Kapat

Yetim Hakları

Babası vefat etmiş olan çocuklara yetim denmektedir. Arapça yutm kökünden gelmektedir. Ergenlik çağından önce babasını kaybetmiş olan tüm çocuklara yetim denilmektedir.

Yetim Hakları

Babası vefat etmiş olan çocuklara yetim denmektedir. Arapça yutm kökünden gelmektedir. Ergenlik çağından önce babasını kaybetmiş olan tüm çocuklara yetim denilmektedir. Çocuğun cinsiyeti veya zenginlik durumu yetim olmasını engellemez. Annesi vefat edenlere ise öksüz denilmektedir. Yetim hakları hem kanunda hem de İslam'da düzenlenmiştir. Hem kendileri hem de malları için koruma altına alınmışlardır. İslam’a göre buluğ çağına ulaştıktan sonra yetimlik ortadan kalkar.

İslam'da Yetim Hakları

İslam'a göre yetim hakları arasında yetime davranışın iyi davranış şeklinde olması vardır. Yetimlere ilgi ve şefkat gösterilmeli, kucaklamalı ve koruma altına alınmalıdır. Bakara suresinde bahsedilene göre iyilik ve yardım yapılacak kişiler arasında yetimler de bulunmaktadır. Yine bakara suresinde asıl iyi biri olmanın anlamının, yetimlere, düşkünlere ve yoksullara malından vermenin iyi bir davranış olduğu hususundan bahsedilmektedir. Allah yolunda harcanacak olan malın anne, baba, yetimler, düşkünler ve yolcular için harcanması gerektiği ifade edilmiştir.

Hazreti Muhammed'e Göre Yetim

Hazreti Muhammed Peygamberimiz kendisi de bir yetim olarak dünyaya gelmiştir. Hazreti Muhammed'in söylediğine göre yetimleri koruması altına alanların yeri cennettir. Kişi eğer şirk gibi affedilemeyecek kadar büyük bir günah işlemedi ise Allah yetime yardım edeni cennetine alacaktır. Hazreti Muhammed’e göre 3 yetimi koruması altına alıp bakımını yapan ömür boyu gecesini namazla gündüzünü oruçla geçirmiş gibi kabul edilir.

Hz. Muhammed kendisi de 10 yıl kadar bir yetim olan Hz. Enes Bin Malik'i koruması altına almıştı. Hz. Muhammed koruması altına aldığı bu yetim çocuğa hiçbir zaman kötü davranmamış, daima iyi davranışlar sergilemiştir. Yetimlerle ilgilenenlerle cennette komşu olacağını müjdelemiştir. Hz. Muhammed kalbinin katı olmasından dolayı kendisinden yardım isteyen birisine kalbinin yumuşaması için bir yoksulu da doyurmasını veya bir yetimin başını okşamasını söylemiştir.

Yetimlere İyi Davranma

İslam’da yetim hakları konusunda en önemli durumlardan birisi yetimlere iyi davranma konusudur. Yetime kötü davranmak ahirete yalan eden davranışlar arasında sayılır. İslam'da yetime iyi davranmak kendisi de bir yetim olan Hz. Muhammed'e iyi davranmak ile eşit sayılmıştır. Bir yetimin başını okşamak okşayan kişiye sevapların en büyüğünü kazandırmaktadır. Kişinin elinin değdiği her saç teli sayısınca kendisine iyilik yazılır. İslam'da yetim hakları sadece yetimi yedirmek, giydirmek ve barınma sağlamak olarak değerlendirilmez. Aynı zamanda yetim saygı duyulması gereken bir kişidir.

Yetimlere Nasıl Yardım Edilir?

Ayet ve hadislerde geçen yetimin başını okşamak deyimi sadece fiziksel olarak okşamak anlamında kullanılmamaktadır. Yetimin başını okşayarak kötü bir söz söylemeniz günaha girmeniz anlamına gelecektir. Buradaki yetimin başını okşamak deyimi onu koruma altına almak, ilgi ve sevgi göstermek, barınma, giyinme, beslenme gibi ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olmak anlamında kullanılmaktadır. İslam'a göre yetimlerin ihtiyaçları karşılanmalı ve durumları iyileştirilmelidir. Yani eğitim gibi konularda da yetimlere yardım edilmesi doğru davranışlar arasında bulunur. Yetimlere yardım edip Allah katında sevilen bir insan olmak için çevrenizdeki bir yetime sahip çıkabilir veya dernekler aracılığı ile yardımlarınızı ulaştırabilirsiniz. Bu konuda güvenilir dernekler arasında bulunan Beşir Derneği yetim haklarını gözetmek açısından oldukça titiz çalışmalar sürdürmektedir. Beşir Derneği, yetimlerin de diğer çocuklarla aynı şartlarda yetişmesi ve durumlarının iyileşmesi için organizasyonlar düzenlemektedir. Siz de yetim çocukların sevindirilmesi ve durumlarının iyileştirilmesi için bağışlarınızı esirgemeyin. Hep birlikte yardım edelim ki onlar da topluma yararlı birer birey olma hakkını elde etsinler. Bağışlarınız için Beşir Derneği internet sitesi üzerinden veya çağrı merkezi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.