Su Kuyusu Maliyeti
Temiz suya erişimin olmadığı yerlerde su kuyusu bağışları sayesinde açılan su kuyuları ile kişilerin temiz ve içilebilir suya olan ihtiyacın giderilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda gerçekleşen çalışmalar başta kimi Afrika ülkeleri olmak üzere temiz suya erişimin olmadığı birçok yerde gerçekleşmektedir. Su kuyusu açmak maliyetli bir işlem olduğundan su kuyusu maliyeti de kişilerin genel olarak merak ettiği konulardan birisini oluşturmaktadır. Su kuyusu maliyetleri genel olarak bölgeden bölgeye ciddi farklılık göstermekle birlikte dernekler su kuyusu isim yazdırma bedeli olarak kendi içlerinde ortak bir fiyat politikası uygulamaktadırlar.
Su Kuyusu Neden Önemlidir?
Su, temel yaşam kaynağımızdır. Ancak dünyada herkesin temiz suya erişime bulunmamaktadır. Temiz suya erişimin olmadığı yerlerde ayrıca gelişmişlik seviyesi de düşmektedir. Nitekim Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından hazırlanan Dünya Su Raporu’na göre dünyada hala 2 milyar insanın temiz suya düzenli olarak erişimi bulunmamaktadır. Ayrıca gerekli önlemlerin alınmadığı takdirde bu rakamın ilerleyen yıllarda çok daha artması beklenmektedir. Bu sebeple su kullanımı ve suya erişimin dünya gündeminin en önde gelen meselelerinden birisini oluşturmaktadır. Su kuyusu açılışları ile bu meselenin çözümüne ilişkin katkı sunulması amaçlanmaktadır.
Su Kuyusu Nerede Açılır?
Su kuyuları, kişilerin temiz ve içilebilir suya erişiminin olmadığı ya da kısıtlı olduğu yerlerde açılır. Nitekim kimi yerlerde insanlar temiz su için hergün kilometrelerce uzak mesafeye gidebilmektedirler. Bu gibi yerlerde ayrıca suya bağlı hastalıklar da ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Su kuyusu açılışları ile hem susuzluk ve kirli suya bağlı hastalık ve problemlerin ortadan kaldırılması hem de insanların temiz ve içilebilir suya olan hasretinin giderilmesi sağlanır. Bu kapsamda Beşir Derneği ekipleri gerekli fizibilite çalışmalarını yaparak su kuyusuna en acil ihtiyacın olduğu yerleri seçerek yapılan bağışları en doğru ve verimli şekilde değerlendirmektedir. Beşir Derneği ayrıca açtığı bu su kuyularını tekrar tekrar kontrol ederek gerekli bakımını da sağlamaktadır.
Su Kuyusu Nasıl Açılır?
Su kuyusu açılması için öncelikle su kuyusu bağışları ile gerekli meblağ toparlanır. Su kuyusu açılışı gerçekleştirecek dernekler bu bağışları çeşitli kampanyalar ile yönetmektedir. Beşir Derneği, dünyanın dört bir tarafındaki partner kuruluşları aracılığıyla su kuyusuna olan ihtiyacın en fazla olduğu yerleri tespit eder. Genellikle belli bir havuz hesabında toplanan bağışlar ile ihtiyacın yoğun olduğu bu bölgelerde su kuyusu açılışları gerçekleştirilir. Kimi bağışçılar ise su kuyusu maliyetlerinin büyük bir çoğunluğunu karşılayarak su kuyusu açılmasına vesile olurlar.
Su Kuyusu İsim Yazdırma Bedeli
Su kuyusu maliyetleri bölgeden bölgeye farklılık gösterebilmektedir. Ancak su kuyusu açan dernek ve kurumlar su kuyuları açılışı için belli bir isim yazdırma bedeli almaktadırlar. Bu sebeple su kuyusu bağışı ile kişiler, su kuyusuna vermek istedikleri ismi bu bedeli karşıladıkları sürece gerçekleştirebilirler. Beşir Derneği’nin bir su kuyusu isim yazdırma bedeli 3.000 Dolardır. 3,000$ ödeyen herhangi bir kişi açılacak bir su kuyusuna dilediği ismi verebilir. Su kuyusu açılışları yurtdışında olduğu için bağışın dolar cinsinden olması elzemdir.
Bağış Yap


Su Kuyusu Projesi
Kuraklığın ve fakirliğin pençesinde yaşam mücadelesi veren bu mazlum ve mahcup insanların dertlerine derman olacak birçok proje yapılabilir. Beşir Derneği olarak bu alandaki ihtiyacın giderilmesine yönelik projeler hazırlamaktayız.
Bunların başında su kuyusu projesi yer almaktadır. İnsanları kendi yaşadıkları yerlerde temiz içme suyuna kavuşturuyor, kilometrelerce yol kat etmeden temiz su elde etmelerine vesile oluyoruz. İleriye dönük olarak ise su depoları kurmayı ve şebekeler üzerinden insanların evlerine kadar temiz su ulaştırmayı hedefliyoruz.
Su Kuyuları İçin Yer Tespiti Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürede Açılır?
Genellikle yerel işbirliği yaptığımız kurumların talepleri üzerinden çalışma başlatılır. Dünya sağlık örgütü verileri ve ülke verileri üzerinden de durum tespiti yapılarak projeye başlanır. Başta Afrika ülkeleri olmak üzere, Afganistan, Pakistan, Bangladeş, Çad, Etiyopya, Tanzanya gibi temiz içme suyu bulmakta sıkıntı yaşayan coğrafyalarda belirli bir program dâhilinde gerçekleştirilmektedir.
Kuyu açma süreci, bölgenin ekonomik, sosyolojik, fizikî ve politik şartlarına ve imkânlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu süreç en geç 8 ay içerisinde tamamlanmaktadır.
Bir Su Kuyusunun Maliyeti Nedir?
Bu soru, ne yazık ki proje bitmeden net olarak cevaplanamıyor. Çünkü kuyunun nerede açılacağı, suyun kaç metreden çıkacağı belli olmadığından; ayrıca açılacak kuyunun maliyeti ülkeye, coğrafî bölgeye, ülkedeki siyasî duruma ve daha pek çok etkene bağlı olarak farklılık gösterebildiğinden net olarak bütçe tutarı verilememektedir.
Tüm bu çalışmalarımız için “Su Kuyuları " başlığı altında bir bağış havuzu oluşturduk ve bu hayırlı hizmetten tüm bağışçıların istifade etmesini amaçladık. 1 TL bile olsa bu projeye bağışta bulunarak katkı sağlayabilirsiniz.
Ticarî bir faaliyet olmayan bu çalışmalarımızda Beşir Derneği olarak uygulamamız ise şöyledir:
3.000 USD bağışta bulunan kişilere; açılan su kuyusuna kriterlerimize ve bölgenin kültürüne aykırı olmayan bir isim vermelerini sağlamaktayız. Maliyeti 3.000 USD’yi aşan projeler de olmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz sebeplere bağlı bazı kuyular 10.000 USD’ye kadar yükselebiliyor, bazı bölgelerde ise su ihtiyacının kuyu yerine çeşme ile karşılanması daha verimli ve gerekli olabiliyor. Bu durumda bazı projeler birleştirilerek proje hayata geçiriliyor. Böyle durumlarda açılan kuyuya veya çeşmeye birden fazla bağışçının ismi veriliyor.
Maliyeti 3.000 USD’nin altında gerçekleşen kuyularda ise kalan miktar su kuyusu havuzunda başka bir kuyunun yapılması veya açılan su kuyularının bakım ve onarımı için su kuyusu havuzuna aktarılmaktadır. Ayrıca havuzda biriken bağışlar, kuyuların sonraki yıllarda gerekli bakım ve tadilatları için kullanılmaktadır.
Bir kuyunun ömrü, su kaynağının verimliliği veya kuraklığın şiddeti ile alakalı olarak değişik sürelerde olmaktadır. Bu sebeple yaptığımız projelerde bağışçımıza karşı kullanım süresine dair hiçbir taahhütte bulunamamaktayız.
Özellikle Afrika ülkelerinde yeterli teknik donanım olmadığından kuyuların maliyeti çok farklılık göstermektedir. Onun için Beşir Derneği olarak ülke, bölge veya diğer şartlı su kuyusu bağışı kabul etmiyoruz. Kuyunun maliyetinden önce ihtiyaç analizi bizim için daha önemlidir. Bu sebeple ihtiyacı en acil olan bölgelerde planlama yapmaktayız.