
Fidye Nedir?
Ramazan ayı Müslümanlar için oruç ayı olarak da bilinmektedir. Buluğ çağına girmiş olan her Müslümanın bu ayda oruç tutması farzdır. Ancak bazı insanlar ağır hastalık ve yaşlılık gibi nedenlerden dolayı oruç ibadetlerini yerine getiremeyebilirler. Ramazan ayında tutulamayan bu oruçların daha sonra kaza edilmesi farzdır. Fakat oruca mani olan aşırı ihtiyarlık ve ağır hastalık gibi nedenlerle bu oruçların daha sonra kaza edilmesi mümkün olmayabilir. Bu tür bir engele sahip olan Müslümanlar tutamadıkları her oruç için fidye öderler.
2023 Fidye Miktarı Ne Kadardır?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2023 yılı için belirlediği fidye miktarı 70 TL’dir. Yıllık fidye miktarı fitre miktarı ile eşit olmaktadır.
Fidye Miktarı Nasıl Belirlenir?
Diyanet İşleri Başkanlığı fidye bedelini her sene güncelleyerek açıklamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2023 yılı için belirlediği fidye fiyatı 70 TL’dir. 2024 yılı fidye bedeli için ise Başkanlık henüz bir rakam belirtmemiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı fidye fiyatını belirlerken hadis-i şeriflerle birlikte sosyo-ekonomik koşullar ve bir kişinin bir günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulundurmaktadır.
Fidye Ne Zaman Verilir?
Fidye tutulamayan her bir gün için o gün verilir. Eğer Ramazan orucunu tutamayacağı ve sonradan kaza edemeyeceği kesin olan rahatsızlıklarda kişi 30 günlük Ramazan orucunun fidyesini Ramazan ayının ilk gününde de verebilir. Ancak oruç fidyesinin bir an evvel verilmesi hem fidye verecek kişi hem de ihtiyaç sahibi kimseler için daha makul olmaktadır.
Kimler Fidye Verir?
Aşırı yaşlılık ya da hastalık gibi durumlardan dolayı oruç tutmaya gücü yetmeyen ve daha sonra da bu oruçları tutma olanağı olmayan kimseler oruç tutamadığı her bir gün için fidye öderler.
Kimlere Fidye Verilir?
Fidye, usûl ve fürû yani kişilerin anne, baba, dede ve nineler, çocuk ya da torunları dışındaki dinen fakir sayılan her bir Müslüman için verilebilir. Usûl ve fürû dışında, kişilerin kendi eşlerine de fidye vermesi mümkün değildir. Verilen fidyeden evladın dolaylı da olsa faydalanmasına imkan sağlama durumu olduğundan geline ya da damada da fidye verilmemesi daha uygundur.
Fidye Nasıl Verilir?
Kişilerin Ramazan ayında oruç tutamadığı her bir gün için ayrı fidye vermesi gerekmektedir. Fidyeler bir ihtiyaç sahibine toplu olarak verilebileceği gibi ayrı kişilere de dağıtılabilir. Yine de bir kişiye verilen fidye miktarı bir günlük fidye miktarından düşük olmamalıdır.
Fidye Bağışı Nasıl Yapılır?
Müslümanlar fidyelerini ihtiyaç sahibi kimselere elden teslim edebileceği gibi Beşir Derneği aracılığıyla da ödeyebilirler. Beşir Derneği fidye bağışlarınızı savaş, afet, kıtlık ve açlık gibi kimi durumlardan zorluk çeken kimselerle buluşturmaktadır. Beşir Derneği aracılığı ile fidyelerini ödemek isteyen kimseler derneğimizin web sitesinde bulunan online bağış bölümündeki fidye seçeneğine tıklayıp fidye miktarını belirleyerek ödemelerini gerçekleştirebilirler.
Fidye bağışlarınızı online bağış dışında telefon, temsilciliklerimiz ve EFT-Havale yoluyla da yapmanız mümkündür. Telefon ile fidye bağışı yapmak isteyen kimseler 0216 375 40 402 numaramızı arayabilirler. Yine web sitemizde bulunan banka hesap numaralarına EFT-Havale ile de fidye bağışlarınızı bizlere ulaştırabilir, dilerseniz de Türkiye geneli temsilciliklerimize makbuz karşılığında da fidye bağışlarınızı tamamlayabilirsiniz.