Kapat

Kurbanlığın Yaşı Küçükse Kurban Geçerli Sayılır Mı?

Allah’a kurban edilen hayvanların özellikleri de, bayram yaklaştıkça sıkça merak edilen konular arasında yer alıyor. Kurbanlıklar kaç yaşında olmalı?, Kurbanlığın yaşı küçükse kurban geçerli sayılır mı? sorularının yanıtları aranıyor. Kurban Bayramı’nda kurban kesmek ibadetlerin en güzelidir. Bu ibadete en doğru şekilde ulaşabilmek için kurban kesiminin kuralları iyi bir biçimde incelenmelidir. 

Kurbanlığın Yaşı Küçükse Kurban Geçerli Sayılır Mı?

Temmuz ayının son günü başlayacak olan Kurban Bayramı için şimdiden hazırlıklar yapılmaya başlanır. İslam aleminin en güzel dini bayramlarından olan Kurban Bayramı, birleştirici yönüyle de hevesle bekleniyor. Kurban Bayramı’nda kesilecek kurbanlık hayvanların etleri, yoksul kardeşlerimizle paylaşılıyor, fakirhanelere et giriyor.

Allah’a kurban edilen hayvanların özellikleri de, bayram yaklaştıkça sıkça merak edilen konular arasında yer alıyor. Kurbanlıklar kaç yaşında olmalı?, Kurbanlığın yaşı küçükse kurban geçerli sayılır mı? sorularının yanıtları aranıyor. Kurban Bayramı’nda kurban kesmek ibadetlerin en güzelidir. Bu ibadete en doğru şekilde ulaşabilmek için kurban kesiminin kuralları iyi bir biçimde incelenmelidir. 

Kurbanlık Hayvanların Yaşları Kaç Olmalı?

Müslüman dostlarımızın dini görevlerin doğru bir şekilde yerine getirebilmeleri için kurbanlıkların yaşı konusunda dikkatli olmaları gerekir. Yaşı gelmeden yapılan kurban kesimleri manevi bir mesuliyete sebep olacaktır. 

Koyun ve keçinin kurbanlık hayvan olarak kesilebilmeleri için 1 yaşını, dananın kesilmesi için 2 yaşını, devenin kesilebilmesi için ise 5 yaşını tamamlanmış olmaları beklenmelidir. Kuzu ise eğer sürüye salındığında boyu küçük kalmıyor ve besili duruyorsa 6 aylık iken de kesilebilir.

Yaşı gelmeden hayvanların kurban edilmesi caiz değildir. Bu sebeple bu konu üzerinde hassasiyetle durulmalıdır. Kurbanlığın yaşı küçükse kurban geçerli sayılır mı?: Belirtilen yaşlardan daha küçük kurbanlıkların kesimleri geçerli olmaz. 

Kurbanlık Hayvanların Yaşını Anlamak Mümkün Müdür?

Ülkemizde bazı kötü niyetlerle kurbanlık yaşını doldurmamış hayvanların da satışa sunulduğuna üzülerek tanık olmaktayız. Beşir Derneği olarak, vekaleten bağışladığınız kurbanların satın alımında kurbanların yaşları hususuna en yüksek özeni göstermekteyiz. Kurbanlığın yaşı küçükse kurban geçerli sayılır mı?: Sayılmaz. Dinen kabul edilmemektedir. Özellikle bile bile yaşından küçük kurbanların kesilmesi, dini usullere aykırı olarak sayılmaktadır.

Kurbanlıkların yaşını satın alım sırasında anlayabilmek için bazı özelliklerini bilmek yeterlidir. Bunun için bu konuda uzman olmanız gerekmemektedir.

Kurbanlık Hayvanların Yaşı Nasıl Anlaşılır?

Büyükbaş hayvanlarda çapa ve kapak diye bir bölüm vardır. İki orta parmak tırnağı kadar büyüklükte alt çenesinden, ortadan diş çıkar. Bunun anlamı şudur: Büyükbaş hayvanlar ana dişlerini atar ve yeniden o iki dişi çıkarırlar. Bu da o hayvanların iki yaşını doldurduğunu göstermektedir.

Küçükbaş hayvanların ise ana dişleri varsa o hayvanlar bir yaşını tamamlamış demektir. Eğer küçükbaşların ortadaki dişleri değişmişse, o zaman bu hayvanlar iki yaşını doldurmuş demektir. 

Bu detayları dikkatlice kontrol ederek hayvanların yaşını kolaylıkla anlamanız mümkündür. 

Beşir Derneği İle Vekaleten Gerçekleştirilen Kurban Kesimleri Nasıl Oluyor?

Vekaleten kurban bağışı yapan Müslüman kardeşlerimizin, ibadetlerini yerine getirebilmek için Beşir Derneği büyük bir özenle çalışmaktadır. Yıllardır üslendiği yardım görevini Yüce Allah adına en titiz biçimde yerine getirmek için iş başında olan derneğimiz, kurban kesimlerini de aynı ihtimamla yapmaktadır.

Kurbanlıklar ciddi bir sağlık kontrolünden geçirilmektedir

Kurbanlıkların, kesim için caiz olan yaşı doldurup doldurmadıklarına dikkat edilmektedir. Kurbanlığın yaşı küçükse kurban geçersiz sayılır mı?: Evet kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Bu nedenle hayırsever Müslüman kardeşlerimizin yaptıkları kurban bağışları ile dini vecibelerini eksiksiz ifa edebilmelerine, Müslümanlığın gerektirdiği hassasiyet ile dikkat etmekteyiz.

Kurban bağışlarınızı, internet sayfamız üzerinden rahatça yapabilirsiniz. Bunun hemen sonrasında çağrı merkezimiz tarafından aranmanızla süreç başlayacaktır. Bağışladığınız kurbanlıkların kesimleri videoya kaydedilmektedir. Sistemimiz üzerinden size özel bir sayfada kesimleri izleyebilme imkanınız vardır.

Güvenilir ve steril ortamlarda, İslami usullere uyularak kesilen kurbanlık etleriniz, ihtiyaç sahiplerine tam zamanında ulaştırılır. Kurbanlık hayvanınız kesildiği zaman, Beşir Derneği tarafında kısa mesaj yolu ile bilgilendirme yapılır. Gönlünüz rahat bir şekilde bağışta bulunabilirsiniz.