Yavuz Sultan Selim Han Adına Su Kuyusu Somali'de Hizmete Girdi
Beşir Derneği’nin gönül coğrafyamızdaki temiz ve içilebilir suya erişimi olmayan kimseler için yürüttüğü su kuyusu çalışmaları sürüyor. Derneğimiz son olarak gerçekleştirdiği faaliyetinde Somali’de 1200 kişinin faydalanacağı Yavuz Sultan Selim Hân Su Kuyusu’nu hizmete açtı.
Beşir Derneği su kuyusu bağışı çalışmalarının bir parçası olarak Somali’De yeni bir su kuyusunu faaliyete açtı. Torbalı Vakfı’nın katkılarıyla açılan su kuyusuna Yavuz Sultan Selim Hân Su Kuyusu ismi verildi. Somali’nin Baydabo Vilayeti’ne bağlı Berdaale Bölgesi’nde hizmete açılan su kuyusu ile 1200 kişinin temiz suya erişimi sağlandı. Derneğimizin bu faaliyeti ile temiz ve içilebilir suya kavuşan çocukların ise gösterdiği heyecan ve mutluluk görülmeye değerdi.
Su Kuyusundan 1200 Kişi Faydalanacak
Gönül coğrafyasında bulunan mazlum ve mağdurların yardımına koşmaya devam eden Beşir Derneği, su kuyusu bağışı kampanyaları ile gönderilen emanetleri ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırmaya devam ediyor. Derneğimizin son olarak Somali’de faaliyete geçirdiği Yavuz Sultan Selim Hân Su Kuyusu’ndan toplamda 1200 kişi faydalanıyor. Temiz suya erişimleri bulunmayan bu kişilerin açılan bu su kuyusu ile içilebilir ve temiz su ihtiyaçları giderilmiş olundu. Beşir Derneği su kuyusu çalışmaları gönül coğrafyamızın dört bir köşesinde ihtiyaç sahipleri için uygulanmaya devam edecek.
Beşir Derneği Su Kuyusu Çalışmaları
Beşir Derneği olarak sadece 2020 yılında toplamda 341.115 kişinin faydalandığı toplam 224 su kuyusu ve çeşmeyi gönül coğrafyamızdaki mazlum ve mağdurlarla buluşturmayı bildik. Derneğimizin diğer kampanyalar gibi önemle üzerinde durduğu su kuyusu çalışmaları 2021 yılında da geçtiğimiz seneden çok daha fazla bir yoğunlukla devam ediyor. Covid-19 salgınının neden olduğu türlü zorluklar ve ulaşım sıkıntılarına rağmen çalışmalarını aksatmadan sürdüren derneğimizin faaliyetlerine su kuyusu bağışı yaparak sizler de katkı sunabilirsiniz.
Kolaylıkla Su Kuyusu Bağışı Yapabilirsiniz
2020 senesinde toplamda 224 su kuyusu açan derneğimiz önümüzdeki sene açtığı su kuyusu sayısını çok daha fazla artırmayı amaçlamaktadır. Hala temiz suya erişimi olmayan binlerce kişiye yardım götürebilmek için çalışmalarını sürdüren derneğimize sizler de yapacağınız bağışlarla katkı sunabilirsiniz. Beşir Derneği su kuyusu bağışı yapmak için derneğimizin web sitesindeki online bağış bölümünde bulunan su kuyusu bağışı kısmından bağışlarınızı ulaştırabilirsiniz. Bunun dışında cep telefonlarınızın mesaj bölümünden “SU” yazıp 4012’ye SMS göndererek de 20 TL su kuyusu bağışı yapabilirsiniz.
Bağış Yap


Su Kuyusu Projesi
Kuraklığın ve fakirliğin pençesinde yaşam mücadelesi veren bu mazlum ve mahcup insanların dertlerine derman olacak birçok proje yapılabilir. Beşir Derneği olarak bu alandaki ihtiyacın giderilmesine yönelik projeler hazırlamaktayız.
Bunların başında su kuyusu projesi yer almaktadır. İnsanları kendi yaşadık-ları yerlerde temiz içme suyuna kavuşturuyor, kilometrelerce yol kat etmeden temiz su elde etmele-rine vesile oluyoruz. İleriye dönük olarak ise su depoları kurmayı ve şebekeler üzerinden insanların evlerine kadar temiz su ulaştırmayı hedefliyoruz.
Su Kuyuları İçin Yer Tespiti Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürede Açılır?
Genellikle yerel işbirliği yaptığımız kurumların talepleri üzerinden çalışma başlatılır. Dünya sağlık örgütü verileri ve ülke verileri üzerinden de durum tespiti yapılarak projeye başlanır. Başta Afrika ülkeleri olmak üzere, Afganistan, Pakistan, Bangladeş, Çad, Etiyopya, Tanzanya gibi temiz içme suyu bulmakta sıkıntı yaşayan coğrafyalarda belirli bir program dâhilinde gerçekleştirilmektedir.
Kuyu açma süreci, bölgenin ekonomik, sosyolojik, fizikî ve politik şartlarına ve imkânlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu süreç en geç 8 ay içerisinde tamamlanmaktadır.
Bir Su Kuyusunun Maliyeti Nedir?
Bu soru, ne yazık ki proje bitmeden net olarak cevaplanamıyor. Çünkü kuyunun nerede açılaca-ğı, suyun kaç metreden çıkacağı belli olmadığından; ayrıca açılacak kuyunun maliyeti ülkeye, coğrafî bölgeye, ülkedeki siyasî duruma ve daha pek çok etkene bağlı olarak farklılık gösterebildiğinden net olarak bütçe tutarı verilememektedir.
Tüm bu çalışmalarımız için “ Su Kuyuları " başlığı altında bir bağış havuzu oluşturduk ve bu hayırlı hizmetten tüm bağışçıların istifade etmesini amaçladık. 1 TL bile olsa bu projeye bağışta bulunarak katkı sağlayabilirsiniz.
Ticarî bir faaliyet olmayan bu çalışmalarımızda Beşir Derneği olarak uygulamamız ise şöyledir:
3.000 USD bağışta bulunan kişilere; açılan su kuyusuna kriterlerimize ve böl-genin kültürüne aykırı olmayan bir isim vermelerini sağlamaktayız. Maliyeti 3.000 USD’yi aşan projeler de olmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz sebeplere bağlı bazı kuyular 10.000 USD’ye kadar yükselebiliyor, bazı bölgelerde ise su ihtiyacının kuyu yeri-ne çeşme ile karşılanması daha verimli ve gerekli olabiliyor. Bu durumda bazı projeler birleştirilerek proje hayata geçiriliyor. Böyle durumlarda açılan kuyuya veya çeşmeye birden fazla bağışçının ismi veriliyor.
Maliyeti 3.000 USD’nin altında gerçekleşen kuyularda ise kalan miktar su kuyusu havuzunda başka bir kuyunun yapılması veya açılan su kuyularının bakım ve onarımı için su kuyusu havuzuna aktarılmaktadır. Ayrıca havuzda biriken bağışlar, kuyuların sonraki yıllarda gerekli bakım ve tadilatları için kullanılmaktadır.
Bir kuyunun ömrü, su kaynağının verimliliği veya kuraklığın şiddeti ile alakalı olarak değişik sürelerde olmaktadır. Bu sebeple yaptığımız projelerde bağışçımıza karşı kullanım süresine dâir hiçbir taahhütte bulunamamaktayız.
Özellikle Afrika ülkelerinde yeterli teknik donanım olmadığından kuyuların mâliyeti çok farklı-lık göstermektedir. Onun için Beşir Derneği olarak ülke, bölge veya diğer şartlı su kuyu-su bağışı kabul etmiyoruz. Kuyunun mâliyetinden önce ihtiyaç analizi bizim için daha önemlidir. Bu sebeple ihtiyacı en âcil olan bölgelerde planlama yapmaktayız.