Kapat

Fidye Bağışı İçin Dernek

Fidyenin verilmesi gerektiği Kuran-ı Kerim’de ayetlerde ve birçok hadiste geçmektedir ve bedel ya da karşılık olarak tanımlanmaktadır. Bakara suresinde fidye Yüce Allah tarafından şu şekilde buyurulmuştur; oruç tutmakta güçlük çekenlere bir fakir doyumu kadar fidye gerekir denmiş ve Peygamberimiz ile ashabının uygulaması da bu yönde olmuştur.

Fidye Bağışı İçin Dernek

Fidye dinimizde bir vesile yüzünden yerine getirilemeyen ibadetlere karşı verilen maddi bedeldir. Sağlığından dolayı oruç vazifesini yerine getiremeyen oruç tutamayan ya da hac ibadetini yerine getirirken bazı hatalar yapan Müslümanlar verecekleri fidye ile bunun maddi bedelini ödemekle yükümlüdür. Fidye bağışı için dernek aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine ulaşılabilirsiniz çünkü dernekler gerçek ihtiyaç sahiplerini belirler bu sayede sizin hayrınız doğru adrese ulaşmış olur.

Fidye, Bakara Suresinde Geçmektedir

Fidyenin verilmesi gerektiği Kuran-ı Kerim’de ayetlerde ve birçok hadiste geçmektedir ve bedel ya da karşılık olarak tanımlanmaktadır. Bakara suresinde fidye Yüce Allah tarafından şu şekilde buyurulmuştur; oruç tutmakta güçlük çekenlere bir fakir doyumu kadar fidye gerekir denmiş ve Peygamberimiz ile ashabının uygulaması da bu yönde olmuştur.

Fidye Derneklere Bağışlanır Mı?

Fidye miktarı Bakara suresinde ki bir fakir doyumu tanımından kaynaklı olarak günlük bir kişinin karnını doyuracağı rakam olarak belirlenmektedir ve bu rakamı her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı açıklar. Fidye verilmesi zorunludur şayet kişi fidyesini vermeden hayatını kaybetmiş ise malının üçte birinden fidye ödenir. Peki, fidye bağışı için dernek aracılığı ile ibadeti yerine getirmek mümkün müdür? Türkiye’de her derneğin ya da sivil toplum örgütünün bağış ya da yardım toplama yetkisi yoktur.

Beşir Derneği Kamu Yararına Çalışan Dernek Statüsündedir

Kurumlara bu yetkiyi veren Bakanlar Kuruludur, 2860 sayılı kanun kapsamında İçişleri Bakanlığının tavsiyesi ile Bakanlar Kurulu dernek, vakıf gibi kurumları kamu yararına çalışan kurum statüsüne alır ve izin almaksızın yardım toplama yetkisi verir. Beşir Derneği olarak 2013 tarihinde kamu yararına çalışan dernek statümüzü, 2018 yılında ise izin almadan yardım toplama yetkimizi almış durumdayız.

Veren El İle Alan El Arasında Köprüyüz

Fidye bağışı için dernek vasıtası ile hem fidyelerini vermek isteyen hem de onlarca farklı seçenek olarak sunduğumuz bağışlara destek vermek isteyen Müslüman kardeşlerimiz derneğimiz aracılığı ile tespit ettiğimiz gerçek ihtiyaç sahiplerine el uzatmaktadır. Bazen bir yetimi sahiplenen ona hamilik eden bağışçılarımız bazen de dünyanın başka bir coğrafyasında yaşayan mazlumun elinden tutmakta, dernek olarak buna aracılık etmek, veren el ile alan el arasında köprü olmak bizler için kutsal bir görevdir.

Fidye Ve Bağışlarınızla Gönül Köprüsü Kuruyoruz

İnsanlar arasında dayanışmaya vesile olan fidye bağışı Müslümanlar arasında huzur ve kardeşliği de vesile olur, Peygamberimiz (sav) komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir hadisi ile Müslümanlar arasında yardımlaşmanın ve dayanışanın önemine vurgu yapmıştır.  Bizlerde onun bu hadisinden yola çıkarak fidye bağışı için dernek olarak fidye ve bağışlarınızla gönül köprüsü kuruyoruz.

Bir Sofraya Katık, Bir Gönüle Huzur Oluyoruz

Bağışçılarımızdan aldığımız maddi ve manevi güç ile bir sofraya katık, bir gönüle huzur oluyoruz, yetimlere, kimsesizlere ve ihtiyaç sahiplerine yalnız olmadıklarını anlatıyor, iyilik kervanına her gün yeni bir hayırseverin katılmasına olanak sağlıyoruz. Beşir Derneği olarak yalnız bereket ve maneviyat ayı Ramazan ile sınırlı kalmayan hayır kampanyaları ve etkinliklere vesile oluyoruz, yetimlerimizin sesi, gençlerimizi kötülüklerden koruyan yardım eli oluyoruz, susuzlukla imtihan edilen topraklara bir damla su oluyor, Kuran-ı Kerim öğrenmek isteyen ama imkânsızlıktan yapamayan geleceğin hafızlarını yetiştiriyoruz.