Kapat

Caiz Olmayan Şekilde Kurban Kesilirse

Bu sene 31 Temmuz Cuma günü, Zilhicce ayının 10. gününe denk geliyor; yani Kurban Bayramı başlıyor. Peki kurban kesimlerinde nelere dikkat edilmeli? Hangi usullere uyarak kurban kesilmeli? Caiz olmayan şekilde kurban kesilirse ne olur?

Caiz Olmayan Şekilde Kurban Kesilirse

Kurban Bayramı’na yaklaştığımız bu günlerde, kurbanlık hayvanların kesim koşulları, kimlerin kurban kesebileceği merak edilirken, kurban kesimlerinin caiz olması için neler yapılması gerektiği de araştırılıyor. Çünkü ibadetini yerine getirecek Müslüman dostlarımız tarafından caiz olmayan şekilde kurban kesilirse ibadetleri amacına ulaşmaz ve kabul edilmez.

Bu sene 31 Temmuz Cuma günü, Zilhicce ayının 10. gününe denk geliyor; yani Kurban Bayramı başlıyor. Peki kurban kesimlerinde nelere dikkat edilmeli? Hangi usullere uyarak kurban kesilmeli? Caiz olmayan şekilde kurban kesilirse ne olur?

Helal Kesim Şartları Nelerdir?

1- Kesilmesi planlanan hayvanın kurban edilmeye engel teşkil eden bir kusuru olmamalıdır.

2- Kurbanın sahih kabul edilmesi için belirlenen bazı zaman dilimlerinde kesilmesi gerekir. Bu vakit aralığı, Kurban Bayramı’nın birinci günü ile üçüncü günü arasıdır.

3- Kurbanlıkların gündüz kesilmesi önerilmektedir. Kurban kesimi gece yapılırsa, aydınlatmanın yetersiz kalması ile hatalar ve zorlukla yaşanabilmektedir. Bu gibi riskler bulunmuyorsa kesim gece vakti de yapılabilir.

4- Kurban kesme işleminin ibadet amacıyla yapılması şarttır. Kuran’da, kesimi yapılan hayvanların et ve kanlarının değil kesimi gerçekleştiren Müslüman kişinin gönlündeki niyet ve bağlılığın Allah’a ulaşacağı yazılmıştır.

5- Kurban kesimini diğer hayvanların kesilmesinden ayıran özellik niyettir. Kurban ibadeti gerçekleştirilirken önemli olan kalpteki niyet ve temiz yürekliliktir. Farklı amaçlarla kazanç veya çıkar elde etmek için yapılan kurban kesimi işlemleri caiz değildir ve ibadet olarak kabul görmez. Caiz olmayan şekilde kurban kesilirse o ibadet geçersiz kılınır.

6- Bir Müslüman, tek başına kesmek için büyükbaş bir kurbanlık almış olsa da, daha sonra bu en fazla altı kişi ortak olabilir.

7- Kurban edilmek için satın alınan bir hayvan, kesim işlemi öncesinde ölürse durumu olan kişi tekrar bir kurbanlık almalıdır. Maddi yetersizlik durumunda ise bu zorunlu değildir.

Kurban Kesimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Helal Kesim Şartları Nelerdir?

Kurban kesiminin helal kabul edilmesi için, dinimizin önerdiği bazı kurallara uymak gerekir. Caiz olmayan şekilde kurban kesilirse ibadet yerini bulmayacak ve geçersiz olacaktır. Bu kurallar şunlardır:

1- Kurban olarak kesilecek hayvanın, kesim alanına incitilmeden götürülmesi gerekir.

2- Hayvan kesileceği zaman kıbleye dönük biçimde sol tarafının üzerine yatırılır.

3- Eğer kendi kesmeyecekse bile, kurban sahibinin imkanı varsa kesim yerinde bulunması önerilir. Fakat bu bir zorunluluk değildir.

4- Kurban kesecek her kim ise, kesim esnasında hayvana eziyet etmemeye dikkat etmelidir. Bıçağı hayvana göstermekten kaçınmalıdır.

5- Bir hayvanın kesimi diğer hayvana izletilmemelidir. Hayvan kesimlerinde keskin bıçak kullanmak gerekir. Sağ el ile bıçağı tutarak kesim yapılmalıdır.

6- Hayvana acı yaşatmamak için önce şoka sokarak bayıltmak ardından kesmek caizdir. Şoka giren hayvan can vermeyecektir, kanı akıtıldığın zaman ölecektir.

Kesilmesi Caiz Olan Hayvanlar Hangileridir?

Dinimize göre kurban olarak kesilebilecek hayvanlar şunlardır: Koyunlar, keçiler, sığırlar, mandalar ve develer kurban olarak kesilebilir. Bu hayvanların türdeşleri olan hayvanlar da kurban kesimi için uygundur. Kurban edilecek hayvanları dişi veya erkek olması arasında bir fark bulunmamaktadır.

Tavuklar, ördekler, kazlar, deve kuşları, ceylanlar gibi hayvanlar kurban olarak kesilemez. Kesilirse kurban yerine geçmez.

Koyun ve keçiler sadece tek kişi için kesilebilir. Diğer hayvanlar en fazla yedi kişi ile ortak kesilebilirler.

Kesilecek Hayvanın Yaşı Ne Olmalıdır?

Koyun, keçi gibi hayvanlar bir yaşını doldurmaları halinde kurban olarak kesilebilirler. Sığır ile mandalar iki yaşından itibaren, develer ise beş yaşını tamamladığında kesimleri gerçekleştirilebilir.