Kapat

Kurban Kesilecek Hayvanın Özellikleri

İslam dünyasının ibadetlerini yerine getirirken uyması gereken dini usuller vardır. Her ibadet, yerine getirilmesi gereken farklı farklı özelliklere sahiptir. Kurban Bayramı’nda Rabbimiz’e yaklaşmak, Müslüman alemi ile dayanışma içinde kaynaşmak için kurban keseriz. 

Kurban Kesilecek Hayvanın Özellikleri

Ailelerin ve yakınların hep bir araya geldiği, yoksulların doyduğu, büyüklerin ellerinin öpüldüğü en güzel dini bayramlarımızdan olan Kurban Bayramı yaklaşıyor. Gün geçtikçe kurban nasıl kesilmeli, kurban kesilecek hayvanın özellikleri ne olmalı soruları da sorulmaya başladı.

İslam dünyasının ibadetlerini yerine getirirken uyması gereken dini usuller vardır. Her ibadet, yerine getirilmesi gereken farklı farklı özelliklere sahiptir. Kurban Bayramı’nda Rabbimiz’e yaklaşmak, Müslüman alemi ile dayanışma içinde kaynaşmak için kurban keseriz. 

Kurban kesimin belli şartları vardır. Müslümanlığın en güzel sembollerinden olan Kurban Bayramı’nda kurban kesilecek hayvanın özellikleri de iyi bilinmelidir ki ibadet tam olarak gerçekleştirilmiş olsun.

Kurbanlık Hayvanların Özellikleri Ne Olmalıdır?

Kurban kesilecek hayvanın özellikleri şunlardır:

1- Kurban kesilecek hayvanın sağlıklı, fiziksel olarak düzgün ve organları tam olmalıdır. Aynı zamanda besili bir yapıda olması ibadetin amacı için daha uygundur.

2- Kötürüm denecek kadar hastalanmış, zayıf düşmüş veya bazı organları eksik olan hayvanlar kurban olarak kesilemez. Örneğin bunlar, iki gözü birden kör, kulakları ya da boynuzları kökünden kesik, dili kesilmiş, dişlerinin hepsi veya birçoğu dökülmüş, kuyruğu kesik hayvanlardır.

3- Hayvanın eğer doğuştan doğuştan boynuzları yoksa, yine doğuştan şaşı veya topal ya da az miktarda hasta, tek kulağı delik veya yırtık ise kurban olarak kesilmesi hususunda bir sıkıntı yoktur.

4- Koyunların daha lezzetli olmaları için doğduklarında kuyrukları tamamen veya kısmen kesilebilir. Bu bir kusur sayılmamaktadır. 

Hayvanların Kesilmesine Engel Olan Özürler Nelerdir?

Kurban kesilecek hayvanın özellikleri arasında, çok ayıp sayılan bazı özürler mevcuttur. Bunları barındıran hayvanların dinen kesilmesi caiz değildir.

- İki gözü veya tek gözü kör olan hayvanlar

- Kesileceği yere kadar yürümeye bile gücü yetmeyen topal hayvanlar

- Her iki kulağı veya bir kulağı kesik olan hayvanlar

- Hiç dişi kalmamış ya da dişlerinin birçoğu dökülmüş hayvanlar

- Boynuzları kökünden kırılmış hayvanlar

- Yarısı veya içte birinden daha çoğu kesilmiş kuyruğa sahip olan hayvanlar

- Hayaları ya da meme uçları kopmuş hayvanlar

- Çok zayıf düşmüş, düşkün durumdaki hayvanlar

- Doğuştan itibaren kulaksız olan veya kuyruğu olmayan hayvanlar

- Zaptedilmesi mümkün olmayacak kadar delirmiş hayvanlar

- Pislik yiyen hayvanlar kurban olarak kesilmesi caiz olmayan hayvanlardır.

Mecburi Durumlarda Kurban Kesilebilecek Hayvanların Özellikleri Nelerdir?

Kurban kesilecek hayvanların özellikleri içinde, az kusurlu olarak tabir edilen ve zorunda kalındığında kesilmesi caiz olan hayvanların özellikleri şunlardır:

- Gözleri şaşı olan veya görüşü zayıf olan hayvanlar

- Tek ayağı seken, topallayan ama aksak da olsa yürüme yetisi olan hayvan

- Doğuştan boynuzu olmayan veya az miktarda boynuzu kırılmış hayvanlar

- Kulağı delik, yarılmış, sarkık veya kesik olan hayvanlar

- Otlamasına ve zaptedilmesine engel teşkil etmeyecek derecede deli olan hayvanlar

- Doğuştan kulakları küçük olan hayvanlar

- Uyuz olan fakat toplu, besili hayvanlar

- Burulmuş hayvanlar 

- Dişlerinin bir kısmı düşmüş hayvanlar

Beşir Derneği Kurban Kesimi

Beşir Derneği vekaleten kurban bağışı çalışmaları altında gerçekleşen kurban kesimlerinde tüm İslami usullere ve hijyen kurallarına titizlikle uyulur. İbadetinizin amacına hizmet edebilmesi için, kurban kesilecek hayvanın özellikleri özenle belirlenir. Uzmanlar tarafından, sağlık kontrolleri yapılarak, temiz kesimhanelerde veya açık alanlarda yapılan kurban kesimleri bağışçı Müslüman dostlarımızın takip edebilmesi için video ile kayıt altına alınır.