Kapat

Bağış Yapmak Kurban Kesmekten Sayılır Mı?

Kurban kesmenin değeri paylaşıldığı zaman artmaktadır. Günümüzde bırakın et yemeyi, doğru düzgün karnını doyuramayan temiz içme suyu bile bulamayan yüz binlerce insan bulunmaktadır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in de “komşusu açken tok yatan bizden değildir” hadis-i şerifinde belirttiği gibi paylaşmak çok önemlidir.

Bağış Yapmak Kurban Kesmekten Sayılır Mı?

Kurban Etini Neden Paylaşmalıyız?

Kurban, her sene maddi imkânların elverdiği ölçüde yaptığımız en önemli vacip ibadettir. Kurban kesmek sadece kendi evimiz için, et yemek için ya da kan dökmüş olmak için değil, maddi durumu yetersiz ve fakir insanları da düşünerek yapıldığı zaman gerçek anlamını bulmaktadır. Allah’ın rızasını kazanmak için, Allah ile daha yakın olabilmek için kestiğimiz kurbanları paylaşmalıyız. Fakir insanların halinden anlamak için, onların yanında olabilmek için, kestiğimiz kurbanı paylaşmalıyız. Bağış yapmak kurban kesmekten sayılır mı sorusu kurban kestiren tüm insanların merak ettiği sorulardan biridir.

Kurban Bağışlandığı Zaman Kurban Kesmiş Olur Muyuz?

Kurban kesmenin değeri paylaşıldığı zaman artmaktadır. Günümüzde bırakın et yemeyi, doğru düzgün karnını doyuramayan temiz içme suyu bile bulamayan yüz binlerce insan bulunmaktadır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in de “komşusu açken tok yatan bizden değildir” hadis-i şerifinde belirttiği gibi paylaşmak çok önemlidir. Özellikle kurban kesildikten sonra yoksullarla, muhtaçlarla ve yetimlerle paylaşmak her zaman çok daha iyidir. Hatta kurban bağışı yapmak kurban kesmekten sayılır mı sorusunun cevabı da çok nettir. Kurban bağışı yapıldığında da vekâlet vererek kurban kesmiş sayılıyoruz.

Günümüzde Kurban Bağışı Nasıl Yapılıyor?

Günümüzde insanların çoğunun artık şehirlerde yaşıyor olması sebebiyle herkes evinde kurban kesememektedir. Böyle durumda insanlar kurbanlarını bağışlama yolunu seçmektedir. Beşir Derneği olarak kurban bağışı yapmak isteyen tüm bağışçıların bağışlarını toplayıp İslami kurallara uygun şekilde kurban kesim işlemini yaptıktan sonra ihtiyaç sahiplerine, öksüz ve yetimlere dağıtarak eşit ve doğru bir şekilde pay etmekteyiz. Bunu yaparken her adımda titizlikle hareket ediyoruz.

Allah’u Teâlâ bir ayet- i kerimesinde şöyle buyurmuştur, “kurbanlık olma ölçütlerine uyan, yeterli yaşa ulaşmış ve güçlü hayvanlardan kurban seçin ve Allah’a kulluğunuzu gösterin. Kurban kesmekte sizin için bol hayır vardır. Tek tek kurbanları keserken Allah’ın adını anarak kesin. Kurbanların kanı dökülüp yere serildiklerinde de onlardan hem kendiniz yiyin hem yemek isteyenlere yedirin, hem de ihtiyacı olduğu halde isteyemeyenlere de yedirin.” Şeklinde buyurmuştur. Bu ayet- i kerimeden yola çıkarak anlaşılacağı üzere kurban kesen kişinin kurbanını yardıma muhtaç kişiler ile paylaşması daha doğrudur. Bağış yapmak kurban kesmekten sayılır mı sorusunu sorarken de derneklere bağışlanan kurbanlar da kurban sahibinin vekili olduğu için derneklerde yapılan kurban kesme işlemleri de bu ibadeti yerine getirmektedir.

Derneklere Bağışlanan Kurbanlar Nasıl Dağıtılmaktadır?

Beşir Derneği olarak bize bağışladığınız kurbanlarınız bizim için emanettir. Dernek hesabına bağışçımız bağışını yaptığı andan, kurban etlerinin dağıtımına kadar olan sürecin tümünde özenle çalışıyoruz. Kurban bağışı için ödeme yapıldıktan sonra kurban kestirecek olan kişiden öncelikle vekâlet alıyoruz. Vekâlet alındıktan sonra eğer yurt içerisine kurban bağışı yapıldı ise ve kurban bayramı ise kurban bayramının ilk üç gün içerisinde sıraya konarak tamamen İslami usullere göre kesim işlemleri yapılmaktadır. Sonrasında yüzülerek temizlenmekte ve eşit parçalar halinde bölünmektedir. Sonrasında ise yardıma muhtaç olan insanlara, yetimlere, yetimhanelere, medreselere; yurt dışına bağış yapıldı ise yurt dışında kesim işlemleri yapılıp dağıtılmaktadır. Kurban kesiminin her aşamasında Beşir Derneği olarak kurduğumuz sisteme kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yaparak bağışladığınız kurbanın ne durumda olduğunu görebilirsiniz. Aynı zamanda telefonunuza da gelen bilgi mesajları ile bağış yaptığınız kurbanın kesilip kesilmediğini, şu an ne aşamada olduğunu, nerede kesildiğini görebilirsiniz. Bağış yapmak kurban kesmekten sayılır mı sorusunun cevabı, bağışlar ile de kurban kesilmiş sayılmaktadır.