Kapat

Adak Kurban Nedir? Adak Kurban Bağışı | Beşir Derneği

Adak kurban nedir? Adak kurban olmasında gerekli şartlar nelerdir? gibi soruları Beşir Derneği olarak bu yazımızda cevaplandırıyoruz. Adak kurban bağışınızı doğru ihtiyaç sahiplerine ulaştıralım

Adak Kurbanı Nedir?

Adak, kişinin sorumlu olmadığı halde farz veya vacip cinsinden bir ibadeti yapacağına dair Allâh-u Teâlâ (c.c.)’ya söz vererek o ibadeti kendisine borç kılmasıdır. Kişi, Allâh (c.c.)’ya söz vererek bu ibadeti kendisine vacip kılmaktadır. Bu adaklardan birisi de adak kurbanıdır. Bir şarta bağlı olarak ya da bağlı olmadan kişi bir kurban kesmeyi adarsa bu kurbanın kesilmesi vacip olmuş olur. Kişi adak kurbanını kesmesiyle vermiş olduğu sözü yerine getirmiş olur.

Adak Ne Demektir?

Türkçe olan “adak” kelimesinin Arapça karşılığı “nezr”dir. Nezr kelimesi fıkıh terimi olarak “kişilerin farz veya vacip cinsinden bir ibadeti gerçekleştirmeyi vaad ederek kendisine vacip kıldığı şey” anlamına gelmektedir. Yine fıkıh terimi olarak kişilerin vaad olarak sunduğu şeye ise nezr kelimesinden türetilmiş olan nezire kelimesi kullanılmaktadır.

Adak Kurbanında Olması Gereken Şartlar

Adak kurbanını yerine getirmek isteyen kişilerde aranan şartlar olduğu gibi kurbanlık hayvanlarda da belli şartlar sağlanmalıdır. Temel olarak kurbanlık hayvanlarda olan yükümlülüklerin aynısı adak kurbanı için de geçerlidir. Bu açıdan bakıldığında bu hayvanların belirli yaşlara ulaşmış olmaları gerekmektedir. Adak kurbanı olacak hayvanlardan sığır ve mandaların 2 yaşını, koyun ve keçilerin ise 1 yaşını doldurmaları gerekir. Bir devenin adak kurbanı olabilmesi için ise 5 yaşına erişmiş olması gerekir. Tüm bunlara ek olarak bütün bu hayvanların adak kurbanı olabilmesi için sağlıklı ve besili olması şarttır. Bu nedenle hasta, zayıf, kulak ya da kuyruklarının yarıdan fazlası kesik, boynuzu kökünden kırılmış veya memesi kesik hayvanların kurban olması mümkün değildir.

Adak Kurbanının Etini Kimler Yiyemez?

Adak kurbanının etinden herkes faydalanamaz.. Adak sahibi kurbanını bağışlamak zorundadır. Bu sebeple adak sahibi ile beraber onların anne, baba, çocukları, torunları, dede ve nineleri ve zengin Müslümanlar adak kurbanının etinini yiyemezler.

Adak kurbanının kesim işlemi gerçekleştikten sonra yerine getirilecek dağıtım kısmında  da etlerin doğru kişilere ulaştırılması esastır. Bu kısımda etlerinin dağıtımının veirlmesi uygun olan kişilere ulaştırılması gerekir. Bu sebeple adak kurban bağışının yapılacağı kişi ve kurumların doğru tespiti önemlidir. Dört kıtada yaptığı örnek çalışmalar ile bilinirliği olan Beşir Derneği, adak kurban bağışı kabul etmektedir.

Adak Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?

Adak kurban bağışı birçok kurum ve kuruluş tarafından kabul edilmektedir. Ancak adak kurban bağışı yapmak isteyen kişilerin vekil tayin edeceği kurumların güvenilirliği adağın gerçekleşmesi açısından mühim bir mevzudur. Gönül coğrafyasının dört bir köşesinde dur durak bilmeden çalışmalarını yürütmeye devam eden Beşir Derneği, adak kurban bağışı kabul eden kurumlardan birisidir. Beşir Derneği’ne verilecek vekalet ile adak kurban bağış işlemi gerçekleştirilebilir.

Adak Kurban Bağışı Fiyatı 2021

Adak kurban bağış fiyatı seneden seneye değişiklik gösterebilir. Beşir Derneği 2021 senesi adak kurban fiyatı 1250 TL’dir. Beşir Derneği’nin online bağış sayfasından kişiler adak kurban bağış işlemini gerçekleştirebilirler. Beşir Derneğinden yardım alarak adak kurbanlarınızın doğru adreslere bağışlandığından emin olabilirsiniz. Çağrı merkezimiz ya da web adresimiz üzerinden adak kurban bağışını yapma imkanına sahip olabilirsiniz.

 


Fotoğraf Galerisi