15 Temmuz Su Kuyuları Projesi Beşir Derneği
15 Temmuz Su Kuyuları Projesi Beşir Derneği
Temiz suya hasret, açlık ve kuraklık ile mücadele eden Müslümanlara hayat kaynağı olan temiz suyu ulaştırmak adına 15 Temmuz Su Kuyuları Projesi Beşir Derneği tarafından başlatılmış ve devam eden önemli projelerdendir.
250 Şehidimiz Adına 250 Adet Su Kuyusu
15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizin yaşadığı en büyük ihanette kaybettiğimiz 250 şehidimiz adına 250 adet su kuyusu açılması için başlatılan kampanyaya her gün bağış yapılmaya devam ediyor. Küresel ısınmanın etkisi, fakirlik, kuraklık ve imkânsızlık gibi birçok nedenden su bulamayan birikmiş çamurlu sular ile ihtiyaçlarını karşılayan ülkelerde açılan ve halen açılmaya devam eden su kuyuları insanlara sağlık ve temizlik imkânı da sağlıyor.
Suya Pis Sulardan Oluşan Göletlerden Ulaşılıyor
Bu ülkelerin hemen hepsinde evlerde su şebekesi yok, insanlar suya ancak pis sulardan oluşan göletlerden ulaşabiliyor, bu durumda kolera, dizanteri, tifo gibi onlarca ölümcül hastalığa neden oluyor. Arakan, Kamerun, Çad, Sudan, Somali, Nijerya, Pakistan, Tanzanya ve Afganistan’da şehitlerimizin her birinin adını yaşatacak 250 su kuyusu 15 Temmuz Su Kuyuları Projesi Beşir Derneği olarak sürdürüyoruz.
Peygamberimiz (Sav) Hadisinde Su Hayrının Önemi Vurgulamaktadır
Peygamberimiz SAV bir müminin hangi sadakanın daha hayırlı sorusuna insan ve hayvanların su ihtiyacına cevap vermektir buyurdu ve dualarında Yaradan’dan hatalarının su, kar ve buz ile yıkanarak tertemiz olmasını diledi. Başka bir hadiste ise Efendimiz, hangi Müslüman susamış bir Müslümana su verirse Allah’ta ona içerisinde güzel kokuları olan cennet içeceği içirir demiştir.
15 Temmuz Destanını Başka Coğrafyalarda Anlatıyoruz
Ülkemizin 15 Temmuz destanını başka coğrafyalarda anlatmak her şehidimiz için sadaka olacak 250 hayratı gerçekleştirmek için başlatılan 15 Temmuz Su Kuyuları Projesi Beşir Derneği tarafından sürdürülen önemli projeler arasında. Nasıl ki Beşir Derneği olarak 15 Temmuz akşamı Cumhurbaşkanımızın sokaklara daveti ile meydanlara, caddelere sokaklara indiysek, devamında her akşam yüzlerce Beşir ile nöbet tuttuk, 203 ayrı bölgede nöbet tutan vatandaşlarımıza çeşitli ikramlarda bulunduk.
Bu Milletin 15 Temmuz Destanını Unutturmayacağız
15 Temmuz’u unutturmamak, bir milletin ülkesine, hükümetine, toprağına, bayrağına sahip çıkışının destanını tüm dünyaya duyurmak için her platformu değerlendirdik. Bu vesile ile aynı amaç için su kuyuları projesini hayata geçirdik, su kuyusu bağışları temiz suya hasret bölgelerde kuyuların açılması için aktarılmaya devam ediyor.
Su Hayratları Sadaka-İ Cariye Olarak Geçer
Açılan bölgenin ekonomik, fiziki ve coğrafi koşullarına, yasal prosedürün işleyişine göre su kuyusu açılma süreci en fazla 8 ay sürmekte olup bağış oranları sınırsızdır, 1 liralık bağışla da destek olabilir bir kuyunun açılmasının maliyetini de karşılayabilirsiniz, bir kuyunun maliyeti 3 bin dolardır. 15 Temmuz Su Kuyuları Projesi Beşir Derneği aracılığı ile hayırseverlerin desteği sonucu açılan su kuyuları sayesinde din kardeşlerimiz su ihtiyacını karşılayabilmek için saatlerce yol kat etmek zorunda kalmıyor. Tatlı ve temiz su içerek ishal, kolera, tifo, dizanteri gibi ölümcül hastalık riski azalıyor, su hayratları sadaka-i cariye olarak geçer yani hayrı devam eden iyiliktir, sizde bir damla hayat için derneğimize bağışta bulunabilirsiniz.
Bağış Yap


Su Kuyusu Projesi
Kuraklığın ve fakirliğin pençesinde yaşam mücadelesi veren bu mazlum ve mahcup insanların dertlerine derman olacak birçok proje yapılabilir. Beşir Derneği olarak bu alandaki ihtiyacın giderilmesine yönelik projeler hazırlamaktayız.
Bunların başında su kuyusu projesi yer almaktadır. İnsanları kendi yaşadık-ları yerlerde temiz içme suyuna kavuşturuyor, kilometrelerce yol kat etmeden temiz su elde etmele-rine vesile oluyoruz. İleriye dönük olarak ise su depoları kurmayı ve şebekeler üzerinden insanların evlerine kadar temiz su ulaştırmayı hedefliyoruz.
Su Kuyuları İçin Yer Tespiti Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürede Açılır?
Genellikle yerel işbirliği yaptığımız kurumların talepleri üzerinden çalışma başlatılır. Dünya sağlık örgütü verileri ve ülke verileri üzerinden de durum tespiti yapılarak projeye başlanır. Başta Afrika ülkeleri olmak üzere, Afganistan, Pakistan, Bangladeş, Çad, Etiyopya, Tanzanya gibi temiz içme suyu bulmakta sıkıntı yaşayan coğrafyalarda belirli bir program dâhilinde gerçekleştirilmektedir.
Kuyu açma süreci, bölgenin ekonomik, sosyolojik, fizikî ve politik şartlarına ve imkânlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu süreç en geç 8 ay içerisinde tamamlanmaktadır.
Bir Su Kuyusunun Maliyeti Nedir?
Bu soru, ne yazık ki proje bitmeden net olarak cevaplanamıyor. Çünkü kuyunun nerede açılaca-ğı, suyun kaç metreden çıkacağı belli olmadığından; ayrıca açılacak kuyunun maliyeti ülkeye, coğrafî bölgeye, ülkedeki siyasî duruma ve daha pek çok etkene bağlı olarak farklılık gösterebildiğinden net olarak bütçe tutarı verilememektedir.
Tüm bu çalışmalarımız için “ Su Kuyuları " başlığı altında bir bağış havuzu oluşturduk ve bu hayırlı hizmetten tüm bağışçıların istifade etmesini amaçladık. 1 TL bile olsa bu projeye bağışta bulunarak katkı sağlayabilirsiniz.
Ticarî bir faaliyet olmayan bu çalışmalarımızda Beşir Derneği olarak uygulamamız ise şöyledir:
3.000 USD bağışta bulunan kişilere; açılan su kuyusuna kriterlerimize ve böl-genin kültürüne aykırı olmayan bir isim vermelerini sağlamaktayız. Maliyeti 3.000 USD’yi aşan projeler de olmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz sebeplere bağlı bazı kuyular 10.000 USD’ye kadar yükselebiliyor, bazı bölgelerde ise su ihtiyacının kuyu yeri-ne çeşme ile karşılanması daha verimli ve gerekli olabiliyor. Bu durumda bazı projeler birleştirilerek proje hayata geçiriliyor. Böyle durumlarda açılan kuyuya veya çeşmeye birden fazla bağışçının ismi veriliyor.
Maliyeti 3.000 USD’nin altında gerçekleşen kuyularda ise kalan miktar su kuyusu havuzunda başka bir kuyunun yapılması veya açılan su kuyularının bakım ve onarımı için su kuyusu havuzuna aktarılmaktadır. Ayrıca havuzda biriken bağışlar, kuyuların sonraki yıllarda gerekli bakım ve tadilatları için kullanılmaktadır.
Bir kuyunun ömrü, su kaynağının verimliliği veya kuraklığın şiddeti ile alakalı olarak değişik sürelerde olmaktadır. Bu sebeple yaptığımız projelerde bağışçımıza karşı kullanım süresine dâir hiçbir taahhütte bulunamamaktayız.
Özellikle Afrika ülkelerinde yeterli teknik donanım olmadığından kuyuların mâliyeti çok farklı-lık göstermektedir. Onun için Beşir Derneği olarak ülke, bölge veya diğer şartlı su kuyu-su bağışı kabul etmiyoruz. Kuyunun mâliyetinden önce ihtiyaç analizi bizim için daha önemlidir. Bu sebeple ihtiyacı en âcil olan bölgelerde planlama yapmaktayız.