Kapat

Diyanet Kurban Bayramı 2020

Tüm bu konulara netlik kazandırmanız uzun sürmez. Aksine hızlı bir şekilde bilgi sahibi olur ve ibadetinize yön verebilirsiniz. Öyle ki kurban, Allah’a yaklaşmak isteyen Müslümanların temel ibadetlerinden bir tanesidir. Hatta bu ibadeti kurban etlerini paylaşarak taçlandıranlar sayıca fazla.

Diyanet Kurban Bayramı 2020

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, dini günler listesi hazırlamıştır. 2020 yılındaki dini günleri bu yolla değerlendirmeniz ve fikir sahibi olmanız uzun sürmez. Örneğin şimdilerde Diyanet Kurban Bayramı 2020 detayları göz önünde bulunduruluyor. Merak edenlere:

  • Arife ve bayram günleri sıralanır.
  • Bayrama özel hutbeler ifade edilir.

Tüm bu konulara netlik kazandırmanız uzun sürmez. Aksine hızlı bir şekilde bilgi sahibi olur ve ibadetinize yön verebilirsiniz. Öyle ki kurban, Allah’a yaklaşmak isteyen Müslümanların temel ibadetlerinden bir tanesidir. Hatta bu ibadeti kurban etlerini paylaşarak taçlandıranlar sayıca fazla.

Kurban Bayramı Hangi Günlere Denk Geliyor?

Diyanet Kurban Bayramı 2020 takvimi belirlendi ve sergilendi. Yukarıda belirttiğimiz gibi 2020 yılının dini günlerini değerlendirmeniz uzun sürmez. Başta Kurban Bayramı için ele alınan hususlar şöyle:

-Tatil: Tatil planı yapanlar Cumhurbaşkanı açıklamalarını bekliyor. Öyle ki Kurban Bayramı hafta sonuna denk gelir. Beklentiler 9 gün olsa da hali hazırda böyle bir duruma yer verilmeyeceği görülüyor.

-Bayram: Bu sene bayram 31 Temmuz’da başlıyor. Ve 3 Ağustos’ta sona eriyor. Temmuz sonunda başlayan bayramın ilk günü Cuma’ya denk gelmiştir. Buna bağlı olarak Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günlerinde bayram yaşanacak. Görüldüğü üzere hafta sonuna denk gelmekte. Ve ilerleyen zamanlarda sokağa çıkma ile tatile ilişkin hususların netlik kazanması bekleniyor.

Kurban Bayramı İbadetleri Hangileri?

Müslümanlar sadece Diyanet Kurban Bayramı 2020 takvimine göz atmakla sınırlı kalmıyor. Takiben bayrama has ibadetler de ayrı ayrı ele alınıyor. Öncü ibadetin ise adı üstünde kurban kesmek olduğu açık durumda. Bunun yanı sıra:

  • Kaza ile nafile namazları kılınabilir.
  • Kur’an-ı kerim okunabilir.
  • İstiğfar ve muayyen zikirler çekilebilir.
  • Teşrik tekbirleri önemlidir.

Bir de Arefe günü sabah namazından başlayarak vakit namazlarından sonra Kurban Bayramı dördüncü günü ikindi namazına kadar teşrik tekbirlerinin çekilmesi faziletli olmakla birlikte Hanefi mezhebine göre vacip hükmündedir. Son olarak fakire yardım eli uzatmayı ihmal etmemek gerekir. Kesilen kurban etlerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması son derece önemli bir ibadettir.

Kurban Bayramı Organizasyonları Nelerdir?

Diyanet Kurban Bayramı 2020 hutbelerinde yardımlaşmaya gönderme yapıyor. Özellikle de yardıma muhtaç kişilere dair paylaşımın ne denli önemli olduğunu vurguluyor. Bunun üzerine kurban kesim organizasyonlarına imza atılmakta. Ve katılım göstermek isteyen hayırsever vatandaşlar karşılanmaktadır.

Örneğin bu tarz faaliyetlerde öncü olan Beşir Derneği ile hemen iletişime geçilebilir. Dernek, yurtiçi ve yurtdışı olacak şekilde kurban kesim ile paylaşım faaliyetlerini sürdürür. Tamamen ihtiyaç sahiplerinin kurbanlıklardan faydalanması esas alınır. Bu şekilde:

  • Başta ihtiyaç sahibi aileler tespit edilir ve paylaşım gerçekleşir.
  • Yetimhanelere yönelik yardımlaşmaya yer verilir.
  • Medreseler de göz önünde bulundurulur.

Üstelik sadece ülkemizde bu tarz faaliyetlere yer verilmiyor. Haricinde yurtdışında yaşayan yardıma muhtaç kişilere de ulaşım sağlanır. Örnek vermek gerekirse Arakan kamplarında yaşam mücadelesi verenler kurban organizasyonlarına dahil olur. Haricinde Suriye, Lübnan ve Doğu Türkistan şeklinde pek çok bölge için yardım faaliyetlerine yer verilmektedir.

Kurban Yardım Organizasyonları Nelerdir?

Beşir Derneği vekaleten olacak şekilde kurban kesim faaliyetlerini sürdürür. Vekalet veren kişinin adına organizasyona geçilir. Hatta kişinin video kayıtlar ile bu durumu ele alması sağlanır. Güven veren dernek:

  • Bağışta bulunan kişiler adına kesime yer verir.
  • İslami kaidelere uygun olacak şekilde kesim gerçekleşir.
  • Paylar halinde kurban etlerinin dağıtılması esas alınır.

Paylar pek çok yardıma muhtaç ailenin kapısına ulaştırılır. Ve onların hayır duaları ile karşılanmanız sağlanır. Yani Kurban Bayramı sadece kurban kesim ibadeti ile sınırlı kalmaz. Bağışlar ile yardıma muhtaç kişilerin yanında olmayı başarırsınız.