Kapat

Kurban Bayramı Tüm Dünyada Aynı Gün Mü Kutlanır?

İslam dininde kurban kesmenin geçmişi Hz Âdem dönemine kadar uzanmaktadır. Kur’an- ı Kerim’de ve diğer dinlerde de kurban kesimi ile ilgili noktalar bulunmaktadır.

Kurban Bayramı Tüm Dünyada Aynı Gün Mü Kutlanır?

Kurban Bayramı Nedir?

Kurban bayramı zilhicce ayındadır. Dört gün sürmektedir ve bu 4 gün boyunca ve İslam dinimizin de belirttiği üzere kesilen kurbanlar yoksullara dağıtılır. Kurban bayramı tüm dünyada aynı gün mü kutlanır sorusunun cevabı bayram öncesinde Müslümanlar tarafından merak edilmektedir. Kurban bayramı tüm dünyada aynı gün kutlanmamaktadır. Coğrafi farklılıklar sebebi ile kurban bayramı günleri ülkelere göre farklılık gösterebilmektedir.

İslam dininde kurban kesmenin geçmişi Hz Âdem dönemine kadar uzanmaktadır. Kur’an- ı Kerim’de ve diğer dinlerde de kurban kesimi ile ilgili noktalar bulunmaktadır.

Kurban Kesmenin Fazileti Nedir?

Kuran-ı Kerim’de kurban kesimi ile ilgili birçok ayeti kerime bulunmaktadır. Kurban kesimi ameli ile ilgili olarak bütün ümmetler imtihan edilmiştir. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrahim ile oğlu Hz. İsmail’in, Cenab-ı Hakkın buyruğuna itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın anısını tazelemiş ve kendilerinin de bu şekilde hazır olduğunu simgeleyen kurban kesme davranışı ile göstermişlerdir. Binlerce yıldır tüm inançlarda kurban ile ilgili bir ritüel bulunmaktadır. Kurban kesmenin fazileti olarak peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) kurbanın satın almaya giderken her adıma on sevap, satı alınma sırasında pazarlık yaparken her kelimede on sevap, kurbanın kanının dökülmesi ile yine sevap, kurban eti yiyince yine sevap ve kurban eti dağıtıldığında yine on sevap verilmektedir. Bu şekilde kurban kesmenin ne kadar faziletli olduğu anlaşılmaktadır. Kurban bayramı tüm dünyada aynı gün mü kutlanır sorusunun cevabı ise kurban bayramı dünyanın her yerindeki Müslüman ülkelerce kutlanmaktadır. Gökyüzü üzerinde yapılan ölçümler ve din kurumlarının ortak karar verememesi sebebi ile bayram günleri konusunda anlaşmazlıklar olabilmektedir. Her ülkenin kurban kesme âdeti ve ritüeli farklıdır. Bu yüzden dünyadaki diğer her ülkede kurban bayram günleri farklılaşabilmektedir.

Kurban Bayramının Önemi Nedir?

Kurban bayramı hem bireysel, hem toplumsal olarak çeşitli faydalar taşımaktadır. Kurban mali bir ibadettir. Kişi kurban kestiği zaman Allah’a boyun eğmiş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrahim ile Hz. İsmail’in Cenab-ı Hakk’a itaat konusundaki duruşu ile ilgili anıları düşünerek Allah’a itaat ve Allah rızasını dilemiştir. Kurban, toplumda kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma ruhunu canlı tutmaktadır. Sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle e satın alma imkânı hiç bulunmayan ya da sınırlı olan yoksul insanların bulunduğu ortamlarda bu rolünü daha belirgin bir biçimde ortaya koymaktadır. Bir zengin için de paylaşmanın mutluluğunu ve bereketini yaşamasına imkân sağlar. Ona cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluğundan kurtarır. Fakirlere de zenginin malı ile varlıklı kullar aracılığı ile Allah’a şükretmesi gerektiğini hatırlatır. Dünya nimetleri için kendini karamsarlıktan ve yorgunluktan kurtarmasına ve kendini dışlanmış hissetmemesine yardımcı olur. Böyle faziletleri olan kurban bayramı tüm dünyada aynı gün mü kutlanır sorusu tüm Müslüman dünyası tarafından merak edilmektedir.

Kurban Kesmenin Yükümlülüğü Nedir?

Kurban kesmenin 4 şartı bulunmaktadır. İlk olarak Müslüman olmak, buluğ çağına gelmiş olmak, yolcu olmamak ve belirli bir bütçeye sahip olmaktır. Akıl ve buluğ çağına ermeden de onlar adına yakınları kurban kesebilmektedir. Çünkü çocukların ve akıl hastalarının da hakları korunması gerekmektedir. Bu yüzden zengin kişilerin kimsesiz çocuklar ve yardıma muhtaç engelliler adına da kurban kesmesi çok güzel bir davranıştır. Kurban bayramı tüm dünyada aynı gün mü kutlanır sorusu için de kurban bayramı tüm dünyada aynı gün değil de birkaç gün farklı olarak kutlanabilmektedir.