Kapat

Şükür Kurbanı Ne Demek?

Şükür Kurbanı ne demek diye sorulacak olursa, bir kimsenin niyet ettiği bir duruma, dua ettiği bir konuya karşı Allah’ın huzurunda hamdetmesinin bir çeşididir.

Şükür Kurbanı Ne Demek?

Şükür Kurbanı, bir vasıtayla Allah-ü Teala’ya şükretmek adına kesilen kurbana verilen isimdir. Şükür Kurbanı ne demek diye sorulacak olursa, Allah’ın kişiye verdiği yaşam hakkına karşı sevgi ve saygı göstermek şeklinde yanıtlanabilir. Alınan her nefes, doğan her gün, uyanılan her sabah şükre vesiledir.

Umreye veya hacca gittiyseniz, bir hastalığı yendiyseniz, çocuğunuz ya da torununuz üniversite sınavını kazandıysa, oğlunuz askerden geldiyse, bu vb. durumlarda şükür kurbanı kesmeniz hayırlara vesile olmanızı sağlayacaktır. Herhangi bir konuda ettiğiniz duanın kabulü umudunuzu arttıracaktır. Duayla birlikte, şükür kurbanı da kestirmek, sevabınızı ikiye katlayacaktır.

Ayrıca, ortada bir sebep yokken, Allah’a olan inancınızı yad etmeniz adına da bir kurban kestirmeniz mümkündür. İyilik her zaman ve her yerde yapılmalıdır.

Şükür Kurbanı Nedir?

Şükür Kurbanı ne demek diye sorulacak olursa, bir kimsenin niyet ettiği bir duruma, dua ettiği bir konuya karşı Allah’ın huzurunda hamdetmesinin bir çeşididir.

Şükür Kurbanı, saf bir niyettir. Adak Kurbanı misali zorunda değildir. Herhangi bir söz üzerine gelişmekten ziyade, doğal bir şekilde insanın içinden gelir. Bu kurban, çocukların doğumu ve gelişimi üstüne, şükürden çıkarak başka bir kurban çeşidi olan Akika Kurbanı’na dönüşmektedir.

Şükür Kurbanı; Akika Kurbanı ve Adak Kurbanı gibi diğer iki çeşitle kimi zaman aynı başlık altında ele alınsa da, üçünün arasındaki niyetler ve ayrıntılar fark göstermektedir.

Şükür, her an; Adak, bir söz üstüne; Akika, doğan evlat bakımından değerlendirilir.

Şükür Kurbanı Neden Kesilir?

Şükür Kurbanı, temelde şükretme niyazı üstünden, bir umut merkezinde kesilir. Ama, bazı vakitler yaşamsal durumlara da bağlanabilir.

Siz de şükür kurbanı kesmek istiyorsanız, hiçbir gerekçe öne sürmeden harekete geçebilirsiniz. Burada en önemli husus, hangi konu üstüne kesim yapılıyorsa, ‘‘niyet ettim, niyet eyledim Allah rızası için şükür kurbanı kesmeye’’ denilmesidir.

Böylelikle, adeta bir ibadet gibi, şükür kurbanı da kesilebilir.

Aşağıdaki hadiseler baş gösterdiğinde, siz de kurban kesmeyi düşünebilirsiniz:

* Hastalıktan kurtulma

* Beladan kurtulma

* Çocukların okul kazanmaları

* Çocukların eğitim başarıları

* Ailecek bir ev alınması

* Askerden gelinmesi

* Evlilik yıldönümü

* Evlilik hazırlıklarına başlamak

* Umreye, hacca gitmek veya buralardan vatana geri dönmek

Şükür Kurbanı merkezinde, dikkat edilecek ayrıntı, yukarıdaki hususlarda adak adamamış olmanız ve özellikle bir dilek tutmamanızdır.

Eğer, ‘‘bir evim olursa, kurban keseceğim.’’ veya ‘‘evlenirsem adağım var.’’ gibi söz verme içerikli bir niyetiniz bulunursa, bu Adak Kurbanı haline dönüşür. Adak Kurbanı da, verilen sözün gerçekleşmesi neticesinde kesilir.

Ama, içinizden gelerek, söz vermeksizin helal bir hayvan kesmek istediyseniz, işte o Şükür Kurbanı’na girmektedir.

Şükür Kurbanı Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Şükür Kurbanı ne demek şeklinde bir soru sorarsanız, cevabımız helal ölçüler içinde kesilen kurban demektir yanıt verebiliriz.

Şükür Kurbanı keserken ve dağıtırken, aşağıdaki maddelere dikkat etmeniz gerekebilir:

* Şükür Kurbanı için önce kesimlik hayvanlardan biri seçilir. Bu, koyun, koç, keçi, sığır, manda, dana misali bir hayvan olabilir. Kuzu, oğlak vd. misali sütten kesilmeyen, daha yavru sayılan hayvanlar kesilmezler.

* Şükür Kurbanı, kesinlikle hayvan acı çekmeden kesilmelidir. Kesim işlemi nezih, hijyene uygun şekilde yapılmalıdır. Şükretmekten ziyade katletmek gibi bir hadiseye yol açılmamalıdır.

* Şükür Kurbanı, Allah’ın adına niyetle kesilmeye başlanılmalıdır.

* Şükür Kurbanı; onu kesen, kestiren kişi veya onun yakınları tarafından da tüketilebilir.

* Şükür Kurbanı, özellikle ihtiyacı olan insanlara, ailelere, çocukların olduğu gruplara dağıtılabilir. Hayvanın derisi de yardım kurumlarına bağışlanabilir.

* Şükür Kurbanı’yla beraber, 2 rekat şükür namazı da kılınabilir. Etlerin bir kısmı pişirilip, ailecek bir davet de verilebilir. Ayrıca, şeker, pide, helva, ayran, pilav vd. gibi yemekler de şükür bağlamında, kurbanla birlikte dağıtılabilir.

Beşir Derneği Şükürlerinizde de Sizinle

Şükür Kurbanı ne demek sorusu, beraberlik, kardeşlik, paylaşım cevabını da beraberinde getirir. Türkiye’de ve dünyanın birçok noktasında, ihtiyaç sahiplerine yardım götüren Beşir Derneği, şükür anlarınızda da sizinle beraberdir.

Beşir Derneği, hijyenik ortamlarda kesilen etleri, sizin de izninizle yoksul, kimsesiz ve açlık çeken insanlara dağıtırken; kurbanın derisini de yine onlar için değerlendirebilir. Bu anlamda, kestiğiniz kurbanlar için çekilen fotoğraflar ve video’lar üstünden de, derneğin sayfasından takibi sürdürebilirsiniz.

Derneğimiz dualarınızla ve yardımlarınızla güçlenecektir!