Kepez'de Gönüller Yapmaya Devam Ediyoruz.
Antalya’ya bağlı Kepez İlçesi’nde düzenli gıda yardımı kasım ayı çerçevesinde tamamlandı.
Beşir Derneği ekiplerince önceden belirlenen ihtiyaç sahiplerine gıda ve kumanya yardımı götürüldü.
Ülkemizin dört bir yanında ve yurt dışında aktif olarak çalışan derneğimiz her ay düzenli olarak gıda ve kumanya yardımı yapmaktadır.
Mazlumların sesi olma gayretiyle çıktığımız bu yolda bağışlarıyla yardımcı olan hayırsever destekçilerimize teşekkür ederiz.
Bağış Yap


Genel Bağış
Dünya üzerinde milyonlarca insan maddi değerler sebebiyle ile yüz yıllar boyunca maddi ve manevi bir sömürüye maruz kalmıştır. Beşir Derneği olarak bu adaletsizliğe farkındalık oluşturmak amacıyla yardım kampanyaları düzenliyoruz. Dernek olarak uzun yıllardır dünya üzerinde bulunan mazlumların yanında olmaya gayret ediyor ve desteklerinizle milletimizin yardım elini dünyaya uzatıyoruz.
Yardım faaliyetlerimizi bağışçılarımızdan aldığımız desteklerle yerine getirmekteyiz. Sizler de genel bağış kampanyamıza bağış yaparak çalışmalarımıza destek olabilirsiniz.
İstediğiniz meblağda gerçekleştirebileceğiniz bağışlarınızla ülkemiz ve dünyada bulunan yardım elinizi uzatabilir, “Sosyal Adalete ve Kardeşliğe Destek Olmak” anlayışımıza destek olabilirsiniz.
Genel bağış türü bir kampanya havuzunu ifade etmektedir. Genel bağış, acil olarak yardıma ihtiyaç duyulan bölgelere hızlı bir şekilde yardım faaliyeti düzenlememizi sağlamaktadır. Belirlenen ihtiyaç dâhiline ve aciliyet durumuna göre Genel bağış havuzumuzdan belli bir fon yeni açılan yardım kampanyamıza yönlendirilir. Genel itibari ile bir doğal afet ve savaş durumunda bu fon derneğimizin hareket kabiliyeti için epey önemli bir durumu ifade etmektedir.
Genel bağış yardımında bulunan bağışçı, bu bağışı derneğimize ihtiyaç duyulan bir kampanyada kullanmamız için vermiş olur. Böylece, bağış derneğimizce en gerekli görülen kampanya ve ihtiyaçlarda kullanılır.
Genel Bağış


Zekat Bağışı
ZEKAT
Zekat, sözlükte “artma, çoğalma ve bereket” anlamlarına gelmektedir. Zekat İslam hukukunda ise Kur’an’da belirtilen sınıflara sarfedilmek üzere nisap miktarı mala sahip olan zengin müslümanların, her yıl mallarının 40’da 1’ini (%2.5) fakir müslümanlara dağıtmak üzere vermeleri demektir.
“Onların mallarından sadaka (zekat) al ki, bununla onları (günahlardan) temizleyesin, onların (sevaplarını) artırıp yüceltesin.” (Tevbe 9/103)
Bu ayete göre zekatın iki ayrı anlamı bulunmaktadır. Birincisi ibadet olarak yerine getirildiği zaman ondan umulan maddi ve bereket; ikincisi ise insanın nefsinin ve malının zekat ile temizlenmesidir.
“Namazı kılın, zekatı verin. Önceden kendiniz için ne hayır yaparsanız onu Allah katında bulursunuz. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızı eksiksiz görür.” (Bakara 2/110)
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’de zekatla alakalı olarak şöyle buyurmuştur:
“İslam beş temel esas üzere kurulmuştur: Bunlar, Allah’tan başka ilah olmadığına ve Hz. Muhammed’in onun elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek ve ramazan orucunu tutmaktır.” (Buhari, İman, 1)
İnsan için büyük imtihanlardan olan zekat verme ibadeti önemli bir kulluk borcudur. Hakiki manada var olan her şey Allah-u Teala’nın mülküdür. Bu nedenle zekat vermek güzel bir inancın eseridir.
Diğer bedeni ve mali ibadetlerde olduğu gibi zekat ibadetinde de Müslüman kimselerin hassasiyeti dinin kemalinin bir göstergesidir. Resulullah (s.a.v.)’in şu hadisi bu manaya işaret etmektedir.
“Şüphesiz dininizin tamama ermesi (kemale ulaşması), mallarınızın zekatını vermenizle olur”(Ali el-Müttakî, Kenzü’l-Ummâl, No:15775)
Kimlerin zekat vermesi gerekir?
Zekatın farz olabilmesi için hem mükelleflerle hemde mallarla ilgili şartlar vardır:
1-Zekat verecek kimsenin Müslüman, hür, akli dengesi yerinde ve ergenlik çağına girmiş olması,
2-Temel ihtiyaçlarının ve borçlarının dışında nisap miktarı veya daha fazla mala sahip olması,
3-Zekat verilecek malın gerçekten veya hükmen artıcı olması,
4-Zekatın verilebilmesi için tam mülkiyetin bulunması,
5-Nisap miktarına ulaşıldıktan sonra, bu malın üzerinden 1 kameri yıl (355 gün) geçmiş olması,
Nisap miktarı nedir, ne kadardır?
Sözlükte “sınır, işaret” anlamlarına gelen nisap kelimesi fıkıh terimi olarak zekatın farz olması için gereken ölçü ve miktarı ifade eder. Asgari zenginlik ölçüsü diyebileceğimiz nisap miktarı, zekata tabi her mal için, Hz. Peygamber (s.a.v) tarafından belirlenmiştir.
Hadislerde nisap miktarı şu şekilde gösterilmiştir: Gümüşte nisap miktarı 200 dirhem (595 gr), altında 20 miskal (80.18 gr), hayvanlarda ise 5 deve, 30 sığır, 40 koyundur.
Zekata tabi olan mallar nelerdir?
Zekata tabi olan mallar şunlardır;
1.Altın, gümüş ve banknot
2.Ticaret malları
3.Hayvanlar
4.Maden ve defineler
5.Arazi ürünleri
Zekat miktarınızı kolayca hesaplamak için www.besir.org.tr/zekathesapla adresimizde bulunan hesaplama programını kullanabilirsiniz.
Zekata tabi olmayan mallar nelerdir?
Zekata tabi olmayan mallar şunlardır:
1.Temel ihtiyaç malları: Kişinin oturduğu ev, gerekli ev eşyası, elbise, binek, meslek aletleri gibi temel ihtiyaçları zekata tabi değildir.
2.Haram mal: Faiz, kumar, rüşvet ve gasp gibi yollardan elde edilen mallar zekata tabi değildir.
3.Süs eşyası: Altın ve gümüş dışında elmas, zümrüt ve inci gibi evde bulundurulan süs eşyası zekata tabi değildir.
4.Asli ihtiyaçtan fazla olan ev eşyası: Örneğin, ihtiyaçtan fazla olan halı, elbise, yatak, dikiş makinası, buzdolabı, çamaşır makinası gibi eşyalar zekata tabi değildir.
5.Gelir getiren mallar: Dükkan, otel, depo ve daire gibi kiraya verilen şeyler, taşımacılıkta kullanılan dolmuş, otobüs, tır gibi vasıtaların kendi değerleri ve atölye, fabrikada gibi yerlerde bulunan demirbaş eşyalar zekata tabi değildir. Ancak tüm bunlardan gelen gelir zekata tabidir.
6.Elden çıkıp istifade edilemeyen mallar: Çalınan, zorla alınan ve geri alınması umulmayan, deniz vb. bir yere düşüp çıkarılması mümkün olmayan mallar zekata tabi değildir.
7.Bir şeyin karşılığı olmayan mallar: Verileceği söylenen ancak hala ele geçmeyen mehir, miras ve vasiyet gibi alacaklar zekata tabi değildir.
Zekat nasıl hesaplanır?
Kişi nisap miktarı mala ulaştığında bu günü başlangıç tutarak 1 hicri yıl (355 gün) bekler. Bu dönem içerisinde kişinin parası artıp azalabilir. 1 kameri yıl tamamlandığında eğer kişinin malı hala nisap miktarından fazla ise kişinin zekat verme vakti gelmiştir ve zekat hesaplaması yapması gerekir.
Zekat hesaplama yapılırken;
-Altın ve gümüşler,
-Nakit ve banka hesabında bulunan paralar,
-Ticaret mallarının tutarını ve satma amacıyla elinde bulundurduğu mülkiyetler,
-Alacaklı olduğu para miktarı toplanır.
-Eğer kişinin borcu varsa bu borç miktarı çıkan toplam mülkiyet hesabından çıkarılır.
Sonuçta çıkan hesap nisap miktarından fazla ise bu miktarın 40’da 1’ini (%2.5) zekat olarak verir. Nisap miktarından az ise o kişiye zekat vermek farz değildir.
Zekat kimlere verilir?
Zekatın verilebileceği sınıflar Kur’an-ı Kerim’de, Tevbe suresinin 60. ayetinde belirtilmiştir. Ayet-i kerimeye göre zekat verilebilecek sınıflar:
1.Fakir müslümanlar
2.Miskinler
3.Borçlular
4.Mücahidler (Allah yolunda savaşanlar)
5.Yolcular
6.Zekat amilleri *Bugün için böyle bir sınıf yoktur.
7.Köleler *Günümüzde kölelik fiilen kalktığı için bu sınıfta ortadan kalkmıştır.
8.Kalpleri İslam’a ısındırılacaklar *Hz. Ebubekir devrinde bu desteğe ihtiyaç kalmadığı için bu sınıfta artık yoktur.
Zekatım nerede kullanılacak?
Beşir derneği olarak bizlere emanet edilen her bağışı bölümüne göre ayırarak, kullanılması gereken yerleri dini vecibelere göre belirliyor ve en çok ihtiyacı olan yerlerden başlayarak yurtiçi ve yurtdışında ihtiyaç sahibi olan kimselere destek oluyoruz
Zekat Bağışı


Kumanya ve Temel İhtiyaçlar
Kumanya ve Temel İhtiyaç Malzemeleri Nedir?
Paketler ya da koliler şeklinde hazırlanan yiyecek malzemelerine Kumanya denmektedir. Kumanya ile hazırlanan koli ya da paketler temel yiyecek maddeleri içermektedir. Ülkemizin dört bir yanına ve gönül coğrafyalarımızın mahzun beldelerine tüm yıl boyunca dağıtımı sağlanan kumanyaları ile yurt içi ve yurt dışındaki ihtiyaç sahibi kimselerin yüzleri gülmektedir. Özellikle Ramazan ayının manevi ikliminde paylaşmanın bereketiyle bizler de Beşir Derneği olarak bu ay da gıda kumanyası dağıtımlarını arttırarak sürdürmekteyiz.
Kumanya Niçin Dağıtılır?
Halk arasında oruç ayı olarak da bilinen Ramazan ayı boyunca Müslümanlar bir taraftan oruçlarını tutup ibadetlerini gerçekleştirirken diğer taraftan da Ramazan ayının paylaşma ve bereketini de yaşamaya ve yaşatmaya çalışırlar. Gıda yardımları kapsamında gerçekleşen kumanya bağışlarının da Müslümanlar arasındaki paylaşma ve kardeşliğin bir parçası olarak dağıtımı sağlanır. Beşir Derneği olarak tüm yıl dağıtımını sağladığımız gıda kumanyaları ile ihtiyaç sahibi ailelerin, yetimlerin, öksüzlerin, savaş mağdurlarının ve nice mahzun yüreğin yanında yer alıyor, onların temel gıda problemlerini çözüyoruz.
Kumanya ve Temel İhtiyaç Malzemeleri Bağışı Ne Kadar?
Beşir Derneği’nin tüm ihtiyaç sahipleri için ulaştırdığı gıda kumanyalarına sizler de bağış yaparak destek olabilirsiniz. İçeriği zengin olan, ihtiyaç sahibi ailelerin yüzlerini güldürmeye vesile olan kumanya ve temel ihtiyaç malzemeleri bağış miktarı 200 TL’dir.
Kumanya ve Temel İhtiyaç Malzemeleri Kimlere Dağıtılır?
Gıda kumanyaları, öncelikle yurt içinde bulunan ve Beşir Derneği’ne web sayfası üzerinden yardım başvurusu yapmış ihtiyaç sahibi ailelere sosyal yardım olarak yapılır. Bununla birlikte derneğimize bağışlanan gıda kumanyaları Suriye, Yemen, Arakan vb. Gibi savaş ve açlığın tehlikesinde bulunan savaş mağduru binlerce insanlara ulaştırılmaktadır.
Kumanya ve Temel İhtiyaç Malzemeleri Nasıl Dağıtılır?
Ülkemiz genelinde bulunan yaygın temsilcilik ağı ve gönüllü yapımız ile ülkemizin dört bir yanına kumanya bağışlarınızı ulaştırmaktayız. Kumanya ve temel ihtiyaç malzemeleri ya da gıda şartlı bağışlarınızı yurt dışında ise partner kurumlar aracılığıyla ulaştırılmasını sağlamaktayız.
Nasıl Kumanya ve Temel İhtiyaç Malzemesi Bağışı Yapabilirim?
Kumanya ve Temel İhtiyaç Malzemesi bağışlarınızı online bağış, telefon, temsilciliklerimiz ya da EFT-Havale yoluyla gerçekleştirebilirsiniz. Beşir Derneği web sitesinde bulunan online bağış bölümündeki Kumanya ve Temel İhtiyaç Malzemesi ısmına tıklayarak online bağışlarınızı gerçekleştirebileceğiniz gibi, 0216 375 40 402 telefon numaramızı arayarak ya da yine web sitemizde bulunan banka hesap numaraları bölümündeki hesap numaralarına EFT-Havale yoluyla Kumanya ve Temel İhtiyaç Malzemesi bağışlarınızı bizlere ulaştırabilirsiniz. Derneğimize ayrıca temsilciliklerimiz aracılığıyla makbuz karşılığında da bağışlarınızı yapabilirsiniz.
SMS İle Kumanya ve Temel İhtiyaç Malzemesi Bağışı Yapılabilir Mi?
Derneğimizin Kumanya ve Temel İhtiyaç Malzemesi ya da gıda şartlı oluşturduğu bağış havuzuna sizler de cep telefonunuz SMS bölümünden kolayca katkıda bulunabilirsiniz. Hemen “Gıda” yazıp 4012 (20 tl), 4032 (10 tl) ve 4042’ye (5 tl) göndererek parantez içinde belirtilen tutarlarda gıda bağışı yapabilirsiniz.
Kumanya ve Temel İhtiyaç Malzemesi Nerelerde Dağıtılır?
Beşir Derneği aracılığı ile yapılan Kumanya ve Temel İhtiyaç Malzemesi bağışları yurt içi ve yurt dışındaki ihtiyaç sahibi kimseler ile buluşturulmaktadır. Başta ülkemiz olmak üzere gerçekleşen organizasyonlarla Kumanya ve Temel İhtiyaç Malzemesi çeşitli Afrika ve Asya ülkeleri gibi gönül coğrafyamızın dört bir köşesindeki mazlum ve mağdur kimselere ulaştırılmaktadır.