Kapat

Kurbanı Kesmesi İçin Vekâlet Versem Olur Mu?

Diğer mali ibadetlerde olduğu gibi “kurban kesmesi için birine vekâlet versem kabul olur mu” gibi soruları olan kişiler için de, vekâlet verilerek kurban kesilebilir. Tamamen caizdir ve Allah’ın rızasına bağlı olarak kabul olur.

Kurbanı Kesmesi İçin Vekâlet Versem Olur Mu?

İbadet Çeşitleri Nelerdir Ve Kurban İbadeti Nedir?

Kurbanla ilgili bazı hükümleri anlatmakta, hatırlatmakta fayda bulunmaktadır. İbadetler ikiye ayrılmaktadır. Mali ibadetler ve bedensel ibadetlerdir. Bedensel ibadetler, namaz kılmak, oruç tutmak gibi ibadetlerdir. Mali ibadetler ise, zekât vermek hacca gitmek ve kurban kesmektir.

Diğer mali ibadetlerde olduğu gibi “kurban kesmesi için birine vekâlet versem kabul olur mu” gibi soruları olan kişiler için de, vekâlet verilerek kurban kesilebilir. Tamamen caizdir ve Allah’ın rızasına bağlı olarak kabul olur.

Vekâlet Nedir?

Vekâlet demek, bir işi kendimiz bazı sebeplerden ötürü, ulaşma zorluğundan, gidememekten ötürü ya da bir işi başka bir yerde yaptırmak isteyişimizden dolayı bu işimizi bir başkasına havale etme işlemi demektir. Yani bir başka deyişle kendi işimizi bir başkası yapması amacıyla o kişiye tayin etmeye vekâlet vermek demektir. Kurban ibadetinde de durum aynı böyledir. Mesela kişi vacip olan kurban ibadetini (adak da olabilir, akika kurbanı gibi nafile kurbanlarda da olabilir) başka bir yerde, örneğin muhtaç insanların, fakir insanların, müşkül durumda olan insanların olduğu bir yerde kestirmek istiyorsa, ister telefonla, ister yazılı olarak, ister sözlü olarak bizi temsil edebilecek herhangi bir vasıta ile biz bu görevimizi, vecibemizi bir başkasına havale edebiliriz. Yine bunun gibi kişi kurbanını kendisi kesemiyor ise bir başkasına kurbanını kesmesi için vekâlet verebilir. 

Vekâlet Nasıl Verilmektedir?

Kurbanı kişi kendisi kesemiyor ise, kişiden uzak bir yerde de onun adına kurban satın alınıp, kesilebilir. Mesela kişi kurbanını kendisi burada almamış, başka bir yerde, başka bir ülkede ya da kendi memleketine yakın başka bir bölgede onun adına alınıp kestirilmesi konusunda kişi talimat verebilir. Bu şekilde onun adına kurban kesilebilir. Böylece herkesin merak etmiş olduğu “kurbanı kesmesi için vekâlet versem kabul olur mu?” sorusunun cevabı bu şekilde yanıtlanabilir. Her durumda her yerde vekâlet verilerek kendi adına kurban kestirilebilmektedir. Bu dinimizce sahihtir ve caizdir.

Kurban vekâleti yazılı, olarak, sözlü olarak, telefon ile faksla ya da haberleşme cihazlarından herhangi birisi ile “satın aldığım kurbanı sana, benim adıma kesmek üzere vekâlet veriyorum” demek suretiyle ya da kurban başka bir yerde alınacak ise, başka bir şehir olabilir, başka bir ülkede olabilir, şöyle denmesi yeterlidir; “benim namıma kurban almaya, kesmeye ve kestirmeye seni vekil tayin ettim.” şeklinde daha geniş bir vekâlet verilmelidir. Çünkü orada kurbanı satın alan işi kurban kesemiyor olabilir. Dolayısıyla vekil olarak belirlenen kişi de kurban sahibi adına kurban kesecek kişiyi vekil tayin etmesi gerekecektir. Bu yüzden vekâlet verirken niyet etme işlemi de bu şekilde yapılmalıdır. Uzakta yapılacak kurban kesim işleri için kişiye hem kesmek hem kestirmek üzere vekâlet verilmesi daha uygun olacaktır. 

Uzak Ülkelere Kurban Bağışını Nasıl Yapmalıyız?

“Kurban kesmesi için vekalet versem kabul olur mu” sorusu en çok sorulan sorulardan birisidir. Afrika ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye Beşir Derneği olarak kurban bağışlarınızı orada kesilmek üzere almaktayız. Tüm bağışçılarımızdan kurban ücreti Beşir Derneğinin hesabına yatırıldıktan sonra geniş bir vekâlet alıyor ve kurban bayramı ise bayramın ilk üç gününde kesilerek sonuçlandırılmakta ve en güzel şekilde yoksul ve yardıma muhtaç insanlara paylaştırılmaktadır. Eğer kurban bayramı değil ise nafile kurbanlarınızı da (adak, akika gibi) yoksul ülkelerde 1 hafta içerisinde kesilerek insanlara dağıtılması işlemlerini büyük bir titizlik ve güven içerisinde yapıyoruz. Tüm yapılan işlemlerle ilgili fotoğraf ve video çekimleri ile sizleri bilgilendirerek tüm işlemleri tamamlıyoruz.