Kapat

Zekat Kime Farz

Öncellikle maddi durumu belirli bir düzeye gelmiş kişiler ve belirli bir mal varlığı elde etmiş insanlar kesinlikle zekat vermelidir. Bu zekatın ise oranı 40 da 1 oranındadır. Yani kazancının 40 da 1 oranını zekat vermelidirler. Zekat kime farz denildiğinde aynı zamanda ise temel ihtiyaçlarının karşılanması dışında 80.18 gr altını veya bu miktarın değerinde parasını ve malı olan Müslüman nisap düzeyine ulaşmış sayılır ve de dinimizce zekat vermesi emir olunur.

Zekat Kime Farz

İhtiyaç sahipleri günümüz yaşamında oldukça artmış durumda. Bu da yardıma ihtiyacı olan insanların her geçen gün daha da artması demek oluyor. Bu sebeple yardımlaşma daha da ön plana çıkmalı ve de herkes birbirine destek olmalı zekat kime farz denildiğinde ise zekat vermenin öneminden ve kimlerin verebileceğinden bahsedilmeli. İşte;

Kimler Farz Verebilir?

Öncellikle maddi durumu belirli bir düzeye gelmiş kişiler ve belirli bir mal varlığı elde etmiş insanlar kesinlikle zekat vermelidir. Bu zekatın ise oranı 40 da 1 oranındadır. Yani kazancının 40 da 1 oranını zekat vermelidirler. Zekat kime farz denildiğinde aynı zamanda ise temel ihtiyaçlarının karşılanması dışında 80.18 gr altını veya bu miktarın değerinde parasını ve malı olan Müslüman nisap düzeyine ulaşmış sayılır ve de dinimizce zekat vermesi emir olunur. Her özgür, akli dengesi yerinde birey bu şartlar sağlanabiliyorsa ayrı bir birey olarak düşülmeli ve zekat vermelidir. Zekat değerlendirilirken bireysel olarak değerlendirilmelidir. Ancak bireyin herhangi bir işi yoksa veya erişkinlik düzeyine geldiği hale geçimini bir başkası tarafından sağlayıp borcu varsa zekat vermekle yükümlü değildir.

Zekat Nereye Verilir?

Zekat verecek kişi gerekli koşulları sağlayıp vermek istediğinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilir. Bu yerler arasında ise yoksul, fakir öğrenci, fakir yetim gibi yerler olabilir. zekat verirken en önemli olan adımlardan birisi kişinin kesinle ihtiyaç sahibi olmasıdır. Zekat verirken zaten mal varlığı olan birine verirseniz bunun bir anlamı ve faydası olmayacaktır. Buradaki en önemli koşul yardımlaşmanın sağlanması ve ihtiyaç sahibinin ihtiyaçlarını karşılamasıdır. Ayrıca zekat verirken ilk önce yakın çevre gözden geçirilmeli ve de yakın çevre içerisinde ihtiyaç sahibi bireyler var ise ilk önce bunlar tercih edilmelidir. Eğer yakın çevrede böyle biri bulunmuyorsa sonrasında zekatı başka bir ihtiyaç sahibine verip ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayabilirsiniz. Zekat kime farz denildiğinde bu kurallara uyarak zekatı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmanız mümkün olacaktır.

Zekat Nasıl Verilir?

Zekat kelimesinin temizlik anlamına gelmesi ile birlikte tabiki de tam olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır. Aynı zamanda verilirken göz önünde verilmemeli ve gizlilik gözeterek gerçekleştirilmelidir. Unutulmaması gereken şeylerden biri ise bir elin verdiğini diğer el görmemelidir. İhtiyaç sahibi bir insana verilecek olsa da verilen kişinin gururunun kırılmamasına ve incinmemesine son derece dikkat edilerek verilmelidir kesinlikle. Aksi halde zekat verirken gösteriş yapma ve herkesin gözüne sokma amacı güderseniz sevap kazanamayacağınız gibi aynı zamanda çok büyük bir insanlık ayıbı da işlemiş olacaksınız. Bu noktada önemli olan faktör kesinlikle ihtiyacı olan bireyin ihtiyaçlarının karşılanması ve sizin imkanınız dahilinde yardım eli uzatmanızdır kesinlikle bunun dışında başka bir düşünce içine girilmemeli ve sergilenmemelidir. Bu sebeple zekat kime farz denildiğinde bunlarda çok önemli bir rol oynayacaktır.

Zekat Ne Kadar Verilir?

Zekat aynı zamanda bir ibadet ve bir farz olduğu gibi aynı zamanda İslam’ın temel 5 büyük esasları arasında üçüncüsü olarak yer almaktadır. Aynı zamanda zekat verirken bütün adap ve kurallara uyulduğu gibi verilecek olan hak payını da bilmeli buna zekat vermelidir. Kişi elinde 1 kameri yıl tuttuğu nisap miktarı malın %2.5 oranını zekat olarak vermeli ve eğer isterse bu miktarı dilediği kadar ihtiyaç sahibine ulaştırabilir. Ancak bu rakamın kesinlikle bu şekilde verilmesi de zorunlu değildir birey isterse daha fazlasını vermekte de özgürdür.