Kapat

Kurban Hadisleri

İbni Abbas, Kurban Bayramı’nda ademoğlunun sıla-i rahim hariç kurban kanı akıtmaktan daha üstün bir amelde bulunamayacağını söylemiştir.

Kurban Hadisleri

Müslümanların hayatında kurban büyük yer kaplıyor. Allah için yerine getirdiğimiz bir ibadet olarak kurban kesmek ayet ve hadislerde emredilmiştir. Kurban kesmenin ve kesilen kurbanın yoksullar ile paylaşılmasının önemini kurban hadisleri bize anlatıyor. Pek çok hadiste kurbanın önemi anlatılmıştır. Bazı hadislerde kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler, bazı hadislerde de paylaşmanın güzelliği açıklanmıştır. 

Kurban Hadisleri

İbni Abbas, Kurban Bayramı’nda ademoğlunun sıla-i rahim hariç kurban kanı akıtmaktan daha üstün bir amelde bulunamayacağını söylemiştir. 

Minhef bin Süleym Allah'ın her yıl her hane halkına bir kurban bir de atîre kesmeyi buyurduğunu söylemiştir. Atîrenin ne olduğunu ise recep ayında kesilen kurban olduğunu söyleyerek açıklamıştır. 

İbn Ömer peygamber efendimizin 10 yıl Medine'de yaşadığını ve bu süre zarfında kurban kestiğini söylemiştir. 

Ebû Hureyre imkânı olup da kurban kesmeyenlerin namazgahlardan uzak durmasını söylemiştir. 

Ebû Ûmame, en hayırlı kurbanın koç olduğunu, en hayırlı kefenin ise hülle olduğunu söylemiştir. 

Ebû Kibaş Allah'ın iki yaşındaki koyunların kurban olarak pek güzel olduğunu buyurduğunu iletmiştir. 

Yezid Zû Mısır Allah'ın musfarre, muşta'sale, bahkâ, muşeyye'a ve kesra hayvanların kurban edilmesini yasakladığı mı iletmiştir. 

El-Bera Allah'ın bize namaz kılıncaya kadar kurban kesmemeyi emrettiğini söyler. 

Ebû Said Peygamber efendimizin boynuzlu, hayaları alınmamış, gözleri ve ağzı siyah, ayakları siyah koç kurban ettiğini söylemiştir. 

Ebu Davud'un söylediğine göre Allah önce kurban etlerinin üç günden fazla saklanmasını yasaklamıştır, Müslümanların durumu düzeldikten sonra ise yasak kalkmış ve yiyip, saklayıp, dağıtmaları emredilmiştir. 

Kurban Hadislerinden Ne Anlıyoruz

Kurban hadisleri bize kurban kesmenin önemini anlatıyor. Hz. İbrahim'den beri hayatımızda olan kurban ibadeti et yemek için değil Allah'a olan teslimiyetimizi sunmak için yerine getirilir. Kurban sayesinde günahlarımız bağışlanır. Kurban etinin yoksullar ve muhtaçlar ile paylaşılması ise pek güzel bir davranıştır.

Hangi Hayvanlar Kurban Edilemez? 

Kurban hadisleri ve ayetler bize hangi hayvanların kurbanlık olarak kullanılabileceğini açıkça anlatıyor.  Tavuk, horoz gibi küçükbaş hayvanlar kurbanlık hayvan olarak kullanılamaz. Kurbanlık olarak kullanılabilecek hayvanlar deve, koyun, keçi, sığır ve mandadır. Koyun ve keçinin bir yaşını, devenin beş yaşını, sığır ve mandanın iki yaşını doldurmuş olması gerekir. Koyun ve keçi bir kişi için kurban olabilir. Sığır, manda ve deve 7 kişiye kadar kurban olabilir. 

Hasta, sakat, cılız, tek gözü kör, tek kulağı sakat, tek boynuzu kesilmiş hayvanlardan kurbanlık olmaz. Kurbanın kesileceği yere yürüyerek gidemeyeceği kadar topal olması durumunda kurbanlık olmaz. 

Kurban Bağışının Önemi

Kurban ayetleri ve kurban hadisleri incelendiğinde anlaşılacağı üzere kurban etini fakir ve fukara ile paylaşmak gerekmektedir. Bunu kendi kestiğiniz kurbanın etini yoksullara dağıtarak yapabileceğiniz gibi, vekalet verdiğiniz dernekler aracılığıyla da yapabilirsiniz. 

Dünyamızda açlıkla ve kıtlık ile mücadele eden ülkeler, evine et alamayacak kadar yoksul kişiler, et yemediği için sağlık sorunlarıyla boğuşanlar var. Müslümanlar birbirleriyle kardeştir ve kardeşlerin birbirleriyle paylaşmaları gerekir. Bizim kültürümüzde komşusu açken tok yatmak doğru sayılmaz. O yüzden kurban paylaşımı önem taşımaktadır. Siz de ihtiyaç sahibi kardeşlerimizle kurban bağışı yapmak için lütfen Beşir Derneği ile iletişime geçin. Dünyanın her yerindeki yoksul ve muhtaç kardeşlerimiz sizin yardımlarınızı bekliyor. Onlardan yardımlarınızı esirgemeyin.