Kapat

Hayvanlara Zarar Vermemek İçin Kurbandan Vazgeçmek Caiz mi?

Kurban, İslam dininde önemli bir yere sahiptir. Hanefi mezhebinde nisap miktarı mala sahip olan her Müslümana kurban kesmek vaciptir. Şafilerde ise kurban kesmek sünneti kifayedir.

Hayvanlara Zarar Vermemek İçin Kurbandan Vazgeçmek Caiz mi?

Müslüman toplumlarının değişmesi, kültürel farklılıklar ile batıya kayması bir takım söylentilerin oluşması ile Hayvanlara zarar vermemek için kurbandan vazgeçmek caiz mi? Soruları çokça kafa karıştırmakta ve bu durum caiz midir, dinin gerekliliklerinde bu var mıdır, çokça sorulmaktadır. Hayvan koruma derneklerinin artması ve hayvan sevgisinin çoğalması ile kurban birbirine karıştırılarak böyle bir tepki doğmuştur.

Neden Kurban Kesilir?

Kurban, İslam dininde önemli bir yere sahiptir. Hanefi mezhebinde nisap miktarı mala sahip olan her Müslümana kurban kesmek vaciptir. Şafilerde ise kurban kesmek sünneti kifayedir. Bu ibadet Hz. İbrahim’in Hz. İsmail’i Allah’ın emriyle kurban edeceği zaman bir koç göderilerek bizlere emredilmiştir. 

Her Kurban Bayramında, kurbanlık kesilecek olan hayvanların kesilerek ibadet yerine getirilmeli ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır. Allah yarattığı diğer mahlukatı, hayvanları, bitkileri insanoğlu faydalansın diye yaratmıştır. Bu nedenle bir ibadet olarak da bu hayvanların kuran edilmesi, hem ahiret için bizlere güzeldir hemde dünyada bir nimettir.

Hayvanlara zarar vermemek için kurbandan vazgeçmek caiz mi düşüncesi

Sorusu kesinlikle böyle bir şey olamaz. Diğer her hayvansal ve bitkisel ürün bizler için kullanılıyorsa, hayvanlar da Allahu Teala’nın emri ile kurban edilmelidir. Böyle düşünülebilecek bir durum söz konusu olamaz çünkü kurban edilen hayvanlar kedi, köpek, tavşan, sincap da değildir. Kurbanlık ve kurban kesimi için belli olgunluğa erişmiş hayvanlar bu iş için kesilir, hal böyle olunca hayvanlara zarar vermemek için kesilmesin, ya da para vermemek için kesim yaptırmayan insanlar, ihtiyaç sahiplerini hiç düşünmemiş bencilce hareket ettiklerini gösterir. Hayvan koruyuculuğu yapmak, hayvan haklarının korunması tabi ki çok güzel bir şeydi. Bu dünya da sadece insanlar yaşamıyor ve onlar en güzel tatlı arkadaşlarımız oluyorlar. Fakat hayvanlara zarar veriliyor diye kurban ibadetini yerine getirmemekte kişinin günaha girmesine, ihtiyaç sahibini mağdur bırakmasına neden olur. 

Yapılması gereken böyle düşünceye sahip olmadan en iyi şekilde, ve gücünüzün yettiği kadar kurban bayramı zamanı veya yılın herhangi bir ayında kurban bağışı yapmak ya da bizzat kendiniz kurbanı kesmek ve o eti Allah rızası için, ihtiyacı olanlara dağıtmaktır. Ekonomik krizin yaşanması, birçok şeyin tüm dünyayı etkilemesi bazı sıkıntıları da doğurmuş ve bir taraf çok zenginleşirken bir taraf fakirleşmeye gitmiş ve yoksul aileler hatta yoksul ülkeler epey fazladır. Bunları göz önünde bulundurarak kurban için et kesilmeli ve o insanlarında et yemesine vesile olunmalıdır. 

Her ne kadar hayvan haklarını düşünüp onları korumak adına kurban kesilmesine karşı çıkılsa da diğer yandan ise ihtiyaç sahibi belki de hiç et yememiş bir çocuğun hakkı ve onun günahını da almak sizin için de hoş olmayacaktır ve böyle bir şeyi Allah asla kabul etmez ve Müslümanlığa yakışmadığını söyler. Dinin bütün vasiyetlerini bu dünyaya gelen her bireyin yerine getirmesinin bir görev olarak bize bildirmiştir ve yapmamız gereken etrafımız için, dünya için mücadele etmekte payın olmasıdır. Kurban kesilmesinin toplumsal sosyalleşme ile de yakından ilgilidir ve kurban ayı bir farkındalık ayıdır. Farkına varıp bunun için kurban bağışının yapılması, gerekirse kendi elimizle o etin dağıtılması gerekmektedir. Kurban edilen hayvanın eti kendi evinizde de pişirilip komşulara dağıtılmasını buyurulmuş ve tüm insanların yakınlaşarak bir araya gelmesi ve kaynaşması, görüşmesini sağlamaktadır.