Kapat

Kurban Bağışı Caiz Mi Diyanet

Kurban bağışı caiz mi diyanet fetvasına göre, kurban bağışı yapılmasında bir sakınca yoktur ve caizdir. Bazı Müslüman kardeşlerimiz, kurbanlarının daha çok ihtiyaç sahibi insana ulaşması amacıyla kurbanlarını bağışlamak istemektedir.

Kurban Bağışı Caiz Mi Diyanet

Kurban bağışı caiz mi diyanet fetvasına göre, kurban bağışı yapılmasında bir sakınca yoktur ve caizdir. Bazı Müslüman kardeşlerimiz, kurbanlarının daha çok ihtiyaç sahibi insana ulaşması amacıyla kurbanlarını bağışlamak istemektedir.

Kurban kesmek, İslami kurallara zengin sayılan Müslüman vatandaşların, vacip veya sünnet olarak yerine getirdikleri ibadettir. Bazı durumlardan dolayı kurbanını kendi kesemeyecek olan veya kurbanlarının dünyanın her köşesindeki mazlum vatandaşlara dağıtılmasını arzulayan Müslüman vatandaşlar kurbanlarını bağışlamaktadır.

Kurban Bağışı Nedir?

Kurban bağışı, belirli sebeplerden dolayı kurbanlarını kendi kesemeyecek olan Müslüman vatandaşlar tarafından, kurban ibadetinin hayrını ve bereketini tüm dünyadaki mazlum insanlara dağıtmak için yapılan vekâlet esaslı kurban kesimi uygulamasıdır. Kurban bağışı uygulaması, dernek ve vakıflar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Kurban bağışı caiz midir diyanet fetvasına göre kurban bağışı yapmakta bir sakınca yoktur yani kurban bağışı caizdir.

Kurban bağışı, bağışçı hayırseverin vekâleti ve bağışı alındıktan sonra, bağışçının adına seçilen kurbanlık hayvanın eşit bir şekilde ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasıdır.

Kurban ibadetinde önemli olan, kişinin niyetinin Allah’a itaat etmek olmasıdır. Kurban ibadetinin, vekâlet doğrultusunda, bir başkası tarafından kesilmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Diyanet fetvasına göre vekâlet, sözlü ya da yazılı olarak, faks, telefon veya internet gibi iletişim araçları yoluyla verilebilir.

Kurban Bağışı Nerelere Yapılır?

Kurban bağışı, hayırsever bağışçılar ve mazlumlar arasında bir köprü görevi gören dernek ve vakıflar aracılığıyla yapılabilmektedir. Dernek ve vakıflar aracılığıyla kurban bağışı caiz midir diyanet fetvasına göre caizdir. Kurban ibadetinin amacı, kan dökmek ve et yemek kesinlikle değildir. Kurban ibadeti Rabb’e, itaat edip takvaya ulaşmak için yapılır. Kurban bağışı yaparken güvendiğiniz, vekâletinizin boşa gitmeyeceğinin garantisini verebilen dernek ve vakıflar aracılığı ile ibadetinizi gerçekleştirmeye özen gösteriniz.

Hem dünyanın her yerinden, onlarca mazlumun yüzüne bir gülümseme olmak için, hem de kurban ibadetinizi layığı ile yerine getirmek için derneğimiz Beşir Derneğinin web sayfasından bağışta bulunabilirsiniz. Temsilcimiz ile görüşüp aklınızdaki soruları sorabilir, temsilciliklerimizde misafirimiz olup sohbet eşliğinde kurban bağışınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Kurban Bağışı Ne Zaman Yapılır?

Kurban bağışı, kurban bayramında yapılabilmektedir. Fakat kurban bağışının gerçekleştirilebildiği tek vakit kurban bayramı vakti değildir. Adak, akika ve şükür kurbanlarınızı da yıl içinde istediğiniz bir zamanda bağışlayabilirsiniz. Adak, akika ve şükür kurban bağışı caiz midir diyanet fetvasına göre bayramlık kurbanlar dışındaki kurbanları bağışlamak da caizdir. Burada esas olan kurban kesiminin Rabb’in sevgisine nail olmak ve itaat etmek için, vekâlet usulü gerçekleştirilmiş olmasıdır.

Bağışlanan Kurbanlar Kimlere Ulaşır?

Kurban bağışı yapıldıktan sonra, derneğimiz tarafından hisseler yedili gruplara ayrılır ve ihtiyaç önceliği en yüksek bölgelerde kurban kesim hazırlıkları başlatılır. Kurban olmaya haiz kurbanlıklar derneğimiz tarafından, siz hayırsever bağışçılarımız adına seçilir. Bağışlanan kurbanların kesimi noter, din görevlileri ve veteriner hekimler eşliğinde video kayıt yöntemi ile tescillenerek, İslami usullere uygun olarak yapılır. Bağışlanan kurbanlar paketlendikten sonra, yurtdışında ve yurtiçinde tespit edilmiş ihtiyaç sahibi aileler, yurtlar, yetimhaneler ve medreseler gibi çeşitli kurum ve kuruluşlara gönderilir.

Bağışladığınız kurbanın kesimi sırasında vekâletiniz okunur ve kurban sizin adınıza kesilir. Kesim yapılan ülkede çekim yasağı olması ya da teknik aksaklıklar gibi durumlar haricinde, kurbanınızın kısa kesim görüntüleri siz hayırsever bağışçılarımıza en geç bir ay içinde ulaştırılır.

Bağışlanan kurbanların kesim görüntülerini web sitemizde bulunan ve her bağışçıya özel olarak düzenlenen “Bağış Takip Sistemi” kısmında bulabilirsiniz. Ayrıca bağışı yaptıktan sonra bu kısımdan bağışınızı takip edebilirsiniz.

Online kurban bağışı için tıklayın