Kapat

Kurban Bayramı’nda Etleri Dağıtmazsan Ne Olur?

Bu yüzden mutlak manada en azından bir kısmını fakirlere, bir kısmını akrabalara, bir kısmını da komşulara dağıtmak gereklidir. Kurban bayramında etleri dağıtmazsan ne olur sorusunun cevabı da buradan anlaşıldığı gibi, kurban bayramının asıl gayesine ulaşması söz konusu olamamaktadır. Yine kurban kesilmiş olur fakat rabbimizin de emrettiği üzere yardıma muhtaç kişiler ile paylaşılmadığı için yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik gibi duyguların beslenmesi söz konusu olmayacaktır.

Kurban Bayramı’nda Etleri Dağıtmazsan Ne Olur?

Kurban Eti Nasıl Dağıtılmalıdır?

Kurban eğer kalabalık bir ailede içinde kesilmiş ise ve ailenin fertleri çoksa, ete ihtiyaç da varsa yani aile yakınlarının maddi durumu çok da iyi değilse hala, amca, dayı gibi yakın akrabalara dağıtılabilir. Fakat şöyle bir durum asla olmamalıdır; bir aile kesiyor, halalar da kesiyor, amcalar da kesiyor, bu aileler birbirlerine et paylaşımı yapması gibi bir durumun olması yanlıştır. Bu şekilde evde başlı başına bir kurban daha birikmiş oluyor. Kurbanın gayesi, hem mevedded bir kardeşlik amacı sağlamak, hem yardımlaşma hem de kurbanın ulaşamayacağı evlere kurbanın etini ulaştırmaktır.

Bu yüzden mutlak manada en azından bir kısmını fakirlere, bir kısmını akrabalara, bir kısmını da komşulara dağıtmak gereklidir. Kurban bayramında etleri dağıtmazsan ne olur sorusunun cevabı da buradan anlaşıldığı gibi, kurban bayramının asıl gayesine ulaşması söz konusu olamamaktadır. Yine kurban kesilmiş olur fakat rabbimizin de emrettiği üzere yardıma muhtaç kişiler ile paylaşılmadığı için yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik gibi duyguların beslenmesi söz konusu olmayacaktır. Kurban Bayramı’nda etleri dağıtmadan ne olur sorusunun cevabı ise, kurban yine kabul edilir, kurban kesilmiş olur fakat yardımlaşma, kardeşlik ve paylaşma gibi insani oluşumların gerçekleşmesi mümkün olmayacağı için paylaşılması daha doğrudur.

Kurban Eti Dağıtılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Büyüklerimiz demiştir ki yardıma muhtaç olan en az 7 eve kurban eti gitmelidir. Fakat kurbanın kötü olan yerlerinden, kemiklerinden değil de iyi olan, bol etli yerlerinden götürülmelidir. Kurban etini alan kişi eti yemeye başladığı zaman Allah razı olsun diyebileceği şekildeki etler götürmelidir. Sırf adet yerini bulsun, et dağıtmadı denmesin diye kötü yerlerinden, kemiğinden, yağından götürüldüğü zaman kurban eti dağıtmanın bir manası kalmamaktadır. 

Kurbanın Ne Kadarı Dağıtılmalıdır?

Kurban kesen Müslümanın kurban üzerinden hiçbir şekilde ticaret yapması caiz değildir. Ne derisinden, ne tırnağından, ne organlarından, gübresinden hiçbir şekilde ticaret yapılıp paraya çevrilemez. Satma amaçlı da birilerine veremez, herhangi bir hizmetin karşılığı olarak da verilemez. Çünkü kurban Allah’a adanmış bir şeydir. Fakat vakıf ve dernek gibi ikinci şahıslar bunu yapabilir.

Örneğin bir aile büyük bir büyükbaş hayvan kurban etti, hiç kimseye dağıtmayıp büyük bir dondurucuya koyup iki yıl boyunca yiyebilir. Bu haram değildir, suç değildir, mekruh bile değildir. Kesilen hayvandan kurban sahibi her türlü istifade edebilir. Etini pişirip yer, derisini kullanır vs. sadece dinen sakıncalı olan yerleri (öd kesesi, yumurtalıkları gibi) hariç.  Fakat esas evla olan kurbanı sadakaya dönüştürmektir. Misal olarak kurban keserek biz on sevap kazandıysak, fakir birine de kurban etinden vererek on sevap daha kazanmış oluruz. Beşir Derneği, Kardeş Payı organizasyonu ile kurban bağışlarınızın yardıma muhtaç insanlara dağıtılması konusunda yardımcı olmaktadır.

 Kurbanın şu kadarını eve ayıracağız, şu kadarını dağıtacağız şeklinde İslam fıkıhında bir emir bulunmamaktadır. Dilediğimiz kadar dağıtabilir, istendiği takdirde tamamı da istendiği şekilde dağıtılabilir. 

Kurban Bayramı’nda Etleri Dağıtmazsak Ne Olur?

Kurban bayramında etleri dağıtmazsan ne olur sorusunun cevabı, kurban bayramında kurban kesen kişinin kurban etini dağıtması gibi bir zorunluluğu yoktur. İsterse tamamını saklar, isterse tamamını dağıtır, isterse de de bir bölümünü saklar bir bölümünü dağıtır. Fakir için verilmesi zorunlu olan şey sadece zekattır. Evine genellikle et alamayacak derecede fakir olan fakat sadece kurban bayramlarında kurban kesen çok çocuklu aileler bulunmaktadır. Bu tür ailelere genellikle yapılan tavsiye, etlerini dağıtmayıp buzlukta saklayarak yıl boyunca çocuklarına yedirebilecek şekilde tutmalarıdır.