Kapat

2021 Fitre Miktarı Ne Kadar? Fitre Kimlere Verilir, Kimlere Verilmez | Beşir Derneği

Bu yazımızda 2021 yılı için belirlenen Fitre miktarı hakkında bilgilendirme yaparken aynı zamanda Fitre kimlere verilir, fitre nasıl ulaştırılır, hayır kurumlarına fitre bağışı nasıl yapılır gibi bilgilere cevaplar üretiyoruz.

Fitre Nedir?

Fıtır sadakası olarak da bilinen fitre dinen zengin sayılan Müslümanların vermesi gereken vacip bir sadakadır. Dinen zengin sayılan her bir Müslümanın Ramazan ayında, kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu aile bireyleri için fıtır sadakası vermesi gerekmektedir. Her yıl Ramazan ayında verilen fitreler ile hem fakirlerin karınları doyurulmuş hem de Müslümanlar arası kardeşlik bağları güçlendirilmiş olunur.

2021 Fitre Miktarı Nasıl Belirlenir?

Un veya buğday üzerinden verilmesi gereken fıtır sadakası günümüzde bir yoksulun bir günlük yiyecek ihtiyacı için gerekli olduğu düşünülen parasal değeri ile verilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl Ramazan ayında fitre miktarını yeniden hesaplayarak güncellemektedir. Bu sebeple 2019 yılında 23 TL olan fitre bedeli 2020 yılında 27 TL iken 2021 yılında ise Diyanet İşleri Başkanlığının belirleyeceği miktar kadar olacaktır.  

2021 Fitre Miktarı Ne Kadar?

Her yıl olduğu gibi 2021 yılında da fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanacaktır. Her yıl tutarı değişkenlik gösteren fitre miktarı belirlenirken Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yapılan araştırmalar sonucu 2021 yılı fitre miktarı belirlenmektedir.

Birden Fazla Kişiye Fitre Verilir mi?

Fitre vermekle yükümlü kişiler bir kişiye fitrelerini ulaştırabilecekleri gibi birden fazla kişiye de fitre verebilirler. Ancak birden çok kişiye fitre verirken de her birine verilecek fitre miktarı bir kişilik fitre değerinden daha düşük olamaz. Dolayısıyla fitre vermekle yükümlü bir Müslümanın bir kişilik fitreyi birkaç kişi arasında pay etmesi de mümkün değildir.

Kimler Fitre Verir ve Kimlere Fitre Verilir?

Fitre, dinen zengin sayılan Müslümanlar için vacip bir ibadettir. Bir Müslümanın dinen zengin sayılabilmesi için de servetinin nisab miktarına ulaşmış olması gerekmektedir. Serveti nisab miktarına ulaşmış her bir Müslüman ise ihtiyaç sahibi yoksul Müslümanlara fitre vermelidir. Ancak kişiler usûl ve fürûlarına fitre veremezler. Bu da demektir kişilerin  anne, baba, dede, nine, eş ve çocuklarına fitre vermesi mümkün değildir. Çünkü bu kişiler zaten bakmakla yükümlü olunan kimselerdir.

2021 Fitre Ne Zaman Verilir?

2021 yılı için belirlenen Fitre miktarı, tüm yıllarda olduğu gibi yine Ramazan Bayramı’nın ilk günü vacip olmakla birlikte fitrenin bayramdan önceki günlerde verilerek yoksul kimselerin bayram sevincine ortak olabilmesi adına daha faydalı olacağı düşünülmektedir.

Fitre Nasıl Verilir?

Kişiler fitrelerini elden yoksul kimselere ulaştırabileceği gibi çeşitli hayır ve yardım dernekleri aracılığıyla da fitrelerini ihtiyaç sahibi yoksullara da ulaştırabilirler. Gönül coğrafyamızın dört bir köşesinde yardım ve destek faaliyetleri gerçekleştiren Beşir Derneği de bu anlamda fıtır sadakası kabul etmektedir. Özellikle günümüzde yaşanan pandemi süreci nedeniyle elden fitre vermenin ortaya çıkaracağı risk göz önünde bulundurulursa, fitreyi bir hayır kurumu aracılığıyla güvenli ve sağlıklı bir şekilde ulaştırmanın en rahat yoludur.

Beşir Derneği ile Fitre Nasıl Verilir?

Beşir Derneği aracılığıyla kişilerin fitrelerini ihtiyaç sahibi kimselere ulaştırması mümkündür. Kişiler Beşir Derneği web sitesinde bulunan besir.org.tr/online-bagis  bölümünden fitre seçeneğine tıklayıp fitre miktarını belirleyerek bağışlarını yapabilecekleri gibi EFT-Havale yoluyla da güvenli bir şekilde fitrelerini verebilirler. Bunun dışında Fitre yazıp 4066’ya SMS göndererek 2023 yılı için belirlenen 1 fitre bedelini kolaylıkla bağışlayabilirsiniz.