Kapat

Kurban Bağışı Yapmak Sevap mı?

Kesilen kurbanın yere damlayan kanı, üzerinde kılı kadar sevap kazandığımız gibi, hayatlarımız boyunca işlediğimiz günahlarda Allah katında af olur.

Kurban Bağışı Yapmak Sevap mı?

Kurban bağışı Allah rızası için yapılmış bir fedakârlık göstergesidir. Sevapları hem bu dünya da hem ahirette çok büyüktür. Kurban ibadeti bizi dünyevi ve uhrevi musibetlerden bir duvar gibi korumaktadır. Kurban Bağışı Yapmak Sevap mı soruna peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur; ‘Kurbanlarınızı büyük yapın, Muhakkak ki sırat köprüsünden geçerken sizi sırtlarında taşıyacaktır.’ 

Kesilen kurbanın yere damlayan kanı, üzerinde kılı kadar sevap kazandığımız gibi, hayatlarımız boyunca işlediğimiz günahlarda Allah katında af olur.

Kurban Bağışı Yapmak Sevap mı; Kurban bağışı yapmak Müslümanlara, kardeşliği, paylaşmayı, dayanışmayı ve ihtiyacı olana vermeyi öğretmektedir. Bu duygulara hâsıl olan kişi Allah tarafından Cennet’in en güzel bahçeleriyle müjdelenmiştir.

Alemlerin Rabbinin bizlere sunduğu nimetleri, bu nimetlerden faydalanamayanlarla paylaşmak kurbanda bağış yapmanın bilincine varmamızı sağlamaktadır.

 Peygamber Efendimiz Kurban Bağışı Yapmak Sevap mı denilince şöyle buyurmuştur, ‘Kim gönül güzelliği ile Allah-u Teâla’dan sevap umarak kurban keserse onun için kendisini ateşten koruyacak bir kalkan olur’ diye buyurmuştur. Kurban ibadetinin bizleri kötü arzulardan, cimrilikten mal ve para hırsından kurtararak, mallarımızın şüphesiz ki sadece Allah-u Teâla’ya ait olduğunu hatırlatması amaçlanmıştır. Bu duygulara nail olan kimsenin paylaşma arzusu katlanacağı gibi yardımlaşmadan keyif duyması da şüphesizdir.

Kurban Bağışı Yapmak Sevap mı; Hayırseverlerin yaptığı kurban ibadeti sayesinde yardıma muhtaç olan, kurban kesemeyen muhtaç insanlarında bu yardımları görüp Allah’a ve yardım yapana şükür ve minnet içinde dualar edeceği de şüphesizdir. Bu nedenle kurban ibadetinin ve kurban bağışı yapmanın dinimizce sevabı çok fazladır. Muhtaç olan insanların, kendilerini bu dünyanın bir parçası gibi hissetmesine vesile olan, düşmanlık, karamsarlık gibi duygulardan onların arınmasına katkıda bulunan herkes için kurban bağışının çok büyük sevapları vardır.

Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur; ‘Muhakkak ki yarın kıyamet kopacak olsa, kesilen kurban kanı ve etini yetmiş kat arttırarak sevap terazisine koyarlar’.

Bu nedenle Allah katında kurban bağışının sevabı kadar sevimli ve kıymetli bir eylem yoktur, Allah kestiğimiz hayvanların kanı daha yere düşmeden kabul etmektedir ve Tirmizi şöyle buyurulmuştur: ‘Onunla nefislerinizi terbiye edin, kestiğinizi seve seve kesin’.

Kurban Kesmek Ve Bağış Yapmak

Herhangi birinin kurban kesmesi ve bağışlaması için dinimizce aranan dört koşul vardır bunlar; Müslüman olmak, Belli bir zenginliğe sahip olmak, Yolcu olmamak, Ergenlik çağından çıkmış olmaktır. Herhangi birinin kurban kesmekle mükellef sayılabilmesi için öncelikle Müslüman olması şartı gözetilir. 

Kurban Bağışının Sevabı

Kurban bağışı mali bir ibadet sayılacağı için fakirlerin, yetimlerin, yoksulların, kimsesizlerin ve ihtiyacı olanların hakkının gözetilmesi dini bakımdan ön planda tutulmaktadır. Kurban etinden fayda sağlayacak ihtiyaç sahiplerinin, bu bağıştan sonra edecekleri dua ve şükür duygusunun bağışlayan içinde sevapları çok fazladır. 

Kurban kesmek bir Müslüman olarak kesen kişinin Allah’a karşı gösterdiği şükür ve samimiyetin bir ifade ediliş biçimidir. Yaratanın istediği şeyi yerine getirmek en büyük ibadetlerden biridir. Bu nedenden dolayı kurban kesmek, zekât ve sadaka vermekten daha fazla gayret gösterilmiş bir ibadetten sayılır. Allah kurban kesmemizi emir ederek bizleri diğer Müslüman kardeşlerimiz için sınavdan geçirmektedir.

Kurban Kesecek Gücü Olup Kesmeyen

Allah’ın rızasını gözeterek ve severek kesilen kurbanların büyük sevapları olduğu gibi, gücü yerindeyken kesmeyenler için; Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur ‘Çok kurban kesilen memlekette savaş olmaz, kurban kesecek kişi gücü olduğu halde bu ibadeti yapmazsa muhakkak ki ya kendisinden, ya çocuğundan veya malından kan akacaktır’. Allah rızası için kurban kesen ve muhtaca yediren kişi çok büyük sevaba kavuşur.