmıştır.
Mavi Marmara Gemisi Sonrası Türkiye - İsrail İlişkileri Ne Oldu?
Mavi Marmara gemisine yapılmış olan bu alçakça saldırı çok büyük tepkileri beraberinde getirmiştir. İlişkiler sona erdirilmiştir. Hem Türkiye'den hem de dünyanın birçok yerinden İsrail'e karşı çok yüksek sesler yükselmiştir. Silahsız olan insanlara karşı hem de İsrail'in karasularında olmayan bu saldırından dolayı Türkiye, barışma şartlarını açık şekilde ifade etmiştir. Buna göre resmi özür, Gazze ablukasının kaldırılması ve ölen insanların ailelerine tazminat ödenmesi talep edilmiştir. 2013 senesinde İsrail özür dilemiştir. Bundan 3 sene sonra toplamda 20 milyon dolar olmak üzere bir tazminat ödenmiştir. Son olarak Gazze üstündeki abluka görünürde de olsa hafifletilmiştir.
Gazze Yardımları Devam Ediyor mu?
Mavi Marmara gemisi saldırısı bölgeye yapılan yardımların önünü kesmemiştir. Beşir Derneği, Gazze'ye bir ana okulu inşa etmiştir. Aynı zamanda çok sık aralıklarla gıda, sağlık, eğitim, barınma yardımları sürmektedir.
- Geri Dön
- Paylaş