Kapat

Mazlumlara Umut Işığı

Mazlumlara Umut Işığı

“Gönüller yapmaya geldik” sloganıyla yola çıkan Beşir Derneği, ihtiyaç sahiplerine yardım ediyor. Dernek, Suriye’den gelenler için kurduğu çadırkent ile mazlumlara umut ışığı oluyor

BEŞİR DERNEĞİ'NİN AMACI VE KURULUŞU

Beşir  Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma  Derneği 3. Bölge Koordinatörü Mustafa Şahin İLE derneğin faaliyeti ve amaçlarını konuştuk. Şahin, derneğin amacı ve kuruluşu hakkında şu bilgileri verdi: "Kendisine yetemeyen, desteğe ve hizmete ihtiyacı olan, istismara açık hale gelmiş mahzun ve mahcup gönüllerin müjdeleyicisi ve onların hamisi olarak hiçbir ayrım yapmadan, paylaşmayı erdem haline getirmiş gönüller ile buluşturmak, sosyal adalete ve kardeşliğe destek olmak, hayır işlerinin yaygınlaşması için gece gündüz dünyanın her yerinde insanlara hizmeti nimet bilmektir. Kısaca nerde bir mahzun ve mahcup gönül varsa, orda ve onlarla olmak amacımızdır. Beşir Sosyal Yardımlaşma Derneği İçişleri Bakanlığının 26/03/2013 Tarihli ve 1188 Sayılı yazısı üzerine , 5253 Sayılı Dernekler Kanununun 27. Maddesine Göre , Bakanlar Kurulunca, 22/04/2013 Tarihinde 5545 Sayılı Karara İstinaden derneğimiz kamu yararına çalışan dernek statüsü hakkına sahip olmuştur."  

YAPILAN YARDIMLARI YERLERİNE ULAŞTIRIYORUZ

Çalışma prensibi olarak Beşir Derneği nasıl bir yapıda karşımıza çıkıyor ve hayırsever vatandaşlardan yardımlar nasıl toplanıyor?

Bizim personellerimizin hiçbiri maaşlı olarak çalışmıyor. Yanı hepsi temelde bakıldığında gönül bağı kurarak çalışıyorlar ve hiçbir karşılık beklemiyorlar. Bağışları da sms yoluyla ve hayır sahiplerine Beşir Derneği olarak gidiyoruz, kendimizden, faaliyetlerimizden ve durumdan söz ediyoruz, bunun haricinde web sayfamızdan da hesap numaralarına ulaşarak bağışta bulunulabiliyor. Örneğin, yurt dışında kurban kesiyoruz. Kesilen bu kurbana dair hayırseverin telefonuna mesaj gidiyor, kendisi takip edebiliyor, video gönderiyoruz. Ancak bunları da yaparken herhangi bir şart kabul etmiyoruz. Yani, benim kurbanım şurada kesilsin gibi bir şart kabul etmiyoruz. Bağış yapanların gönderdikleri nerede ihtiyaç varsa derneğimiz aracılığıyla oraya yönlendiriliyor ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.

30'DAN FAZLA PAYLAŞIM NOKTAMIZ VAR

İhtiyaç sahipleri paylaşım noktalarından nasıl faydalanabiliyor ve bunun sınırı nasıl belirleniyor?

1 yıl boyunca paylaşım noktalarından çeşitli ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Ancak burada da bir sınır söz konusu; biz puan sistemi olarak değerlendiriyoruz. Örneğin, ihtiyaç sahibine kullanması üzere yüz puan veriliyor, yani yüz lira. Bu kişi her ayın 1’i ile 15’i arasında paylaşım noktalarına gelerek alışveriş yapabiliyor. Paylaşım noktasına gelemeyen kişilerle de temsilcilerimiz haberleşiyor, gıda kolisini götürüyorlar. Tüm bunların yanında gönüllü arkadaşlarımız da ihtiyaç sahiplerini bizlere bildirebiliyor. Türkiye genelinde 30’dan fazla paylaşım noktamız var. Bizim 3. bölgemizde, Isparta, Konya, Karaman, Antalya var. Yakın bir zaman sonra Burdur’da açacağız. Paylaşım noktaları haricinde de temsilcilik ofisleri kuruyoruz. Oraya gelen ihtiyaç sahiplerine yardımcı olabilelim, kayıt altına alabilelim diye çabalıyoruz.

Beşir Derneği, son dönemlerde özellikle Suriye ve Halep bölgelerine özgü kampanyalar ve yardım çalışmaları ile ön plana çıkıyor.Türkiye’nin öncülüğünde varılan anlaşma sonrası açılan koridordan 100 binden fazla Halep halkının sınırlarımıza gelmesi beklenmesiyle birlikte Beşir Derneği de yardım çalışmalarına hız verdi. Sınırda kurulan çadır kentlerdeki yardım çalışmalarının kapasitesini büyütmeye hazırlanan dernek, yeni çadırlar kurarak, daha fazla yemek üreterek ihtiyaç sahiplerinin yanında olmaya devam ediyor. Tüm bunların yanı sıra Türkiye’de bulunan ihtiyaç sahiplerine de yardım eli uzatmaya gayret gösteriyor. Çeşitli bölgelerde kurulan paylaşım noktaları ile ihtiyaç sahibi olan vatandaşlara yardım eli uzatıyor.

KARANLIKTA KALANLARA IŞIK OLUYORLAR

Çeşitli koşullardan sonra kendilerine verilen puan doğrultusunda bu noktalara gelen vatandaşlar, mutfak alışverişinden, kıyafet ve ayakkabıya kadar her türlü ihtiyacını hiçbir ücret ödemeden karşılayabiliyor. Ramazan ayında kurduğu iftar çadırları, kurban bayramında ihtiyaç sahiplerine dağıtılan paylar ve kış aylarında yapılan gıda ve yakıt yardımları ile adeta karanlıkta kalanlara ışık oluyor. Beşir Derneği 3. Bölge Koordinatörü Mustafa Şahin, iyilik yapmak çevremizdeki insanlara veya diğer canlılara yardım etmek, onları mutlu etmektir diyerek, soğuk hava şartlarına aldırmadan yollara düşüp bir şeyler yapmanın gayreti ve çabası içine girdiklerini aktardı. Şahin, Beşir Derneği’nin kuruluş amacını, faaliyetlerini ve gelecek hedeflerini gazetemize vermiş olduğu röportajda anlattı.

Beşir Derneği ne zaman kuruldu ve ne zaman devlet bünyesinde çalışmalar yürütmeye başladı?

Öncelikle kendimden söz ederek başlamak isterim. Adım, Mustafa Şahin Beşir Derneği 3.Bölge Koordinatörü olarak hizmet vermekteyim. 3. Bölge Koordinatörlüğü olarak 20 ile bakıyoruz. Türkiye genelinde Beşir Derneği yapılanması 12 bölgeden oluşuyor. Bu bölgelerin bir tanesi de 3. Bölge olarak Konya’da bulunuyor. Derneğimiz yurtiçinde 250 temsilciliği ve yurtdışında 55 ülkede faaliyet göstererek ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürmekte olup, 2004 yılında kurulup ilk faaliyetini de İstanbul Pendik’te gösterdi. Daha sonra çalışmalar devam etti ve 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararına istinaden Kamu Yararına faaliyet gösteren uluslararası bir sivil toplum kuruluşu konumuna geldi. Yakın zamanda Suriye olayı meydana geldiğinden bu yana Kilis’te lojistik depo kurarak, 100 bin kapasiteli bir ekmek fırını oluşturduk. Günlük olarak 10 bin kişilik yemek çıkartıyoruz, kıyafet ve ısınma cihazları da göndererek,kampta ya da sınırdaki güvenli bölgede bulunan kardeşlerimize yardım etmeye çalışıyoruz. Temelde bakıldığında iyilik yapmak, 'Çevremizdeki insanlara veya diğer canlılara yardım etmek, onları mutlu etmektir' diyerek soğuk hava şartlarına aldırmadan yollara düşüp bir şeyler yapmanın gayreti ve çabası içine girdik.

İhtiyaç sahipleri hangi yolları izleyerek sizlere ulaşabilir?

İhtiyaç sahipleri bizim web sayfamızdan başvuru yapıyorlar. Orada bir sayfa açtık ve hangi adımların izlenmesi gerektiği, hangi evrakların gerekli olduğu anlatılıyor. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra başvuru bizim sistemimize düşüyor. Daha sonra onların nüfus kayıt örnekleri, kimlik fotokopileri ve durumunu izah eden mektupları bizim elimize ulaştıktan sonra, genel merkezdeki görevli kardeşlerimiz sisteme kaydını yapıyorlar. İhtiyaç sahibi hangi bölgede yaşıyorsa o bölgenin koordinatörlerine bildiriliyor. Bölge koordinatörü de o ilin temsilcisine panel üzerinde ilgili temsilciyi gönderir ve kişinin sosyal incelemesi yapılır. Bu incelemede de, gerçekten ihtiyaç sahibi mi değil mi bunun tespiti yapılır. 30-40 soruya yakın bir forum var oradaki şartlara uygun ise değerlendirmeye alınıyor. Tabi bununla da yetinmeyip çevresindekilerden, komşularından soruşturuluyor ve bunun sonucunda temsilcimiz kararını bildiriyor.

Halep ve Suriye’de için Kilis’te yürütülen çadır kent yardım faaliyetleri ne durumda?

Türkiye’nin öncülüğünde varılan anlaşma sonrası açılan koridordan 100.000 den fazla Halep halkının sınırlarımıza gelmesi bekleniyor. Bu bölgede Beşir Derneği’nin çalışmaları sonucunda bir çadırkent kuruldu ve burası devlet destekli olarak değil tamamen dernek ve yardımseverlerin katkıları ile kuruldu. Bölgede bulunan aşevi ve fırınımızın üretim kapasitesini arttırabilmemiz ve gelen muhacir kardeşlerimize daha fazla hizmet verebilmemiz için acil eylem planı doğrultusunda Türkiye genelinde çalışıyoruz.Var olan 100 bin kapasiteli fırına ilave olarak 1 veya 2 tane mobil fırın temin etme gayretindeyiz.Yine mevcut aşevimize ek olarak 1 veya 2 tane mobil aşevi temin ediyoruz. Aynı şekilde barınma için çadır ve konteynır kentler kuruyoruz. Fırın ve aşevi için; un, yağ, salça, pirinç, bulgur ve tüm bakliyat çeşitleri, aileler ve çocuklar için de, gıda paketleri, günlük ihtiyaç malzemeleri, genel ve kişisel temizlik ürünleri, çocuk bezi, çocuk maması, kışlık kıyafet, bot ve mont, battaniye, yatak ve ev gereçleri, kap kacak temin etme gayretindeyiz. AFAT ve Kızılay ile birlikte de sınır dışındaki güvenli bölgelere de ulaşıyoruz. Şuan da Halep için bir kampanya başlattık.

Konya’dan Halep için yardım yola çıktı mı ve ne gibi yardımlarda bulunulacak?

3. Bölge olarak, Konya’da yardım TIR’larımız hazır durumda bekletiliyor. Malum hava muhalefeti nedeniyle yola çıkartamadık. Bunun haricinde 3 TIR da beklemede. Yine aynı şekilde Antalya’da, Burdur’da, Niğde’de TIR’larımız beklemede. Bu yardımların içerisinde de giyimi ayakkabı, ısınma cihazları, battaniye gibi birçok ürün bulunuyor. Bunların hepsini de en kısa süre içerisinde yardım sahiplerine ulaştırmaya gayret gösteriyoruz.

Beşir Derneği’nin ulaşamadığı yerler var mı? Yurt dışı faaliyetleri noktasında, hangi kurumlar ile ortaklaşa çalışıyor ve faaliyetler nasıl yürütülüyor?

Beşir Derneği olarak Türkiye’de ulaşamadığımız hiçbir yer yok. Yurt dışı faaliyetlerimiz de UKBA Derneği ile ortaklaşa yürütüyoruz. Tabi ortaklaşa çalışmadığımız noktalar da var. Kurban Bayramlarında yurt dışına gönüllü kardeşlerimiz gönderiliyor, orada istihdam ediliyor ve hizmetlerine orada devam ediyorlar. Örneğin, suya ihtiyaç olan bölgelerde su kuyuları açıyoruz. Suriye Endonezya, Pakistan, Somali, Arakan, Bangladeş gibi 55 ülkede yapmış olduğu acil gıda ve afet yardımlarıyla da tüm dünyada ihtiyaç sahiplerinin umudu olmaya çaba gösteriyoruz. Açe ve Somali’de yapmış olduğu yetimhaneler ve okullar ile yetimlerin yanında olan Beşir Derneği, halen aktif olarak faaliyetlerine devam etmekte.

Son olarak, genel anlamda yürütülen diğer faaliyetler ve eklemek istedikleriniz var mı?

Kader mahkûmların ıslahına yönelik yapmış olduğu çalışmalar da 350 cezaevine ayda 35.000 dergi ve kitap göndermiş bulunmaktayız ve bu projeden halen olumlu yönde dönüşler almaktayız. Türkiye genelinde yapmış olduğumuz kan kampanyaları ile Kızılay’a 2012 yılından, 2014 yılına kadar 98.000 ünite kan bağışı yapılmasına vesile olduk. Ramazan ve kurban organizasyonlarımızla gönüller yapmanın gayreti içindeyiz. Van ilimizde yaşanan deprem, Soma ve Karamanın Ermenek ilçesi civarındaki maden ocağında su baskını nedeniyle meydana gelen afet de, Beşir Derneği olarak yardımseverlerin katkı ve destekleri ile 7/24 vaka bitinceye kadar, hizmetlerimize devam ettik.  Kısacası tüm mazlum gönüllere bir müjde, dünyada, iyiliğin yayılması için bir köprü görevi yapan Beşir Derneği organizasyon yapısı ve vizyonunu her geçen gün büyütmektedir. Derneğimizin bu denli büyük bir yapıya sahip olması ve en uç noktalarda bile faaliyet göstermesine sebep olan büyüğümüze, fedakâr gönüllülerimize, bağışlarıyla bizleri destekleyen hayırseverlere teşekkür ederim.