Kapat

Peygamber Efendimizin Kurbanla İlgili Hadisleri

Peygamber Efendimizin kurbanla ilgili hadisleri arasında, bayram namazı kılınmadan önce kesilen kurbanın kabul olmayacağını belirttikleri vardır. Bunlardan bir tanesi, kılınan bir bayram namazından sonra “Her kim ki namazdan önce kurbanını kestiyse onu iade etsin” dediği hadistir.

Peygamber Efendimizin Kurbanla İlgili Hadisleri

Kurban, kelime itibari ile Allah’a yakınlaşmak anlamına sahip bir sözcüktür. Kurban Bayramı ise yalnızca takva ile kurban kesildiği değil, kesilen kurbanların etini ihtiyaç sahiplerine pay edip dağıtıldığı bir bayramdır. Böylece hem kurban keserek hem de kurban yardımı yaparak Allah’ın rızasının alınmasının amaçlandığı bir bayram olma özelliği taşımaktadır.

Kurban, böylesi önemli bir ibadet olduğu için Peygamber Efendimizin kurbanla ilgili hadisleri bulunmaktadır.

Kurbanın Kesilme Zamanı ile İlgili Hadisler

Peygamber Efendimizin kurbanla ilgili hadisleri arasında, bayram namazı kılınmadan önce kesilen kurbanın kabul olmayacağını belirttikleri vardır. Bunlardan bir tanesi, kılınan bir bayram namazından sonra “Her kim ki namazdan önce kurbanını kestiyse onu iade etsin” dediği hadistir. Kurbanını namazdan önce kesen birine de Peygamber efendimiz, “Senin kestiğin bu koyun yalnızca et için” diye buyurmuştur. Ardından da “Kim ki namazdan önce kurbanını keser ise sadece kendi nefsi için keser. Kim ki namazını kıldıktan sonra keser ise kurbanı tamam olur ve o kişi Müslümanların sünnetine uyar.” Demiştir.

Kurbanın Kesilme ve Dağıtılma Şekli ile İlgili Hadisler

Peygamber efendimiz, rivayet olunduğuna göre boynuzlu iki koç kurban etmiş ve bu iki koçu kendi elleri ile kesmiştir. Koçları keserken ayağını koçların yanına basmış, besmele çekmiş ve tekbir getirmiştir.

Peygamber efendimiz, halk arasında geçim sıkıntısı yaşandığı bir dönemde kurban etlerinin dağıtılmasını buyurmuştur. Kurban kesenlerin etleri kendilerine saklamalarını değil, ihtiyaç sahiplerine bağışlamalarını istemiştir.

Böylece, kurban ibadetini yerine getirdikten sonra ihtiyaç sahipleri ile paylaşan Müslümanlar sayesinde diğerlerinin de yüzleri gülmüş, bu insanlar da yemek yiyebilmiştir. Kurban, kan akıtmak olduğu kadar paylaşmanın da öne çıktığı ve İslam’ın üzerinde yükseldiği temel ibadetlerden bir tanesidir. Kurbanın güzelliği de bu paylaşma duygusundan gelmektedir.

Kurbanın Niteliği ile İlgili Hadisler

Peygamber Efendimizin kurbanla ilgili hadisleri içerisinde kesilen kurbanların ne zaman kesilmesinin uygun olduğu, bu kurbanların nasıl kesileceği ve etlerinin hangi oranda dağıtılacağı ile ilgili hadislerin yanında, kesilecek olan kurbanların niteliği hakkında da hadisler bulunmaktadır.

Rivayet edildiği üzere, Peygamber efendimiz, “Topal hayvanlar, hastalığı belli olmayan cılız ve zayıf hayvanlar, tek gözlü hayvanlar kurban edilmez” diye buyurmuştur.

Diğer bir ayette ise “Onlara Adem’in 2 oğlunun hikayesini gerçeği ile anlat: Onlar hani Allah’a birer kurban sunmuşlardı da sundukları kurbanlardan bir tanesi kabul edilmiş, diğeri ise edilmemişti. Kurbanı kabul edilmeyen kardeş hırsından diğerine ‘and olsun ki seni öldüreceğim’ demiş idi. Kurbanı kabul edilen diğer kardeş ise ona ‘Allah sadece takva sahibi olanlardan kabul eder’ diye cevap vermişti.”